rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa
Cynamonowe szczęścielejąca, ale taka ma być :) Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki migdałowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami i cytrynową skórką i podaje jako rodzaj deseru z bitą śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą wulkaniczną, która trafiła do Kuchni jako islandzki upominek (dziękuję!) :) Wystarczy przygotować niezwykle proste chlebowe ciasto, umieścić w formie lub glinianej misie, przykryć folią aluminiową, wykazać się
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobficie oprósza się je cukrem pudrem. Moje ciastka wzbogaciłam o cytrynową skórkę, która dodaje świeżości. Warto wspomnieć, że ciasteczka oprócz walorów smakowych, pięknie wyglądają i mogą stanowić świetną jadalną dekorację stołu. Wystarczy położyć je, np. na białym talerzyku- prezentują się wspaniale :). Składniki: (na 20-25 sztuk po złożeniu) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru
Nastoletnie Wypiekanieniejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd. Spód: -220g mąki pszennej -120g masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przygotować formę
Receptura smakupieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM: * mleko 3,2% – 650 ml * cukier waniliowy – 1 łyżki * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * żółtko – 4 szt * masło – 300 g DODATKOWO: * brzoskwinie w puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder
Ostra na Słodkoziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu
Tradycyjna Kuchnianich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę
W poszukiwaniu inspiracjidomowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości
WYSPA SZCZĘSLIWAdelikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia
O kuchni z uczuciemwyciskamy na muffinki. Następnie posypujemy pokruszonym ciastem. Wypiekałam wspólnie z: Grunt to przepis - najprostsze muffinki malinowe Domowa cukiernia Ewy - babeczki z kolą i kremem śmietanowym Słodkie okruszki... - małe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy - muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach - Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia - Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik - Muffiny z jabłkiem, cynamonem
Ewusiowe SmakiZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd
Kraina Miodem Płynącałyżeczki sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka skórki cytrynowej Lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku pomarańczowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniproszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania Lukier: 2 białka 30-40 dag cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie
RAROSSA