ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:329/508)

Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe 50

czekoladą Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie )   Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe Składniki (na 12 sztuk): 250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(ew ziemniaczanej(...)Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i skrobią.  Osobno wymieszać jogurt, olej, sok z cytryny i cukier. Wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie, zostawiając grudki.  Połowę czekolady posiekać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę, do drugiej - skórkę z cytryny, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać na przemian po łyżeczce jasnego

Obiad gotowy
Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 116

łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.  Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym Opcjonalnie cukier do smaku(...)wkładamy do lodówki  na kilka godzin  do całkowitego schłodzenia a najlepiej na noc. Śmietankę ubić  z cukrami (można dodać śmietan fix) i wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Można dodatkowo posypać startą czekoladą lub oprószyć kakaem. Smacznego :) Ps. do uprażonych jabłek możemy dodać szczyptę cynamonu

Andzia Pichci
Ciasto na zimno - mleczna pianka z galaretkami 247

zimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki zwykłego cukru(...)czubatych łyżeczek żelatyny 2 opakowania śnieżki w proszku (1 opak. = 51 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 galaretka o smaku agrestowym 1 galaretka przezroczysta, np. o smaku cytrynowym ciemne herbatniki (około 100 g) 250 g borówek Mleko wraz z cukrem (zwykłym i wanilinowym) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Gorące mleko mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić

Ugotować
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 126

mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie:  przepis na stronie  DOMOWE JAGODZIANKI Wykonanie: Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki

Walijskie Pichcenie
Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia + film 134

Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia to pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach deser z serekiem mascarpone, śmietaną kremówką i galaretką, posypany wiórkami kokosowymi. Jest to idealna propozycja na każdą okazję, domowe przyjęcia, czy podwieczorek do kawy. Miłośnicy kokosu i mascarpone będą zachwyceni jego smakiem.     składniki na formę 28 x 22 cm 300 g podłużnych biszkoptów 2 galaretki(...)krystaliczne o smaku cytrynowym 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g wiórków kokosowych przepis Galaretki krystaliczne rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy

Smakowite Dania
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 126

Składniki na farsz: 250 g   serka   śmietankowego (lub „mój ulubiony”) 40 g cukru pudru 2 łyżki masła 1 jajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek   Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny     Wykonanie: Przygotowałam rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru(...)wystudzenia. Jajko zmiksowałam z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól, zmiksowane jajko i rozczyn z drożdży. Wymieszałam. Dodałam roztopione masło. Wyrobiłam na gładkie, elastyczne ciasto.   Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej

Kuchnia u Krysi
HERBATNIKOWA KANAPKA 44

Składniki: Budyń truskawkowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym 800 ml mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1 łyżka żelatyny Budyń cytrynowy

Ciastka - domowe słodkości
Arbuzowy sernik na zimno 83

Arbuzowy sernik na zimno to pyszna propozycja na ciasto na ciepłe dni. Jest lekki w konsystencji i znakomicie smakuje. Jeśli będziecie robić taki sernik i nie będzie galaretek takich jakie podałam w przepisie, to możecie je zastąpić żelatyną bądź galaretkami o innym smaku. Z serem świetnie smakowo komponuje również galaretka cytrynowa. Do zrobienia spodu użyłam … Czytaj dalej Arbuzowy sernik

Pieprzyć z Fantazją
TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM 75

minut piecz ciasto w 200ºC 15 minut na podpieczone ciasto nałóż szpinak (równą warstwą) na szpinaku ułóż plastry łososia jajka rozbełtaj z mlekiem, dopraw solą i pieprzem zalej zapiekankę masą jajeczną piecz w 200ºC ok 35 minut aż jajka się zetną i wierzch zacznie rumienić podaj np z sosem ziołowo-cytrynowym Smacznego! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TARTA Z ŁOSOSIEM

SandraFrej.com
jogurtowiec z rabarbarem 143

Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.  Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć

Słodki Zakątek
GOFRY SEROWE 114

szpatułką. Gofrownicę rozgrzać, na płytę gofrownicy wylewać porcje ciasta. Piec gofry na ładny rumiany kolor (czas pieczenia zależny jest od gofrownicy). Gofry studzić na kratce (ja zazwyczaj kładę kratkę z piekarnika nad zlewem, wtedy gofry mogą swobodnie odparować z góry i z dołu). Gofry podałam z  konfiturą maliny z sokiem cytrynowym  do nabycia w sklepie  Skworcu

Zrób to smacznie
Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem 156

szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem Składniki na około 16 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 310g mąki pszennej (użyłam

Mała Cukierenka
Sernik waniliowy bez spodu 237

mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z budyniem bananowym 179

mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik

mojewypiekiinietylko
Sernik z budyniem biszkoptowym 687

mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik

mojewypiekiinietylko
Sernik z mlekiem w proszku 140

wyboru, więcej przepisów na serniki: Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik

mojewypiekiinietylko
Sernik z mlekiem w proszku 318

wyboru, więcej przepisów na serniki: Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik

mojewypiekiinietylko
Klasyczny lemon curd 302

klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest

Kuchnia w Słońcu Skąpana
100 przepisów na Sylwestra 1310

ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce

Moja smaczna kuchnia
Z brzoskwiniami i galaretką 160

zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko 2-3 łyżeczki kakao + trochę wódki (można pominąć) Dodatkowo: kilka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe. Przygotowanie: 1. Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić

Motylkowa Kuchnia
Sernik na zimno 117

Składniki: 700g serków homogenizowanych ( ja miałam różne smaki: banan, truskawka, brzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i

W kuchni u Moniki
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 182

Białka ubijamy z solą i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy do połączenia składników i napełniamy foremki (do połowy wysokości). Pieczemy aż ciastka nabiorą złotego koloru (około 10-15 minut), studzimy.      Przygotowujemy frużelinę. Jagody wkładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym. Gdy jagody zaczną się gotować dodajemy mąkę

Rozpustne gotowanie
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 187

limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy olej do smażenia  ( najlepiej arachidowy ) 3 łyżki miodu naturalnego drewniana łyżka do mieszania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zagotować mleko ze szczyptą soli.  Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki  i jednym ruchem wsypać całą mąkę.   Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się

zielonacukinka