ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:359/508)

Białe Brownie Bezglutenowe. 173

Białe Brownie??? Nie da się a jednak... Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit ( link do przepisu tutaj ) to

vaniliowoczekoladowa
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW 336

HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW Składniki: - 1kg serka homogenizowanego - 6 łyżek cukru pudru - 5 łyżeczek cukru waniliowego - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 1 galaretka o smaku pomarańczowym -  1

Mentor Smaku
Babka cytrusowa 164

mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek

Smakowy Raj
Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru) 103

bananem i rodzynkami - składniki: (około 9 sztuk) 1/2 szklanki mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 łyżki sody oczyszczonej 1/2 banana 2 jajka 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo: 4 łyżki rodzynek Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami - przygotowanie: W pierwszej misce należy wymieszać mąkę kokosową i sodę, a w drugiej rozgnieść widelcem banana. Puree bananowe(...)połączyć z jakami, olejem oraz kilkoma kroplami aromatu, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami. (Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, w całości wypełnić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy

Di gotuje
Kolorowa pianka na biszkopcie 306

Polecam ciasto z kolorową pianką. Proste, ładne i pyszne. Troszkę się pobawiłam i piankę zrobiłam z galaretek w różnych kolorach ale można też użyć galaretki w jednym kolorze. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach(...)dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszysta masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem

Monia miesza i gotuje
Konfitura agrestowa 104

Różne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole:   pomarańczowa ,  z jarzębiny z gruszkami ,  z aronii ,  cytrynowa ,  gruszkowa ,  wiśniowo-rabarbarowa ,  gruszkowo-pomarańczowa ,  morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie(...)krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również  czekoladowe ciasto z agrestem  i  ciasto drożdżowe z owocami lata .   Konfitura agrestowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g czerwonego agrestu 350 g cukru opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Agrest płuczemy i oczyszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki bez smażenia 145

szczenie folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50-60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, przyciskami dłońmi tworząc koło, grubość ciasta powinna mieć ok 1 cm. Wykrawamy kółeczka, rozciągamy każde delikatnie, nadziewamy dżemem, dokładnie sklejamy i formujemy zgrabną kulkę. Gotowe pączki układamy w przygotowanych papierowych lub silikonowych papilotkach. Odstawiamy do ponownego(...)wyrośnięcia na 35-40 minut.  3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 102

ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy

Rozpustne gotowanie
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1579

cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 237

Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy

IMPRESJA SMAKU
ciasto kokosowe w kształcie królika 205

zwyczaju robienia świątecznych potraw miesiąc przed świętami, bo później to już Wielkanoc nie miałaby uroku. Dlatego babki i mazurki będą dopiero w przyszłym tygodniu. A dziś ciasto w kształcie królika (czy jak kto woli zająca) może nie świątecznego ale na pewno wiosennego, zrobione specjalnie na życzenie mojej Emilki (ehhh...czego to człowiek nie zrobi do okrzyków radości dziecka). Futro zając(...)kopiata łyżka mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody na przełożenie: 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady)  galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5  łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa   Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka jogurtowa 84

cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 125 ml oleju 300 g gęstego jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez(...)przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 55 minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia

niecodziennikpary
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 322

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku

Korniszonki
Kotlety z cukinii z serem żółtym 156

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego

Korniszonki
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 177

Składniki: 250 g masła miękkiego skórka otarta z dwóch cytryn 200 g drobnego cukru 3 jajka 45 g wiórków kokosowych 30 g zmielonych migdałów 2 łyżki

Blondynka Gotuje