ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:333/508)

Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 188

Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buchty z powidłami 145

soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Pączki hiszpańskie 283

wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm.   Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze

Malinowe Pocałunki
Jabłka w płaszczykach 173

kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je.    Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem.    Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.    Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki

Maminek kulinarny
3 Bit 190

robiłam te ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo

charlotte gotuje
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 791

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej(...)łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru masa jabłkowa: 3 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego do posmarowania biszkopta 5-6 jabłek - u mnie renety 3 galaretki - cytrynowe, jabłkowe albo gruszkowe *można dodać cynamon masa śmietanowa: 500 ml kremówki 30 albo 36% 2 śmietan fixy  *ewentualnie cukier do smaku - ja nie dodaję płatki migdałów do posypania Przygotowanie :  BISZKOPT: Białka oddzielić

Ze smakiem i z pasją
Bananowiec ciasto bananowe z galaretką 126

naszego dzieci\u0144stwa.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/ciasto-bananowe-z-galaretka.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bananowiec","banany","biszkopt","biszkopt z galaretk\u0105","ciasto bananowe","ciasto z bananami","ciasto z galaretk\u0105","galaretka"],"datePublished":"2020-05-05T19:45:09+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"12 kawa\u0142k\u00f3w","calories":"230 kcal\/ 100 g"},"recipeIngredient":["2 jajka \u015bci(...)u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej","5 orzech\u00f3w w\u0142oskichposiekanych lub zmielonych","szczypta soli","MASA BANANOWA","4 \u015bwie\u017ce banany","100 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","2 galaretki cytrynowe","WIERZCHNIA WARSTWA","1 banan","2 galaretki agrestowe"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Sk\u0142adniki potrzebne do upieczenia biszkoptu, powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszk\u0119

ProstePesto.pl
ANANASEK 226

Dziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)octu NA KREM : puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 2 budynie waniliowe masło 250 g NA WIERZCH : 0,5 l śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru czubata łyżka żelatyny  ORAZ : 0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce) 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę

Pani na deser
Bułeczki drożdżowe! 205

robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz.  I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie". Pachniało w całym mieszkaniu! Pysznie! SKŁADNIKI: NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki(...)łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.  Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też

SMYKWKUCHNI
Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami 153

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami jest naprawdę prosta w wykonaniu, a dodatek wiśni wspaniale wzbogaca jej smak. Użyłam wiśni z puszki z syropu. Wystarczy je odsączyć na sitku, a następnie wymieszać(...)mąką. W sezonie oczywiście możecie użyć świeżych wiśni. Ja jednak zawsze mam puszkę wiśni w zapasie Często podaję je też w towarzystwie domowych lodów kawowych lub lodów śmietankowo-cytrynowych . Szukając innych prostych przepisów na babkę polecam Wam również te: Mocno czekoladowa babka Waniliowa babka z jabłkami Babka majonezowa Babka serowa To kto dziś skusi się na pyszną babkę z dodatkiem

Słodkie okruszki
Dietetyczny sernik na jogurtach 300

koniec dodajemy na zmianę budynie i jogurty, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Możemy doprawić przyprawą do sernika- ja miałam taką z firmy Delecta, która w składzie zawiera skórkę cytrynową, kardamon, wanilię i cukier.  Dodając przyprawę warto zmniejszyć ilość dodawanego cukru, z racji tego, że w jej składzie mamy już cukier! Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki

Czerwona Porzeczka
Baba cytrynowa 171

być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g cukru 250 g masła 5 jajek 1 cytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam,   skórkę starłam na tarce i wycisnęłam(...)dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 272

warto się zastanowić czy od razu nie zrobić podwójnej porcji. Składniki (na 12 mini babeczek): szklanka mąki 2 łyżki cukru 100g zimnego masła łyżka zimnej wody Na lemon curd/krem cytrynowy: sok i skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 200ml śmietanki kremówki Do podania: świeże owoce na wierzch – u mnie maliny, ale dobrze też(...)babeczek – standardowe foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, ja użyłam blachy do muffinek, ale nie w standardowy sposób a odwróconą do góry nogami. Na wypukłości nakładałam krążki ciasta i uzyskałam kruche miseczki.   Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy wodę i szybko wyrabiamy

Smaczna Strona
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 173

jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei  i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj

Food Square
Sernik z galaretką na biszkopcie 108

truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka 500 g śmietanki 30 % lub 36 % 3 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki owocowe (agrestowa i cytrynowa) Dodatkowo: owoce do dekoracji Instrukcje Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier(...)posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam