ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:346/508)

Prawdopodobnie najlepsze Jagodzianki na świecie 136

nakładałam na każdą porcję ciasta czubatą łyżkę nadzienia. Sklejałam szczelnie boki. i zawinięciem do dołu układałam w równych odstępach na blaszcze do ponownego wyrastania (około pół godziny, przykryte ręcznikiem kuchennym). Rozgrzałam piekarnik do 170-180 C i piekłam je prze pół godziny na środkowej półce piekarnika. Jeszcze ciapłe umaziałam lukrem z ukru pudru, soku cytrynowego i kilku jagód, dzieki tkóremu

greenscarf
Mus z papierówek (na zimę) 147

sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych) 1 szklanka zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić

Ugotować
Tort z mascarpone 1033

łyżki   Poncz cytrynowy: sok z jednej cytryny woda przegotowana 100 ml cukier do smaku Dodatkowo: kakao 2 łyżeczki czekolada mleczna 100 g mleko 2 łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut

Różowa kuchnia
SZARLOTKA Z PIANKĄ 114

jabłek 2 galaretki cytrynowe pianka: 2 śnieżki   Sposób wykonania: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.  Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.  Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać na blaszkę

Prosto i Smacznie z Anetą
Babka cytrynowa 229

cytryny * kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia.  Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do długiej formy

Mix smaku
Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.86 162

Addio Pomidory . Ciastka maslane, cytrynowo-cynamonowe 300 g mąki tortowej, przesianej 200 g masła, posiekanego 90 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z całej dużej cytryny ½ łyżeczki cynamonu Mąkę mieszamy z solą, cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Dodajemy żółtko i masło. Krótko wyrabiamy formując z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buchty z powidłami 115

soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Pączki hiszpańskie 254

wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm.   Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze

Malinowe Pocałunki
Jabłka w płaszczykach 146

kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je.    Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem.    Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.    Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki

Maminek kulinarny
3 Bit 160

robiłam te ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo

charlotte gotuje
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 741

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej(...)łyżka skrobi ziemniaczanej 3 łyżki cukru masa jabłkowa: 3 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego do posmarowania biszkopta 5-6 jabłek - u mnie renety 3 galaretki - cytrynowe, jabłkowe albo gruszkowe *można dodać cynamon masa śmietanowa: 500 ml kremówki 30 albo 36% 2 śmietan fixy  *ewentualnie cukier do smaku - ja nie dodaję płatki migdałów do posypania Przygotowanie :  BISZKOPT: Białka oddzielić

Ze smakiem i z pasją
Bananowiec ciasto bananowe z galaretką 90

naszego dzieci\u0144stwa.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/ciasto-bananowe-z-galaretka.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bananowiec","banany","biszkopt","biszkopt z galaretk\u0105","ciasto bananowe","ciasto z bananami","ciasto z galaretk\u0105","galaretka"],"datePublished":"2020-05-05T19:45:09+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"12 kawa\u0142k\u00f3w","calories":"230 kcal\/ 100 g"},"recipeIngredient":["2 jajka \u015bci(...)u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej","5 orzech\u00f3w w\u0142oskichposiekanych lub zmielonych","szczypta soli","MASA BANANOWA","4 \u015bwie\u017ce banany","100 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","2 galaretki cytrynowe","WIERZCHNIA WARSTWA","1 banan","2 galaretki agrestowe"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Sk\u0142adniki potrzebne do upieczenia biszkoptu, powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszk\u0119

ProstePesto.pl
ANANASEK 195

Dziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)octu NA KREM : puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 2 budynie waniliowe masło 250 g NA WIERZCH : 0,5 l śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru czubata łyżka żelatyny  ORAZ : 0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce) 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę

Pani na deser
Bułeczki drożdżowe! 169

robiłam bułeczek, z porzeczką. To był pierwszy raz.  I powiem Wam nieostatni! Bułeczki są nieziemsko aromatyczne, takie jak lubię nie za słodkie i nie za kwaśne, dodatek cytrynowego lukru to już taka "wisienka na torcie". Pachniało w całym mieszkaniu! Pysznie! SKŁADNIKI: NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE (16 SZTUK): - 500 g mąki - 0,5 -0,7 szklanki mleka letniego -1/2 kostki(...)łyżki cukru Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. Nie skracaj tego czasu! Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące mleko! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.  Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też

SMYKWKUCHNI
Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami 109

Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. To idealne ciasto na zbliżające się święta lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Czekoladowo-waniliowa babka z wiśniami jest naprawdę prosta w wykonaniu, a dodatek wiśni wspaniale wzbogaca jej smak. Użyłam wiśni z puszki z syropu. Wystarczy je odsączyć na sitku, a następnie wymieszać(...)mąką. W sezonie oczywiście możecie użyć świeżych wiśni. Ja jednak zawsze mam puszkę wiśni w zapasie Często podaję je też w towarzystwie domowych lodów kawowych lub lodów śmietankowo-cytrynowych . Szukając innych prostych przepisów na babkę polecam Wam również te: Mocno czekoladowa babka Waniliowa babka z jabłkami Babka majonezowa Babka serowa To kto dziś skusi się na pyszną babkę z dodatkiem

Słodkie okruszki
Dietetyczny sernik na jogurtach 278

koniec dodajemy na zmianę budynie i jogurty, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Możemy doprawić przyprawą do sernika- ja miałam taką z firmy Delecta, która w składzie zawiera skórkę cytrynową, kardamon, wanilię i cukier.  Dodając przyprawę warto zmniejszyć ilość dodawanego cukru, z racji tego, że w jej składzie mamy już cukier! Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki

Czerwona Porzeczka
Baba cytrynowa 130

być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g cukru 250 g masła 5 jajek 1 cytryna ½ łyżeczki ekstraktu cytrynowego Polewa: 1 łyżka kwaśnej śmietany ok. ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam,   skórkę starłam na tarce i wycisnęłam(...)dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam

Kuchnia u Krysi
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 220

warto się zastanowić czy od razu nie zrobić podwójnej porcji. Składniki (na 12 mini babeczek): szklanka mąki 2 łyżki cukru 100g zimnego masła łyżka zimnej wody Na lemon curd/krem cytrynowy: sok i skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 200ml śmietanki kremówki Do podania: świeże owoce na wierzch – u mnie maliny, ale dobrze też(...)babeczek – standardowe foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką, ja użyłam blachy do muffinek, ale nie w standardowy sposób a odwróconą do góry nogami. Na wypukłości nakładałam krążki ciasta i uzyskałam kruche miseczki.   Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie dodajemy wodę i szybko wyrabiamy

Smaczna Strona
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 146

jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei  i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam(...)utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Przed rozpoczęciem wykrawania nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz wyjmuj ciasto partiami. Każdy kawałek rozwałkuj

Food Square
Sernik z galaretką na biszkopcie 69

truskawkowy) Składniki na masę serową: 500 g sera białego z wiaderka 500 g śmietanki 30 % lub 36 % 3 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki owocowe (agrestowa i cytrynowa) Dodatkowo: owoce do dekoracji Instrukcje Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wstawiamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier(...)posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie. Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto owsiane z jabłkami 157

Ciasto w wersji fit ;) Pyszne, zdrowe, śmiało można sięgnąć po więcej niż jeden kawałek ;) Na płatkach owsianych, z dodatkiem jabłek i cynamonu. Smakuje pysznie. Świetny pomysł na nieco inny placek. Nie każdemu zasmakuje, ale na pewno znajdzie swoich fanów :) Pierwszy raz jadłam je u cioci, robiony dla przedszkolaków, od Niej też mam przepis :) Polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 450 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Mleko, miód i cukier waniliowy zagotować i gorącym zalać płatki owsiane. Odstawić na około 1,5 godziny, aż płatki wchłoną całe mleko. Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki

Domowa cukiernia Ewy
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI 131

pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op  cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Kruszonka:  przepis tutaj Ponadto: 3-4 jabłka (pokrojone w kostkę i duszone z odrobiną cukru i łyżeczką soku z cytryny w rondelku na małym odniu około 10 minut(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe gofry z herbatą, bitą śmietaną i lemoncurd 173

często na deser . Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Poczułam niesamowitą ochotę na czekoladowe gofry. Długo się nie namyślałam tylko od razu zabrałam się za przygotowanie ciasta na gofry. To ciasto jest specyficzne, bo zawiera sproszkowaną herbatę. Użyłam perskiej herbaty…Pierwszy raz zrobiłam takie gofry z tego przepisu . Wyszły niesamowite! Byłam ciekawa jak będą smakować gofry z herbatą…Herbata(...)skrobi kukurydzianej 25 g kakao 1 łyżka waniliowego cukru 1 łyżka czarnej herbaty, u mnie perska 100 g cukru Do podania 250 ml śmietanki, 36% 100 g cytrynowego curd, tutaj przepis 200 g owoców, borówka, physalis, malina pistacje cukier puder do posypania Mąkę, cukier i kakao odważ i wsyp do miski. Zmiel herbatę i dodaj do miski wraz z waniliowym

codojedzenia