ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:357/508)

Sernik Pascha na Wielkanoc i nie tylko 156

idealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce. Spróbujcie tej rozkoszy! Składniki: – 750g twarogu (chudego/półtłustego) – 120g śmietanki 30% – 100g rodzynek(...)suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach je odcedzamy. Migdały obieramy ze skórki. Żółtka

Be Fit Be Strong
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 132

nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany

Ugotowane pozamiatane
Ryba pieczona z warzywami 167

Ostatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety

kuchnia doski
Sylwestrowe SOS 160

ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem" nie ma raczej mowy o wymyślnych tortach, które wymagają stygnięcia, przekładania i potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE

Czary - gary w kuchni
Tartaletki cytrynowe. 147

cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było? ;)) i żona też mnie pochwaliły! Hura :) Niedługo nadejdzie czas wielkanocny z całą paletą mazurków wszystkich smaków. Rozważyłbym wykorzystanie tego przepisu i wymyślenie typowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto kruche

zadanie-gotowanie
Chlebek cukiniowy z malinami 255

miksera) wlać olej, wbić jaja, wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając wlać maślankę, sok z cytryny, wsypać skórkę cytrynową i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać startą cukinię i wymieszać. Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą(...)połączenia się składników. Następnie dodać świeże, oprószone mąką, maliny i bardzo delikatnie wymieszać (ręcznie). Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec

Gospodyni Miejska
Cytrynowe mini pączki z ricottą i cukrem różanym 124

Cytrynowe mini pączki z ricottą i cukrem różanym J utro ostatni dzień Karnawału więc to najlepsza okazja, aby jeszcze raz sobie pofolgować. Jeśli po Tłustym Czwartku nie możecie już patrzeć na klasyczne, ociekające tłuszczem i lukrem pączki to polecam te maleństwa. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego puszyste i lekkie. Można je jeść prawie bez wyrzutów(...)ricottę i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy. Starać się jednak nie stracić puszystości. Przy pomocy dwóch łyżek wkładać małe porcje ciasta na rozgrzany olej. Porcje ciasta nie powinny być zbyt duże, aby zdążyły upiec się w środku. Ogień pod rondlem powinien być niewielki, gdyż pączki łatwo przypalić, zanim będą gotowe

olalacooking
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 164

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne

Korniszonki
Grillowany pstrąg w ziołach 167

Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach

Niezły Młynek
Łaciata rolada Lime 99

ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz.  Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku z limonki Limmi 2 łyżki cukru Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 200 g masła Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( będzie gęsty). Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Domowe ciasta
CIASTO PAWIANA Z TRUSKAWKAMI 155

Ciasto Pawiana  to jedno z moich ulubionych wypieków. Ale tym razem zrobiłam go w wersji bez pieczenia z dodatkiem truskawek i galaretki. Smakowało wspaniale :) Takie prosto z lodówki będzie idealnie smakować w upały :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/40 CM SPÓD: ok. 20 dag okrągłych biszkoptów  MASA: 1 kg mielonego sera (w wiaderku) 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki(...)cytrynowe ORAZ: 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe truskawki ok. 1 kg (lub wg uznania) opakowanie ciepłych lodów (kupiłam w Lidl- opakowanie po 12 szt) mleko do nasączenia WYKONANIE: Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aż po brzegi.  Biszkopty nasączamy mlekiem, układamy i docinamy wg potrzeby. Ciepłe lody kroimy na pół. MASA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie

Pani na deser
Delicjusz 1095

ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła - 2 galaretki cytrynowe

Zainspirowana w kuchni
Piaskowa babka bezglutenowa 132

cytrynową, zmiksować tylko do połączenia. Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić

Kuchenne zapiski Edyty
Neleśniki z serem (placki z budyniem) 140

który nadaje im ciekawego smaku i delikatności. Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat. Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt. Ciasto: 2 jajka 1 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek) szczypta soli 2 łyżki oliwy Nadzienie(...)200g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia )  1 żółtko (opcjonalnie) 1,5-2 łyżki cukru (do smaku) 1 łyżeczka cukru waniliowego   1-2 łyżki śmietany kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo: 1-2 łyżki masła Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek

Di gotuje
Pastelowa pokusa 194

Tęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo przygotowanie jest łatwe. Puszyste, lekkie i wbrew pozorom nie za słodkie. Idealne słodkie przedwiośnie dla łasuchów i nie tylko. Składniki :  700 ml mleka skondensowanego (7,5 %) niesłodzonego  ok. 3 łyżki cukru pudru(...)opakowania galaretek ( u mnie : truskawkowa, pomarańczowa, agrestowa,cytrynowa) 800 ml wody do rozpuszczenia galaretek 200 ml na każdą.  małe opakowanie biszkoptów Wykonanie:  1.Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia,  2. Mleko skondensowane wlać do wysokiego naczynia, ubić mikserem na wysokich obrotach dodając cukier puder. Ubijać do momentu powstania puszystej pianki . Piankę podzielić

vaniliowoczekoladowa