ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:347/508)

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami 101

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami jest naprawdę prosta w wykonaniu, a dodatek wiśni wspaniale wzbogaca jej smak. Użyłam wiśni z puszki z syropu. Wystarczy je odsączyć na sitku, a następnie wymieszać(...)mąką. W sezonie oczywiście możecie użyć świeżych wiśni. Ja jednak zawsze mam puszkę wiśni w zapasie Często podaję je też w towarzystwie domowych lodów kawowych lub lodów śmietankowo-cytrynowych . Szukając innych prostych przepisów na babkę polecam Wam również te: Mocno czekoladowa babka Waniliowa babka z jabłkami Babka majonezowa Babka serowa To kto dziś skusi się na pyszną babkę z dodatkiem

Słodkie okruszki
Dietetyczny sernik na jogurtach 275

koniec dodajemy na zmianę budynie i jogurty, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Możemy doprawić przyprawą do sernika- ja miałam taką z firmy Delecta, która w składzie zawiera skórkę cytrynową, kardamon, wanilię i cukier.  Dodając przyprawę warto zmniejszyć ilość dodawanego cukru, z racji tego, że w jej składzie mamy już cukier! Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki

Czerwona Porzeczka
Baba cytrynowa 128

być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g cukru 250 g masła 5 jajek 1 cytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam,   skórkę starłam na tarce i wycisnęłam(...)dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 212

warto się zastanowić czy od razu nie zrobić podwójnej porcji. Składniki (na 12 mini babeczek): szklanka mąki 2 łyżki cukru 100g zimnego masła łyżka zimnej wody Na lemon curd/krem cytrynowy: sok i skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 200ml śmietanki kremówki Do podania: świeże owoce na wierzch – u mnie maliny, ale dobrze też(...)babeczek – standardowe foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, ja użyłam blachy do muffinek, ale nie w standardowy sposób a odwróconą do góry nogami. Na wypukłości nakładałam krążki ciasta i uzyskałam kruche miseczki.   Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy wodę i szybko wyrabiamy

Smaczna Strona
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 144

jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei  i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj

Food Square
Sernik z galaretką na biszkopcie 60

truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka 500 g śmietanki 30 % lub 36 % 3 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki owocowe (agrestowa i cytrynowa) Dodatkowo: owoce do dekoracji Instrukcje Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier(...)posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto owsiane z jabłkami 141

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 450 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko. Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki

Domowa cukiernia Ewy
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI 128

pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op  cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Kruszonka:  przepis tutaj Ponadto: 3-4 jabłka (pokrojone w kostkę i duszone z odrobiną cukru i łyżeczką soku z cytryny w rondelku na małym odniu około 10 minut(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe gofry z herbatą, bitą śmietaną i lemoncurd 161

często na deser . Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam się za przygotowanie ciasta na gofry. To ciasto jest specyficzne, bo zawiera sproszkowaną herbatę. Użyłam perskiej herbaty…Pierwszy raz zrobiłam takie gofry z tego przepisu . Wyszły niesamowite! Byłam ciekawa jak będą smakować gofry z herbatą…Herbata(...)skrobi kukurydzianej 25 g kakao 1 łyżka waniliowego cukru 1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska 100 g cukru Do podania 250 ml śmietanki, 36% 100 g cytrynowego curd, tutaj przepis 200 g owoców, borówka, physalis, malina pistacje cukier puder do posypania Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym

codojedzenia
Sernik na zimno (gotowany) 67

najbardziej te z owocami. Ciasta i słodkości nie są naszą domeną, jednak czasami coś wyjdzie ;) Składniki: 1 kg sera z wiaderka 1 szklanka mleka 3.2 % 4 płaskie łyżeczki agaru 1 garść rodzynek 2 łyżki ksylitolu 3 połówki brzoskwiń w syropie amaretto 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g malin 200 g borówki amerykańskiej 2 opakowania galaretki cytrynowej Przygotowanie: Normal

R'n'G Kitchen
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 118

deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy E  witaminy A wapnia  potasu żelaza fosforu selenu cynku manganu miedzi kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy garbników katechinowych błonnika

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 118

deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy E  witaminy A wapnia  potasu żelaza fosforu selenu cynku manganu miedzi kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy garbników katechinowych błonnika

Kuchnia MagdaLeny
Klasyczne buraczki zasmażane 88

cukru, szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Buraki gotujemy do miękkości w skórkach. Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Na patelni rozpuszczamy smalec, wsypujemy mąkę, mieszamy u podsmażamy. Zasmażkę dodajemy do startych buraków i doprawiamy do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczne-buraczki-zasmazane/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczne buraczki zasmażane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szarlotka Charlotta - szarlotka z pianką bez pieczenia 128

zdaniem nazywanie Charlottą ciasta na biszkoptach np. z truskawkami jest nieporozumieniem, dlatego też przewrotnie nazwałam swoją szarlotkę bez pieczenia Charlottą.  SZARLOTKA CHARLOTTA   Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch) masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe

Bon appetit mon amie
Tom Yum Kung 111

bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal.  Zagotować. Dodać krewetki.  Gdy krewetki zrobią się różowe, dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania

królestwo garów