ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:352/508)

Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 189

przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach(...)już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości. Przepis zdecydowanie do polecenia - u mnie w pracy ciasto bardzo przypadło do gustu

Kuchnia po mojemu
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 204

papierem do pieczenia i wywijamy ciasto w ten sposób, że nadzienie jest widoczne. Jednocześnie trochę rozchylamy, żeby uzyskać kształt skrzydła motyla. Tak samo postępujemy z drugim skrzydłem i resztą ciasta.      Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na około 15-20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni(...)jasno złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika motylki oprószamy cukrem pudrem, gotowe!      Równie dobrze do masy można dodać  smażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową , albo zmienić nadzienie na masę makową, gęsty dżem lub krem czekoladowy. W każdym przypadku bułeczki będą smakować wybornie. Polecam! Sposób formowania podpatrzony gdzieś, kiedyś w czeluściach internetu

Rozpustne gotowanie
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 161

Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka. 4. Letnie wieczory na tarasie , gdy otuleni ciepłym wiatrem stajemy się widownią gwiezdnego teatru i słuchamy(...)wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki z różą, koniecznie z cytrynowym lukrem, zjadane w sobotni poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki

KUCHARNIA
Stokrotka 157

Składniki: 250 dag mąki 5 dag cukru 4 dag masła ( roztopić) 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 i 1/2 dag drożdży olejek cytrynowy 1 cukier waniliowy 1 żółtko dżem / powidła Kruszonka: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki cukru Sposób wykonania: 1. Drożdże, jedną łyżką cukru, połowę mleka i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszamy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Wszystkie pozostałe składniki (poza masłem) mieszamy razem z podrośniętym rozczynem. Potem jeszcze raz wyrabiamy. 3. Dodajemy masło, wyrabiamy ponownie, odstawiamy do podrośnięcia. 4. Z ciasta robimy 7 kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe). 5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez

Kuchnia domowa Ani
PROSTY SERNIK GOTOWANY. NA HERBATNIKACH 72

mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru o wadze 40 g każdy 200 g masła  ok. 300 g dowolnych herbatników (u mnie mocno kakaowe) kilka kropli aromatu cytrynowego Na polewę czekoladową: 150 g mlecznej czekolady 6-8 łyżek śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy w rondelku,  dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy(...)folią spożywczą. Układamy na dnie warstwę herbatników. Na nie wylewamy ciepłą masę, którą przykrywamy ponownie herbatnikami. Na herbatniki wylewamy resztę masy serowej, którą przykrywamy trzecią warstwą ciastek.  Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub zostawić bez przybrania

Walijskie Pichcenie
Brzoskwiniowy tort ze śmietaną 18 % 204

Nie ma lata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się

Domowe ciasta
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 535

Składniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka

Magia jedzenia.
Sernik bez pieczenia z rabarbarem 74

pieczenia okazał się HITem w moim domu. Szczególnie mocno przypadł do gustu mojemu synkowi, który uwielbia serniki. Sernik na ciasteczkowym spodzie, z tartą czekoladą oraz musem rabarbarowym to świetne ciasto, do którego przygotowania gorąco Was zachęcam. Korzystajmy póki sezon na rabarbar trwa. Spód: 188 g ciasteczek Holenderskie w czekoladzie 85 g masła Masa serowa: 450 g twarogu sernikowego (np Mój(...)śmietanki 36% 80 g czekolady (u mnie mleczna i karmelowa) 3-4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/3 szkl. cukru 1 op. galaretki cytrynowej 1 szkl. wody Ciasteczka kruszymy na piach. Masło roztapiamy na małym ogniu, łączymy z ciasteczkami. Powstałą masę ciasteczkową rozkładamy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (22 cm), delikatnie dociskamy

Smaki Na Talerzu
babeczki cytrynowe 134

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 25 dag cukier - 3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki jajka- 6 szt olej - 7 lyżek skórka otarta z 1 cytryny kisiel cytrynowy w proszku - 2 op LUKIER: cukier puder - 7 łyżek sok z cytryny - 2 łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

przepisy- Milki
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 153

Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach zaopatrzyć się można w pierniczki (lub jeżeli chcecie kupić jeszcze ładniejsze niż na jarmarkach to warto wstąpić do The Sweet(...)nawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne

Czarnawisienka
Jaglany torcik z jabłkami 124

miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Z lodówki wyjmujemy tortownicę. Na herbatnikowy spód wykładamy mus jabłkowy, wygładzamy delikatnie. Tortownicę wstawiamy do piekarnika(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi

Raj dla Podniebienia
babeczki cytrynowe 129

szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 25 dag cukier - 3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki jajka- 6 szt olej - 7 lyżek skórka otarta z 1 cytryny kisiel cytrynowy w proszku - 2 op LUKIER: cukier puder - 7 łyżek sok z cytryny - 2 łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

Camilla w kuchni
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 162

skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki: 220 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 2.5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego 3 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) lub kropelek czekoladowych Wykonanie: Masło ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem(...)Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 144

byście mieli przepis na Święta ode mnie :)  Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się(...)jest najlepszą babką jaką kiedykolwiek jadłam. Przede wszystkim nie ma mowy o zakalcu, bo gdyby mowa była to z pewnością mi by udało się to osiągnąć, gdyż z drożdżowymi ciastami to ja się tak średnio lubię. Najbardziej lubimy się wtedy kiedy nie zwracamy na siebie uwagi, natomiast kiedy ja chcę się starać za bardzo- ono olewa mnie i opada. Dlatego

Mango Papaja
Gruszki w korzennym syropie 178

idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko moja więc chociaż kilka słoiczków z gruszkami zamknę w korzennym syropie. Składniki: - 1 litr wody - 30 dag cukru - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego - goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa Przyprawy warto zamówić na  www.Skworcu.com.pl . 1. Gruszki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach, skórkę zostawiam na gruszkach(...)otwieram słój.  2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki

Apetyczna babeczka