orzechów arachidowych/ można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych(...)przesiewam i dodaję z mąka orzechową i proszkiem do pieczenia w dwóch turach, mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę 25 minut do suchego patyczka. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Galaretki rozpuszczam w garnku w 750 ml wody
wesoła kuchniaSkładniki : 500 mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia
Walijskie Pichceniewysokości 5 cm. Takie formy na 6 babeczek , przed Świętami Wielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;) Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy. Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też(...)roku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;) Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej
Rusty Forksprawdzą się jako codzienna słodkość, jak i na wielkanocny stół. Babeczki są na tyle urokliwe, że nie potrzebują dekoracji, ale oczywiście możecie je oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatną cytrynową polewą. Dodatkowym atutem i pysznym akcentem jest wnętrze babeczek, które delikatnie nadziewamy pyszną konfiturą z płatków róży . Swoje babeczki nadziałam konfiturą firmy Polska Róża obecnej na rynku już(...)mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy
Słodkie okruszkigustu. Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g cukru trzcinowego 150 g masła 250 g kwaśnej śmietany(...)sitko składniki sypkie, zmiksować, po czym dodać herbatę miętową, sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować i przelać do formy. Na wierzchu rozsypać równomiernie rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony placek wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Ostudzony wyjąć z formy
Passions hobbies lifelukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best! :) Nie może jej zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste(...)mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub mąką, przelać masę. Na wierzch ciasta ułożyć odmrożone truskawki, uprzednio osuszone na papierowym ręczniku i obsypane 2, odłożonymi łyżkami mąki. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić
Kraina Miodem Płynącasernik urodzinowy. Tak, tak dziś moje małe święto. Dziś moje… kolejne urodziny Dlaczego nie przygotowałam tradycyjnego tortu? Bo to w końcu moje urodziny A ja uwielbiam serniki i ciasta na zimno. A zdobienia? To przygotowały specjalnie dla mnie moje kochane maluchy (z małą pomocą). Z taką radością wyciskały nadzienia… W założeniu miało być ich ciut mniej, ale dzieci(...)życzę Wam równie tęczowego dnia Składniki: (na tortownicę 26 cm) 250 g śmietanki 30% (schłodzonej) 500 g sera z wiaderka 1 galaretka o smaku agrestowa 1 galaretka o smaku cytrynowym 500 ml wody 3 płaskie łyżki cukru pudru* 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 opakowania markizów (2×135 g) mlecznych Blacky Cukry Nyskie 90 g masła dodatkowo: nadzienie truskawkowe, krem
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciasto, które z pewnością będzie się efektownie prezentowało na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła(...)łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji: 1 polewa biała Emix gwiazdki cukrowe cukier puder Dzień wcześniej warto przygotować
MamaOskarkakrople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki
Czary - gary w kuchnipierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)skórka cytrynowa lub pomarańczowa...) Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj
Gotowanie to kochanieSzarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie. [embed]https://youtu.be/YnWUFrxE6R8[/embed] Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo(...)jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody (300 ml) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów
e-PrzepisyKulinarneszklanki * cukru (dałam trochę mniej) 5 jajek 3 szklanki mąki pół łyżeczki soli 1 szklanka napoju 7 Up (zamienniki: Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym lub cytrynowym) skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru(...)koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka ). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach
Domowa Cookierenka AgiNa zbliżające się Andrzejki już nie zdążycie jej zrobić, ale na Sylwestra na pewno. Jest bardzo aromatyczna i niezbyt słodka, pasuje świetnie jako dodatek do drinków
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Zupa dyniowa po raz kolejny tym razem jest to zupa dyniowa z miętą, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym. Zupa, a właściwie krem
SprawdzonaKuchnia.plforemki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę ziarenek kwasku cytrynowego, odstawiam na noc w ciepłe miejsce
Krylowa Kuchniadowolnego przepisu na lukier (np. cytrynowy: sok z cytryny i cukier puder) lub lukier królewski. Ja tym razem zdecydowałam się na kupną polewę o smaku białej czekolady z Wiltona i kolorowe cukiereczki. Obydwa te produkty mam dostępne u siebie w sklepie. Tu znajdziecie wszystkie dekoracje KLIK . Pączki pieczone – jak to zrobić? Przed zrobieniem ciasta na pączki warto przygotować sobie
Ciastkozercywspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym
Domowe ciastamąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego 3 białka Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. 2. Do masła pojedynczo dodać żółtka, a następnie aromat i proszek do pieczenia. 3. Do masy dodać przesiane mąki. Miksować na najmniejszych obrotach. 4. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając łyżką. 5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej
A Ty Smakuj Mnieszukałam szybkiego przepisu na ciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować, gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy i najszybszy przepis na sernik! Idealny do niedzielnej kawy. Lekki, mało słodki i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru pudru
Słodki ZakątekMarcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że
Ania i Marcin gotująpiec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem
zadanie-gotowaniestarając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia
Karo in the KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i
Marta GotujeDzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego
Niezły MłynekGotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1
Kuchnia DanusiSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki
kgwjanczewokakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia. Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu
Krakowskie smaki Ani