ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:349/508)

Ciasto Oreo - Nowy Smak 96

Wszyscy robią ciasto oreo ale wersje standardową, ja stwierdziłam że muszę coś pokombinować. I tak powstało oreo Brownie - Peanut Butter - Golden. Można zrobić z tych trzech albo użyć samego brownie. Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA GÓRĘ I DÓŁ: 30szt ciastek oreo (15szt Brownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany(...)kropli aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy na jednolitą masę, wykładamy nią blaszkę, wyrównujemy, wstawiamy

Dziś Ja gotuje
BABKA Z SERDUSZKIEM 124

walentynkowa babka z sercem Babka z serduszkiem . Bardzo łatwy przepis na piaskową babkę z serduszkiem w środku, o smaku cytrynowo truskawkowym. Babka polana jest białą czekoladą, czerwoną czekoladą i udekorowana białymi serduszkami cukrowymi.   Przepis ten sprawdzi się idealnie na walentynki lub na dzień matki. Jak zrobić taką babkę z serduszkiem  pokazane jest w filmiku .  Zapraszam(...)oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. BABKA Z SERDUSZKIEM SKŁADNIKI: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto czerwone: masło miękkie (250 g) cukier (150 g) jajka (4 duże) mąka pszenna (250 g) mąka ziemniaczana (50 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) zagęszczony sok truskawkowy (1 łyżka) barwnik czerwony (u mnie płynny

Rita creative
Placki jogurtowe 164

placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami 187

serową, wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-60 minut. Ciasto filo powinno stać się złote i chrupiące, zaś masa serowa być ścięta z wierzchu. Jeżeli ciasto filo przypieka się zbyt szybko, można je w trakcie pieczenia osłonić kawałkami folii aluminiowej.  Upieczony sernik studź przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie na kratce. Osłoń(...)lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie 24 godziny).  Z truskawek odetnij szypułki i pokrój je na ćwiartki. Włóż je do miski razem z cukrem i sokiem cytrynowym i wymieszaj. Sernik pokrój na 6-8 porcji i podawaj z truskawkami. Udekoruj świeżą miętą. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Starbucks Ethiopia, a instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche pierniczki bezglutenowe 159

ciastka trochę źle się wycinają. Następnie partiami wałkować ciasto na grubość maks 1 cm i wycinać ciasteczka. W trakcie wałkowania można podsypywać mąką kukurydzianą ale nie za dużo. Ciasto, chociaż wilgotne, nie będzie się kleiło za bardzo do wałka. Wykrojone ciasteczka układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Ja piekłam(...)minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam 1 dużą łyżkę soku z cytryny. Uzyskałam gęsty, biały lukier, który rozprowadziłam po pierniczkach a na lukier sypnęłam posypką dekoracyjną. Pierniczki są gotowe

Ze smakiem bez glutenu
New York Cheesecake 132

York Cheesecake to sernik o kremowej konsystencji, bardzo wilgotny i delikatny. Cytrynowa nuta tego deseru orzeźwia podniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona. Składniki na spód: 150g ciasteczek typu digestive 90g masła łyżeczka cukru trzcinowego Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej(...)mikserze bardzo dokładnie, dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Foremkę do ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasteczkową masę na dno. Przygnieść dokładnie łyżką i wstawić do lodówki na około godzinę (można krócej jak ktoś jest niecierpliwy) Składniki na masę serową: 900g serka mascarpone 200g cukru 3 łyżki mąki pszennej cytryna 3 jajka jedno żółtko 200ml śmietany kremówki szczypta soli

wysmienity
Krem/masa z serka waniliowego (z nutą cytryny) 226

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową

Di gotuje
Babka cytrynowa z makiem + film 209

zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo(...)cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Kruche rogaliki drożdżowe 188

bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę.  Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła.  Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce(...)śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy. Składniki: cukier puder, cytryna. Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.  Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko obsypałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gwiazdki cytrynowe 444

Ciasteczka w kształcie gwiazdek o bardzo aromatycznym cytrynowym smaku. Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około 10 min. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować czekoladą ciasteczka. Dodatkowo udekorowałam część gwiazdek kolorowymi kuleczkami

Ala piecze i gotuje
KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI 138

doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI 138

doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują

Kuchnia MagdaLeny
Sernik cytrynowy 222

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki

Marta Gotuje
sernik cytrynowy 101

przepis pochodzi z MagazynDomowy.pl Składniki: B iszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 20 dag mąki 1 ły ż ka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Darcia w kuchni
Babka cytrynowa na białkach 137

Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego

Domowa Cookierenka Agi
Babka kokosowo- cytrynowa 159

słodkie. No ok, to ja nie mogę już patrzeć - M domaga się jakieś nowej babki :P Posmakowały skubanemu :P To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki :) Ładnie się(...)proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka

My simple kitchen
Kawowy 3 bit 235

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)cukru waniliowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa    Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce

talerz przyjemności
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 151

posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX  dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę(...)śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka wlewamy

VioletoweKucharzenie
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 111

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie(...)kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA

ProstePesto.pl
Sernik ze śmietaną i serkiem mascarpone 124

Składniki : 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty) 8 jaj 1 serek mascarpone 1 czubata szklanka drobnego cukru 200 ml gęstej śmietany 18% 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie Dodać budyń, śmietanę - zmiksować Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować Białka ubić na sztywną pianę(...)odrobiną soli Dodać je delikatnie do masy serowej i wymieszać Piec ok. 60 min. do zarumienienia wierzchu Po upieczeniu otworzyć piekarnik i wyjąć po wystudzeniu ciasta. Piekłam w foremce 25 x 36 cm Jeśli upieczemy w mniejszej to sernik będzie wyższy. Można też na spód ułożyć biszkopty

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 198

oczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta. Wy też takie lubicie? Składniki ( forma 24x 28 cm): 165 g cukru pudru 2 jajka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki tortowej(...)skórka + sok z 1 dużej cytryny ok 500 g truskawek Przygotowanie: Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt, olej oraz cukier. Kiedy mokre składniki będą jedną płynną masą, dodać do nich sypkie produkty. Całość wymieszać drewnianą łyżką

ChilliJemy
Ciasto Kilmandżaro 250

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)galaretki cytrynowe masa budyniowa: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce. Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy galaretki i mieszamy. Dusimy jeszcze przez

Lena Gotuje
Ciasteczka z suszonymi wiśniami 129

żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy(...)Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia.  białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru (cukier dodajemy aż do powstania białego lukru) . SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA