biszkopt na rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie przepisy, między innymi, na: Roladę Huragan Śnieżną roladę Roladę bezową z truskawkami Roladę biszkoptową z jabłkami Granny Smith Roladę bananową z cytrynowo pistacjową nutą Roladę kokosową Truskawkowiec Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoPolecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku z pomarańczy sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk wg uznania szczypta imbiru opcjonalnie
Zasmakuj Kuchniproszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe
Ciastka - domowe słodkościminut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy
Podróż w kulinariapół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele z puszki 4 połówki Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką
Różowa kuchniaWegańskie placki z kalafiora są naszym ulubionym daniem wakacyjnym. Genialnie proste w przygotowaniu, przepyszne i nie wymagające wielu składników. Ileż to razy zaczynałam coś gotować i
dolcevitainmykitchenpudru Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy. Ciasto kroimy na trójkąty, które układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu polewamy lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki jajka, 5szt mąka pszenna, 5 łyżek cukier, 5 łyżek proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki sól, szczypta jabłka prażone, 1 słoik galaretka, 1 szt (cytrynowa
Gotowanie moimi oczamikryształu 1 jajko 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka solu cytrynowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Z ciasta urywać
Cakes By Kejt(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mega prosty sernik kolorowy, czyli sernik na zimno z galaretek. Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm. Składniki: 1 galaretka cytrynowa 1
Kulinarne Przebojeidealna dla fanów tych kwaskowych, a zarazem słodziutkich owoców. Lekko cytrynowe spody z delikatnym, orzeźwiającym kremem malinowym to niezwykłe połączenie, które z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Ponadto różowy kolor babeczek sprawia, że są one idealnym deserem np. na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub nawet romantyczną kolacje. Babeczki Malinowe - Składniki: Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze
Słodka Stronarabarbar? W moim domu raczej się za nim nie przepada. Ciasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa
Słodkie Przyjemnościmaślane po prostu rozpływają się w ustach a ich słodycz jest przełamana kwaskowym kremem cytrynowym… warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie…:) Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym – składniki: 250 g masła miękkiego, niesolonego 1 łyżeczka wanilii 150 g cukru pudru, przesianego 250 g mąki, przesianej Krem: 2 jajka, lekko roztrzepane 110 g drobnego cukru skórka(...)dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem
UgotujmyTo.pllekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy
Ala piecze i gotujemąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować
Walijskie PichcenieTort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !) a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka :) Nie ma co się rozpisywać , po prostu(...)puszka masy kajmakowej 6 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Krem podpatrzony na blogu: Mała cukierenka - zapraszam :) DODATKOWO: Paczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być
Marcepanowa kuchniaBardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki(...)czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30% 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g) 1 cukier wanilinowy 2 galaretki cytrynowe Polewa: 1/2 kostki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl. wrzątku Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę
Smaki Na Talerzułyżeczka soli · 1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek) · 2 jajka(...)oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy
Mia Cucina SofietaCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami Ciasto jest troszkę czasochłonne ale jego smak wszystko rekompensuje. Polecam gorąco i zapraszam po przepis i na film z jego przygotowaniem krok(...)łyżki octu spirytusowego 10% -3 jajka KREM ORZECHOWY -350g orzechów włoskich -300ml mleka -3/4 szkl cukru -300g masła JABŁKA -ok 2 kg jabłek -galaretka cytrynowa DODATKOWO -puszka masy kajmakowej -trochę orzechów do posypania SPODY Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)budyń czekoladowy 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 2 banany dosłodzić wedle uznania na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki Przygotowanie: Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół. warstwa czekoladowa Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)budyń czekoladowy 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 2 banany dosłodzić wedle uznania na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki Przygotowanie: Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół. warstwa czekoladowa Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy
zdrowo i aktywnieCiasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm: biszkopt 5 dużych jajek 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 budyń czekoladowy(...)proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady Na samym początku galaretki
Ugotowaćsuche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce. Polecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej(...)siekanych orzechów laskowych v kolorowe wisienki lub owoce kandyzowane v 60 g masła/margaryny v 80 g brązowego cukru v kropla zapachu cytrynowego lub otarta skórka z ½ cytryny Bio Ananasy wyjmujemy z puszki i odsączamy. Cukier na polewę podgrzewamy z masłem, dodajemy zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Gotujemy na małym gazie do momentu
Mia Cucina SofietaDzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4 szklanki) cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego 4 jajka(...)piankową masę: 500 g serków śmietankowych Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na krem morelowy: 500 g moreli 5 łyżek cukru pudru ¾ szklanki kremówki (30%) 2 łyżeczki żelatyny (brak na zdjęciu
Kuchnia u Krysicieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa(...)galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodko