ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:331/508)

DROŻDŻOWA CHAŁKA 161

cytrynowego Wykonanie: Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, zostawiamy w ciepłym miejscu (ja wstawiam do piekarnika włączonego na minimum) i czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć. Kiedy będą gotowe, dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz sól. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach. Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto

Walijskie Pichcenie
Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free 75

oraz sprzedająca mąki, kasze, płatki itp. również oznaczone logiem przekreślonego kłosa. Z okazji świąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję.          Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia(...)roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea, kokosowy, w różnych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyna słonecznikowa, mono i glicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta karoten)), skórka pomarańczowa 5,7% (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat), inulina, maka ryżowa, cukier, drożdże, mleko pełne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć

Candy Pandas
Szarlotka królewska 36

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt(...)pieczenia Masa mleczno-maślana ? 200 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 łyżek mleka w proszku ? 5 łyżek gorącej wody Jabłka ? 1 kg obranych i startych jabłek ? 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ? 1/4 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie

To co kocham
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 121

ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo . Na szczęście Justyna(...)Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę.  Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko od momenty, kiedy

Food Square
Szarlotka królewska 138

kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru(...)Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka

To co kocham
Tort Red Velvet 177

barwnika Krem: 500ml śmietanki 36% 375g mascarpone 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „ 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie tortu: Biszkopt: Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana(...)wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt. Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty. Krem

NiePieprz.pl
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 226

można zrobić według własnego pomysłu ): wiórki kokosowe, 2 opakowania galaretek cytrynek, w cukrze, stokrotki - opłatki kolorowe, 1 opakowanie, 2 opakowania galaretek, smak dowolny ( u mnie były to o smaku cytrynowym i wieloowocowym ). Przygotowanie: Galaretki: Dwie galaretki rozpuścić w osobnych szklankach (szklanka o pojemności 250ml) gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć(...)ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik

W kuchni u Moniki
Ciasto kokosowe z jabłkami 153

wanilinowego 2 jajka 200 g mąki pszennej 2  łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 3-4 jabłka Dodatkowo: sok z cytryny lub kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku z cytryny(...)osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w w temperaturze 160 st. C przez ok 45 minut

Słodka Kraina Wypieków
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 135

masła Przygotowanie muffinek cytrynowych: W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier lub ksylitol i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: ricottę, jajko, mleko, oliwę oraz skórkę z cytryny.  Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.  Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, następnie nałóż do nich ciasto. W małej miseczce przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 90

dorsza 50 g migdałowej mąki 1 jajko sól i czarny pieprz do smaku Gnocchi 400 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu 100 g pszennej mąki Cytrynowy sos do ryby 1 szalotka 2 łyżki kaparów w zalewie 50 g masła 150 ml bulionu 350 ml śmietanki 50 ml soku z cytryny 1 łyżeczka winnego octu sól do smaku(...)pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj drobno posiekany koper, wymieszaj, zagotuj i odstaw na bok. Rybę oprósz solą i pieprzem. Następnie przyrządź gnocchi. Przygotuj ciasto z mąki, zmielonych ziemniaków, parmezanu i jajka. Podziel ciasto na 8 kawałków i uformuj z nich cienkie rulony. Potnij rulony nożem na małe kawałeczki. Wrzucaj na gotującą się i osoloną

codojedzenia
Drożdżówki z Makiem 145

klasycznych na blogu nie było! Wstyd Blondynko, wstyd :) Ale od dzisiaj klasyka zagościła na mój blog. Przedstawiam Wam drożdżówki z makiem. Domowe o wiele lepsze od kupnych! Mięciutki ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa, pysznie! Nie nie mieliłam maku, bo nie lubię mielić maku :) Przepis pierwotnie pochodził z Moje Wypieki, ale po kilku latach wciąż coś w nim zmieniam, coś(...)masy makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam

Blondynka Gotuje
Letni tort 142

łyżek mąki krupczatki 9łyżek cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej) ok. 50 dag truskawek ok. 1 szklanka jagód 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać(...)opisem na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć krem z masła i cukru. Dodać ok. 20 dag truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe

Praktyczna pl
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 199

Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy, wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut. W dużej misce zblenduj na puszystą masę banana, olej i cukier. Przesiej do tej masy mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych

greenscarf
Jesienny jabłecznik. 114

może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao

Rozpustne gotowanie
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 69

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę

moj przepis na
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 123

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę

moj przepis na
Łosoś z makaronem i warzywami 80

Składniki : • 2 filety z łososia po około 150 g • 200 g mrożonych warzyw włoskich • 200 g makaronu szpinakowego • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku

KUCHNIA POLSKA
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 153

maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml 2 szklanki mąki pszennej(...)przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło. Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy z kominem lub keksówki. Piec przez około 40-50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 182

mojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę

moj przepis na