ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:351/508)

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 69

lukrem smakowym, np. cytrynowym. Upieczone ciastka studzę na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. PRZYGOTOWANIE: Czekoladę siekam na malutkie kawałki. Miękkie masło ucieram mikserem razem z cukrem i cukrem z wanilią, dodaję jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką. Z ciasta odrywam kawałki wielkości

Zasmakuj Kuchni
Tort Bezowy z Figami 151

posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo – miodowym sosem

Mała Cukierenka
Pączki z piekarnika 911

podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Układać na blasze do pieczenia i zostawić na 20 minut, by bułki "napuszyły" się. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec do zrumienienia. Ciepłe napełnić nadzieniem z pomocą szprycy z długą końcówką*. Cukier puder rozmieszać z sokiem cytrynowym i polukrować pączki

Rodzinka w kuchni
Pierniczki glazurowane na święta 171

Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem

kgwjanczewo
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 108

blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki miodu i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki i przekładamy do salaterki z dressingiem miodowo-cytrynowym. Mieszamy. GANACHE CZEKOLADOWY

cool and minty
Ciasto na kefirze 149

ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym  smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej  2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy  Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
Babeczki kurczaczki. 116

soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku   Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki  surowej marchewki   Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Puszyste Pączki 180

można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: mąkę wsypujemy do miski i robimy dołek. Do dołka wsypujemy cukier i drożdże rozrobione w 0,5 szklanki cieplutkiego mleka, dodajemy troszeczkę mąki z brzegów ( by rozczyn miał konsystencję gęstej śmiatany). Przykrywamy ścieraczką i odkładamy na 0,5h w ciepłe miejsce. Po pół godziny dodajemy jaja, resztę mleka, spirytus. Ciasto porządnie wyrabiamy

Moje Słodkie Piekiełko
Lekki tort z pianką i opłatkiem 142

blacha do pieczenia ciast. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu upuszczamy w foremce z wysokości 50 cm. Odkładamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, ścięłam nierówną górę i boki, które nadmiernie mi się wysuszyły w piekarniku. Biszkopt podzieliłam na 3 cienkie blaty. Masa I: 80 g galaretki cytrynowej, ja użyłam galaretki

MamaOskarka
Na wielkanocnym stole 214

Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan

Kuchnia domowa Ani
Szybki sernik 445

pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia tak, aby pokryło dno i brzegi na wysokość 2 cm. Zmiksować ser z cukrem, aromatem waniliowym, budyniem w proszku i olejem, aby powstała kremowa masa. Stopniowo dodawać jajka i mleko, a na koniec skórkę cytrynową. Wylać

Moje domowe kucharzenie
Torcik z batatem. 191

czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170

Kulinarny karnet Christophera
Ach, ta dynia! KORZENNY DŻEM DYNIOWY. 172

dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią, a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem. Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Meduza 301

duże jabłka masa: 1 budyń waniliowy  sok z ananasów z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki cukru  3/4 kostki masła  wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru.  Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka(...)soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 443

Śniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)blachę 23 x 28 cm): 14 herbatników kakaowych 200 g gęstej śmietany (użyłam 18%) 500 g sera (użyłam wiaderkowego - proponuję połowę wykorzystać w Święta, połowę w Sylwestra) 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 12 g masła 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 płaskie łyżeczki cukru Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. Ja ten etap przyspieszyłam wynosząc galaretki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z malinami 125

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 1 cytryny 4 jajka szczypta soli 2 białe galaretki o smaku cytrynowym + 700 ml wody 400 g świeżych lub mrożonych malin WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem(...)masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika

Passions hobbies life
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 100

Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym(...)ziemniaka, całkowicie wegański! 7. Przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 8. Chipsy z liści jarmużu FIT Sałatki: 1. Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym 2. Pełnoziarnisty makaron z burratą i prosciutto w 5 minut 3. Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczowym dressingiem 4. Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem 5. Sałatka warzywna z komosą ryżową

Be Fit Be Strong
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 125

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
Jabłecznik z mascarpone, galaretką i brzoskwiniami + film 29

Jabłecznik z mascarpone, galaretką i brzoskwiniami to pyszny deser, idealne połączenie smaków i tekstur, które naprawdę zaskoczą wasze podniebienia. Jest to pyszne ciasto bez pieczenia idealne dla osób które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, ale jednocześnie chcą przygotować coś pysznego i efektownego. W tym przepisie użyłam herbatników jako bazy, którą następnie pokryłam prażonymi jabłkami, kremem z mascarpone(...)serka mascarpone 400 ml śmietany 30-36 % 2 opakowania śmietan – fixu ( po 9 g ) 5 łyżek cukru pudru masa jabłkowa 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej dodatkowo 60 sztuk herbatników 10 połówek brzoskwiń z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Przepis: Do garnka przekładamy prażone jabłka, podgrzewamy je często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy suchą

Smakowite Dania
Sernik na zimno z galaretką 116

tego wirusowego wariactwa. Dzwoni mój telefon. M: Hej co ty na to, żebyśmy Cię jutro odwiedzili? J: Ja nie ma problemu, zapraszam :) I nagle żarówka nad głową jakie ciasto zrobić by zadowolić podniebienie 6 latka :D Padło na sernik na zimno, nigdy nie robiła, ale chyba to nie jest trudne. Szybkie zakupy twarożku i śmietany, resztę tego co chcę użyć(...)twarogu sernikowego z wiadereczka 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 ml śmietany słodkiej 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: Brzoskwinie z syropu Galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy wszyskie składniki potrzebne na spód do blendera i blendujemy 30 sekund. Wykładamy spód okrągłej blaszki papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie masę. Zapiekamy

Emskie Smaki
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 465

szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki JABŁKA : * jabłko – 5 szt * galaretka cytrynowa – 3 op * woda – 700 ml KREM : * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * masło – 200 g * cukier – 0,5 szkl * cukier(...)ubijania ). Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. MASA JABŁKOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach. Zalewamy gorącą

Ostra na Słodko
CIASTO 3 SMAKI 181

Podobne ciasto na  biszkoptach już kiedyś robiłam i wszystkim bardzo smakowało. Dziś szybsza wersja bez pieczenia, na herbatnikach. Lekkie, nie za słodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350  g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki(...)cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA: 0,5 l śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki.    TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka

Pani na deser