ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:323/508)

Zupa chrzanowa 223

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 474

lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Smacznego! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje

Ostra na Słodko
Słodkości na wielkanocny stół 183

najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa z chia Babka pomarańczowo-kakaowa Zebra Są Święta… musi być sernik. Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą

Fitsweet.me
Babka ucierana 163

Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia

Smak mojej kuchni
Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 150

mąkę z resztą cukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić

Gotowanie...to proste !
Cytrynowe ciasteczka kukurydziane 124

ustach:) Są kruche, odpowiednio słodkie i bardzo cytrynowe. Polecam:) Potrzebujemy: 100g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 2 żółtka 1 cytryna 120g cukru trzcinowego 150g masła 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy, z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 30 min do lodówki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 193

Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo

Czary - gary w kuchni
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 158

lodówki na 1 godzinę.  Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy

KuukBuuk
Imbir z gruszką w najprostszej formie 171

imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie! Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
muffinki śliwkowe... 186

pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział biorą

W Mojej Kuchni Lubię
Otręby gryczane -Smakoszyki 165

ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane

Moje domowe kucharzenie
Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje +FILM 198

pyszną całość. Polecam Wam gorąco zrobić to ciasto, jest idealne na wszelkie okazje, spotkania rodzinne czy po prostu wypiek do kawy.  Zapraszam na film z pokazanym przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek  -2 białka (z masy) -3/4 szkl mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)czubate  łyżki mąki ziemniaczanej -4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej -750ml mleka -250g masła MASA JABŁKOWA -2 łyżki masła -1,5 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe -łyżeczka żelatyny POLEWA -100g czekolady deserowej -50g masła -3 łyżki mleka Na początek zrobimy bazę kremu-do garnka dajmy 2 żółtka (białka odkładamy) 8g cukru waniliowego i 3/4 szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze pączki 7663

odstawiamy już do wyrośnięcia (rosło w piekarniku w temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i foremką w kształcie okręgu o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie… to już można jeść. R A D Y: - W ostateczności można użyć tylko

mojewypiekiinietylko
Torcik ananasowo-cytrynowy 175

łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka (u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty

Na Ciasteczkowych Papierach
Świąteczny piernik norymberski 170

mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g wiórków kokosowych 250 ml mleka dodatkowo: sok z cytryny cukier puder Przygotowane: Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą(...)końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Życie zaczyna się w kuchni