ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:351/508)

Torcik winogronowy 115

Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych

Bajeczna Kuchnia
Babka majonezowa 152

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna. 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Tort- mak / migdały / róża 116

Ja zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125

królestwo garów
Babki z przepisu babki ;-) 339

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz

Humanistka w kuchni
Biszkopt z masą jabłkową 182

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt  znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 

W kuchennym oknie Ewy
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 168

drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części

Walijskie Pichcenie
Babka serowa (twarogowa) 109

cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   Wykonanie: Twaróg powinien być dość suchy, więc w razie potrzeby trzeba go delikatnie osuszyć. Ser przełożyć do miski, dodać jajka i skórkę cytrynową. Zmiksować na gładką masę bez grudek. Mąkę przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia i dodać utartej masy. Do misy robota włożyć miękkie masło, miksować kilka chwil, aż nabierze(...)Miksować do czasu połączenia wszystkich składników. Na koniec wlać sok z cytryny i esencję waniliową. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wyrównać górę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C i piec 60 minut (lub do suchego patyczka). Babkę wyjąć z formy i przełożyć na talerz/paterę. Gdy ostygnie polać

Pasja Smaku
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 61

lukrem smakowym, np. cytrynowym. Upieczone ciastka studzę na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. PRZYGOTOWANIE: Czekoladę siekam na malutkie kawałki. Miękkie masło ucieram mikserem razem z cukrem i cukrem z wanilią, dodaję jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką. Z ciasta odrywam kawałki wielkości

Zasmakuj Kuchni
Tort Bezowy z Figami 132

posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo – miodowym sosem

Mała Cukierenka
Pączki z piekarnika 889

podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Układać na blasze do pieczenia i zostawić na 20 minut, by bułki "napuszyły" się. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec do zrumienienia. Ciepłe napełnić nadzieniem z pomocą szprycy z długą końcówką*. Cukier puder rozmieszać z sokiem cytrynowym i polukrować pączki

Rodzinka w kuchni
Pierniczki glazurowane na święta 163

Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem

kgwjanczewo
MAZUREK Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 100

blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżki miodu i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii. Każdą truskawkę kroimy na ćwiartki i przekładamy do salaterki z dressingiem miodowo-cytrynowym. Mieszamy. GANACHE CZEKOLADOWY

cool and minty
Ciasto na kefirze 144

ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym  smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej  2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy  Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
Babeczki kurczaczki. 112

soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku   Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki  surowej marchewki   Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Jeśli ciasto jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Puszyste Pączki 174

można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: mąkę wsypujemy do miski i robimy dołek. Do dołka wsypujemy cukier i drożdże rozrobione w 0,5 szklanki cieplutkiego mleka, dodajemy troszeczkę mąki z brzegów ( by rozczyn miał konsystencję gęstej śmiatany). Przykrywamy ścieraczką i odkładamy na 0,5h w ciepłe miejsce. Po pół godziny dodajemy jaja, resztę mleka, spirytus. Ciasto porządnie wyrabiamy

Moje Słodkie Piekiełko