ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:366/508)

Sernik bez pieczenia z rabarbarem 42

pieczenia okazał się HITem w moim domu. Szczególnie mocno przypadł do gustu mojemu synkowi, który uwielbia serniki. Sernik na ciasteczkowym spodzie, z tartą czekoladą oraz musem rabarbarowym to świetne ciasto, do którego przygotowania gorąco Was zachęcam. Korzystajmy póki sezon na rabarbar trwa. Spód: 188 g ciasteczek Holenderskie w czekoladzie 85 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego (np Mój(...)śmietanki 36% 80 g czekolady (u mnie mleczna i karmelowa) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/3 szkl. cukru 1 op. galaretki cytrynowej 1 szkl. wody Ciasteczka kruszymy na piach. Masło roztapiamy na małym ogniu, łączymy z ciasteczkami. Powstałą masę ciasteczkową rozkładamy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 cm), delikatnie dociskamy

Smaki Na Talerzu
babeczki cytrynowe 108

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 25 dag cukier - 3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki jajka- 6 szt olej - 7 lyżek skórka otarta z 1 cytryny kisiel cytrynowy w proszku - 2 op LUKIER: cukier puder - 7 łyżek sok z cytryny - 2 łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

przepisy- Milki
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 130

Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach zaopatrzyć się można w pierniczki (lub jeżeli chcecie kupić jeszcze ładniejsze niż na jarmarkach to warto wstąpić do The Sweet(...)nawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne

Czarnawisienka
Jaglany torcik z jabłkami 95

miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Z lodówki wyjmujemy tortownicę. Na herbatnikowy spód wykładamy mus jabłkowy, wygładzamy delikatnie. Tortownicę wstawiamy do piekarnika(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi

Raj dla Podniebienia
babeczki cytrynowe 101

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 25 dag cukier - 3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki jajka- 6 szt olej - 7 lyżek skórka otarta z 1 cytryny kisiel cytrynowy w proszku - 2 op LUKIER: cukier puder - 7 łyżek sok z cytryny - 2 łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

Camilla w kuchni
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 138

skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki: 220 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 2.5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego 3 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) lub kropelek czekoladowych Wykonanie: Masło ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem(...)Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 123

byście mieli przepis na Święta ode mnie :)  Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się(...)jest najlepszą babką jaką kiedykolwiek jadłam. Przede wszystkim nie ma mowy o zakalcu, bo gdyby mowa była to z pewnością mi by udało się to osiągnąć, gdyż z drożdżowymi ciastami to ja się tak średnio lubię. Najbardziej lubimy się wtedy kiedy nie zwracamy na siebie uwagi, natomiast kiedy ja chcę się starać za bardzo- ono olewa mnie i opada. Dlatego

Mango Papaja
Sałatka hiszpańska 190

Czy mogą się znudzić sałatki? Chyba niee :) mnogość możliwych kombinacji zawsze uruchamia w nas skryty potencjał :). Tak było też z dzisiejszą sałatką, ot tak wpadały mi

Kuchnia PROzdrowotna
Gruszki w korzennym syropie 149

idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko moja więc chociaż kilka słoiczków z gruszkami zamknę w korzennym syropie. Składniki: - 1 litr wody - 30 dag cukru - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego - goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa Przyprawy warto zamówić na  www.Skworcu.com.pl . 1. Gruszki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach, skórkę zostawiam na gruszkach(...)otwieram słój.  2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki

Apetyczna babeczka
Czernina z kluchami 125

mniejszego garnuszka. Ten zakwaszamy 1-2 łyżkami octu (należy uważać, ponieważ jeśli kupujemy krew mrożoną jest ona już lekko zakwaszana i można łatwo przesadzić) lub małą łyżeczką kwasku cytrynowego i zagotowujemy. Do szklanki kaczej krwi wsypujemy 2,5 stołowych łyżek mąki i dokładnie rozprowadzamy, po czym zawiesinę powoli, stale mieszając, przelewamy do zakwaszonej części rosołu i czekamy, aż zawrze. Całość(...)resztą zupy i doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką

Kuchenna Kontrrewolucya
Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem! 119

wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  - u mnie zajęło to mniej więcej 60 minut. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru(...)skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko). Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki. Smacznego

Plate of Joy
Bananowiec bez pieczenia 856

ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w oryginale. Dlatego podaję ilość składników na dwie tortownice: małą i większą. Składniki: Mała tortownica (średnica 21 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1/2 kostki miękkiego masła 4 średnie banany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa + 100 ml wody Wierzch: 1 banan 1 galaretka (u mnie zielona) + 1 szklanka wody Duża tortownica (średnica 26 cm) Spód: okrągłe biszkopty Masa bananowa: 1 kostka miękkiego masła 6 średnich bananów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe + 200 ml wody Wierzch: 2 banany 1 galaretka (u mnie zielona

Kuchnia domowa Ani
Góra Lodowa z orzechową wkładką 104

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu mniammniam.com. Wprowadziłam nieznaczne zmiany i wyszło super! Ciasto sprawdziło się doskonale na małej imieninowej rodzinnej uroczystości. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Ciasto Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie cieszy oczy. Dodatek orzechów z pewnością wzbogaca całość, dodając element chrupkości. Biszkopt(...)delikatnie mieszamy. Bezę przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z sokiem cytrynowym. Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy bezę orzechową. Rozprowadzamy resztę masy budyniowej. Biszkopty kroimy na pół. Przecięciem do dołu układamy na masie budyniowej, lekko je w nią wciskając. Schładzamy. Masło

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka maślane. 579

przeprowadzania śledztwa - jak to z ich pochodzeniem jest. Ważne, że są bardzo dobre. Ten podstawowy przepis może być świetną bazą do pomysłów idących w stronę wzbogacenia smaku lub/i koloru. Cytrynowa skórka, lawenda, rozmaryn, kakao, zielona sproszkowana herbata, szafran, nawet barwnik z buraków - o wszystkim tym (i wielu innych dodatkach) można pomyśleć. Zachęcam do eksperymentów. PS Jako że wspomniany remont dotyczy(...)mąki pszennej mała szczypta soli Wykonanie: Masło z cukrem pudrem (również waniliowym) utrzeć mikserem na puszystą masę (około 5 minut). Dodać skrobię, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie. Z ciasta uformować w dłoniach kulki o średnicy 2 - 3 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć lekko zwilżonym zimną wodą widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni

zadanie-gotowanie
sernik z kawą i kardamonem 530

się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone(...)Przygotować blat serowy: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szaszłyki z łososia i ananasa 57

Czas czytania: 2 min Idealna propozycja na lekki obiad, czy grillową imprezę w ogrodzie z przyjaciółmi. Soczyste mięso łososia w nucie słodko-pikantnej z papryczką chili

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 122

przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię sobie ciekawe i oryginalne(...)przez cenionych włoskich szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych. W ofercie sklepu są najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini

Moja smaczna kuchnia
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 144

znajomych, gdzie babeczki zabrałam. (Buziaki dla Kasi i Tolka 😘) Jeśli chcecie wiedzieć jak smakują, koniecznie je przygotujcie! Młoda marchewka jest przepyszna, a w połączeniu z orzechami, cynamonem i cytrynowym lukrem posmakuje Wam na pewno :) Składniki na 6 większych babeczek lub małą keksówkę: 220g marchwi 100g orzechów ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny(...)wiórki. Żółtka ubijamy z cukrem, cynamonem oraz ziarenkami wanilii. Dodajemy starte składniki oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy po odrobinie do ciasta cały czas mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę delikatnie przekładamy do reszty, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników i przekładamy do papierowych papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości). Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto piankowe z soczystym kiwi 140

jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka agrestowa   Pianka: 100 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe   Dodatkowo: dojrzałe kiwi 10-11 sztuk Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec(...)biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 162

drugiej misce mieszamy mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir oraz jajko. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki. W środek każdej muffinki wciskamy kostkę białej czekolady. Muffinki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)smaki galaretek i nadając cukierkom nowe, oryginalne kształty. SKŁADNIKI   (na ok. 20 sztuk) 100 g cukru 12 g żelatyny w listkach 10 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego cukier kryształ do dekoracji PRZYGOTOWANIE Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 10 minut. Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy sok cytrynowy i pomarańczowy. Całość gotujemy na małym ogniu

La grande e la piccola cuoca
Ciastka cytrynowe z migdałami 25

zawodzą. Zajrzałam do spisu treści i w sumie od razu wiedziałam, które ciastka zrobię. Cytryna i migdały? Oo taaak. Przepis jednak nie do końca się u mnie sprawdził, ciasto się okrutnie kleiło do rąk i blatu (mimo, że użyłam masła z lodówki). Dosypałam więc trochę więcej mąki i ostatecznie jestem mega zadowolona z efektu. Ciastka są kwaśne, maślane, przepyszne. Byłam(...)startą na najmniejszych oczkach. Szybko zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei, można dosypać do niego ciut więcej mąki), wkładamy je do folii do żywności i wkładamy do lodówki na jakieś 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Po tym czasie urywamy z niego kawałki ciasta, wielkości czegoś między orzechem włoskim a laskowym. Ciasto spłaszczamy (na wysokość mniej więcej

Kardamonovy
Sernik borówkowo-cytrynowy 166

Gorąco więc na deser sernik na zimno jest w sam raz. Na blogu duży wybór i można robić co rusz inny korzystając z sezonowych owoców. Tym

Monia miesza i gotuje
szarlotek - jabłecznik z serem na zimno 134

zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki  1 łyżka mąki(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej  Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kanapka cytrynowo śmietanowa 171

Wpadłam na genialny pomysł aby zrobić  małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym.Rewelacja nie dość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci

Różowa kuchnia
Sernik na zimno kakaowo cytrynowy babci Basi 109

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH 130

  Pysznie,lekko,orzeźwiająco i bez pieczenia - serniczek na Dzień Matki. Składniki:   4 serki homogenizowane 4 galaretki o dowolnym smaku 2 galaretki truskawkowe dowolne,ulubione

Niespełnione zdolności kulinarne
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 160

nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM  Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego(...)małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się

les mirabelles
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 182

wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę(...)miksujemy śmietanę) i miksować jeszcze ok. minuty - dwóch. Przełożyć śmietanę na jabłka. Wyrównać powierzchnię. Wstawić szarlotkę do lodówki na kilka godzin lub na noc. ----- Podobne: Cytrusowy deser na piernikach Cytrynowy jagielnik z pigwą Rafaello bez pieczenia i bez jajek

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym. 148

Składniki: (tortownica o średnicy 25cm. W mniejszej należy zrezygnować z jednej warstwy). puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g), większa puszka brzoskwiń w syropie, 6 galaretek ( ja użyłam

W kuchni u Moniki
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 225

jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód(...)godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek możecie także zastąpić własnoręcznie robioną galaretkę- gotową, idealnie sprawdzi się cytrynowa

Luźna Kuchnia