ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:357/508)

Dietetyczny sernik z jabłkami 330

dwiema łyżkami soku z cytryny. 3 .Dwa jajka, 200 g cukru, torebka cukru waniliowego oraz szczyptę soli utrzeć na bardzo puszystą masę. 4 . Masę jajeczną wymieszać ze skórką cytrynową, czterema łyżkami soku z cytryny, torebką budyniu, czterema łyżkami kaszy manny, proszkiem do pieczenia i twarogiem. 5. 40  gram masła roztopić i wymieszać z masą serową 6 . Do masy dodać(...)stopni. Uwaga:  Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika. Smacznego

KreatywnePiny
Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą 107

cytrynową nutą - klik . Obie szczerze polecam! (około 16 sztuk) 200g mąki pszennej 100 masła 60g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 100g czekolady   Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta

Di gotuje
Babka migdałowa z Amaretto 271

ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka łaciata → Babka szafranowo – cytrynowa → Babka

Oryginalny smak
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 149

cytrynowy tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania - może być wymieszany z cynamonem Suche składniki wymieszać: mąki, len, drożdże, cukier i sól. Dodać nie moczone rodzynki i wymieszać. Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 133

cytrynowy tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania - może być wymieszany z cynamonem Suche składniki wymieszać: mąki, len, drożdże, cukier i sól. Dodać nie moczone rodzynki i wymieszać. Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być

Ze smakiem bez glutenu
Keks 132

Przygotowany na tegoroczne Święta. Lekko wilgotny i słodki tak jak być powinien...  Składniki : 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju rzepakowego, pół szklanki

Lena Gotuje
ciasteczka z kolorową posypką 89

chodzi o słodkości to już jest w niebie hehe. Składniki : 150 g miękkiego masła  100 g cukru pudru sok z połowy cytryny lub zamiennie olej cytrynowy  2 jaka 250 - 300 g mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  ok 50 g posypki kolorowej  Przygotowanie : maslo utrzyj z cukrem dodaj jaka i sok z cytryny dodaj mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksowani  jeśli masa będzie zbyt rzadka dobaj mąkę  dodaj posypki i delikatnie wymieszaj z oczu ręce i nabieraj małe kawałki ciasta formujac kulki układaj je na bleszcze wyłożonejest papierem do pieczenia w lekkich odstępach na wierzch podsyp trochę posypki 😊 pięć w piekarniku nagrzanym

Gotowanie z pasją
Kruche ciasteczka stempelki 161

cytrynowy (można też dodać cukier wanilinowy) 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, żółtko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć

Mała Cukierenka
Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko 154

idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce. Spróbujcie tej rozkoszy! Składniki: – 750g twarogu (chudego/półtłustego) – 120g śmietanki 30% – 100g rodzynek(...)suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach je odcedzamy. Migdały obieramy ze skórki. Żółtka

Be Fit Be Strong
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 125

nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany

Ugotowane pozamiatane
Ryba pieczona z warzywami 165

Ostatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety

kuchnia doski
Sylwestrowe SOS 154

ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem" nie ma raczej mowy o wymyślnych tortach, które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE

Czary - gary w kuchni
Tartaletki cytrynowe. 142

cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było? ;)) i żona też mnie pochwaliły! Hura :) Niedługo nadejdzie czas wielkanocny z całą paletą mazurków wszystkich smaków. Rozważyłbym wykorzystanie tego przepisu i wymyślenie typowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche

zadanie-gotowanie
Chlebek cukiniowy z malinami 253

miksera) wlać olej, wbić jaja, wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając wlać maślankę, sok z cytryny, wsypać skórkę cytrynową i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać startą cukinię i wymieszać. Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą(...)połączenia się składników. Następnie dodać świeże, oprószone mąką, maliny i bardzo delikatnie wymieszać (ręcznie). Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec

Gospodyni Miejska