ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:334/508)

Jabłecznik z bitą śmietaną 157

bitej śmietany.  Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam(...)rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Kilimandżaro 114

Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą(...)budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka cytrynowa 72

niespełna dwa tygodnie, więc dziś mam dla Was przepis na babkę. Tym razem jest to babka cytrynowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Babka wyszła bardzo mięciutka, puszysta a do tego lekko wilgotna. Ma piękny intensywny żółty kolor. Można ją polać dodatkowo lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g masła 4 jaja 3/4szkl. cukru kryształu(...)uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Następnie do ciasta wlałam wystudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam skórkę otartą z połowy cytryny, uprzednio wyparzonej i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Jeszcze raz wymieszałam ciasto i przelałam je do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka (około godziny

Waniliowe Improwizacje
Miodek 54

Ciasto:   250 g masła (może być również margaryna) 300 g płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto(...)mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia   Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło

Cynamonowe szczęście
CIASTO "WENUS" 112

ciasto skradło moje serce :).Jest pyszne delikatne i szybko znika z talerzyka :). Jest to biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką,pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem.Pycha!!!Na Święta jak najbardziej pasuje :). Wymiary formy 25x25cm SKŁADNIKI biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500g sera białego mielonego(...)śmietanki 30% 300ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru dodatkowo dżem brzoskwiniowy 80g wiórków kokosowych łyżka masła WYKONANIE Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Mała w garnku miesza
Beza z kremem cytrynowym 77

Czas czytania: 3 min Beza z kremem cytrynowym Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy , to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 145

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Cytrynowa babka z makiem 150

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną

Pink Envelope
Jogurtowe babeczki z bitą śmietaną i owocami 94

idealny na podwieczorek dla dzieci, jako dodatek do drugiego śniadania w szkole czy lunchu w pracy. Doskonałe też, gdy czasu mało, a szykują się niezapowiedziani goście. W smaku słodkie, cytrynowe, orzeźwiające i puszyste. Sprawdzą się z każdym rodzajem Waszych ulubionych owoców. Sprawdź przepis na Czekoladowe muffinki Składniki 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)cukier) mieszamy w jednej misce. W drugiej lekko roztrzepujemy jajka, bełtamy wraz z jogurtem, olejem i skórką z cytryny. Zawartość obu naczyń łączymy i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej 12 papilotkami. Pieczemy bez termoobiegu przez około 25 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Warto przeczytać: Rustykalna tarta z gruszkami Wyjmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada biszkoptowa nadziana startymi jabłkami 169

ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru o smaku cytrynowym lub wanilinowym(...)pieczenia. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto

Ugotować
Chatka Baby Jagi 127

Bardzo smaczne ciasto z lat mojego dzieciństwa, teraz troszkę zapomniane a szkoda bo jest smaczne a efekt wizualny jest   wart tego   aby częściej pojawiało się na naszym stole. Składniki: 1/2 kg pół tłustego twarogu zmielonego (nie z wiaderka) 25 dag masła 82% 1 szkl. cukru pudru (może być zwykły) 1 łyżka ciemnego kakao 36 sztuk maślanych   herbatników(...)Kilka kropel ekstraktu migdałowego Dr.Oetker 1 galaretka-cytrynowa lub  bananowa Dr.Oetker Polewa: 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać do płaskiego niedużego naczynia i zostawić do całkowitego stężenia. Zimną pokroić na paski. Wszystkie składniki   do przygotowania chatki muszą mieć

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film 156

komponuje się ze słodką bitą śmietaną i biszkoptami oraz wiórkami kokosowymi tworząc niesamowity efekt smakowy.   składniki na tortownicę 23 cm 1 kg agrestu szklanka cukru kryształu 1 galaretka cytrynowa 180 g okrągłych biszkoptów 500 g śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu 100 g wiórków kokosowych przepis Do garnka wrzucamy opłukany agrest, wsypujemy cukier, wszystko mieszamy(...)rozprowadzamy. Na owocach układamy kolejną warstwę biszkoptów. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan – fixem a następnie starannie rozprowadzamy ją na warstwie biszkoptów. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.   Artykuł Szarlotka z agrestem bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pyszne amerykańskie śniadanie - pancakes (PANKEJKI) 169

sody   Skworcu 1 łyżeczka skórki cytrynowej   Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop   Skworcu lub krem daktylowy   Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami suche składniki. Można miksować mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą ale lejącą

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynowo-miętowe sufletowe pancakes z truskawkami 132

minut. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 4-5 minut. Truskawki myjemy, kroimy i mieszamy z nerkowcami, sokiem z cytryny i miętą. Placuszki delikatnie wyjmujemy z pierścieni i odklejamy papier do pieczenia. Podajemy na ciepło z masłem oraz dodatkami. Smacznego :)   Artykuł Cytrynowo-miętowe sufletowe pancakes z truskawkami pochodzi z serwisu

Mienta blog
Zupa chrzanowa 189

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 418

lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Smacznego! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje

Ostra na Słodko
Słodkości na wielkanocny stół 150

najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa z chia Babka pomarańczowo-kakaowa Zebra Są Święta… musi być sernik. Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą

Fitsweet.me
Babka ucierana 135

Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia

Smak mojej kuchni
Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 123

mąkę z resztą cukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 148

truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje

Różowa kuchnia
Cytrynowe ciasteczka kukurydziane 92

ustach:) Są kruche, odpowiednio słodkie i bardzo cytrynowe. Polecam:) Potrzebujemy: 100g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 2 żółtka 1 cytryna 120g cukru trzcinowego 150g masła 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy, z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 30 min do lodówki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 162

Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo

Czary - gary w kuchni
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 126

lodówki na 1 godzinę.  Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut. Można zastosować obciążenie z fasoli. W tym czasie możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy

KuukBuuk
Imbir z gruszką w najprostszej formie 141

imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie! Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
muffinki śliwkowe... 153

pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział biorą

W Mojej Kuchni Lubię
Otręby gryczane -Smakoszyki 140

ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane

Moje domowe kucharzenie