ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:342/508)

Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań?  Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)skórka cytrynowa lub pomarańczowa...) Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj

Gotowanie to kochanie
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową 108

Szarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie. [embed]https://youtu.be/YnWUFrxE6R8[/embed] Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo(...)jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody (300 ml) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów

e-PrzepisyKulinarne
Babka cytrynowo-limonkowa 159

szklanki * cukru (dałam trochę mniej) 5 jajek 3 szklanki mąki pół łyżeczki soli 1 szklanka napoju 7 Up (zamienniki: Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym lub cytrynowym) skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki   * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru(...)koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika i użytej formy - do suchego patyczka ). Z racji dużej porcji ciasta, w typowej formie do babki (jak na poniższych zdjęciach

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka cytrynowa 83

Na zbliżające się Andrzejki już nie zdążycie jej zrobić, ale na Sylwestra na pewno. Jest bardzo aromatyczna i niezbyt słodka, pasuje świetnie jako dodatek do drinków

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa dyniowa z miętą 79

Czas czytania: 2 min Zupa dyniowa po raz kolejny tym razem jest to zupa dyniowa z miętą, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym. Zupa, a właściwie krem

SprawdzonaKuchnia.pl
Orzeszki z kremem orzechowym 86

foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę ziarenek kwasku cytrynowego, odstawiam na noc w ciepłe miejsce

Krylowa Kuchnia
Pączki pieczone 111

dowolnego przepisu na lukier (np. cytrynowy: sok z cytryny i cukier puder) lub lukier królewski. Ja tym razem zdecydowałam się na kupną polewę o smaku białej czekolady z Wiltona i kolorowe cukiereczki. Obydwa te produkty mam dostępne u siebie w sklepie. Tu znajdziecie wszystkie dekoracje KLIK . Pączki pieczone – jak to zrobić? Przed zrobieniem ciasta na pączki warto przygotować sobie

Ciastkozercy
Ciasto Korsarz 139

wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym

Domowe ciasta
Babka piaskowa 189

mąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego 3 białka Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. 2. Do masła pojedynczo dodać żółtka, a następnie aromat i proszek do pieczenia. 3. Do masy dodać przesiane mąki. Miksować na najmniejszych obrotach. 4. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając łyżką. 5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej

A Ty Smakuj Mnie
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 95

szukałam szybkiego przepisu na ciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować,  gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy i najszybszy przepis na sernik! Idealny do niedzielnej kawy. Lekki, mało słodki  i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru pudru

Słodki Zakątek
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 206

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że

Ania i Marcin gotują
Świąteczne ciasto dojrzewające. 166

piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy i obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem

zadanie-gotowanie
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 199

starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia

Karo in the Kitchen
Babka budyniowo – cytrynowa 162

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i

Marta Gotuje
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 167

Dzisiaj bardzo szybki i pożywny obiad z pomocą parowaru. Takie obiady uwielbiam bo robią się same, a ja mam czas na przygotowanie jakiegoś fajnego

Niezły Młynek
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16059

 Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1

Kuchnia Danusi
Pasztet drobiowy 165

Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki

kgwjanczewo
Tort samochód- wskazówki przygotowania 215

kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić (w foremce ) i postawić do wystygnięcia.  Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 1 kg serka mascarpone łyżeczka kwasku cytrynowego 300 gramów cukru kryształu

Krakowskie smaki Ani