Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 20 min. Kalorie(...)kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA
ProstePesto.plSkładniki : 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty) 8 jaj 1 serek mascarpone 1 czubata szklanka drobnego cukru 200 ml gęstej śmietany 18% 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie Dodać budyń, śmietanę - zmiksować Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować Białka ubić na sztywną pianę(...)odrobiną soli Dodać je delikatnie do masy serowej i wymieszać Piec ok. 60 min. do zarumienienia wierzchu Po upieczeniu otworzyć piekarnik i wyjąć po wystudzeniu ciasta. Piekłam w foremce 25 x 36 cm Jeśli upieczemy w mniejszej to sernik będzie wyższy. Można też na spód ułożyć biszkopty
Proste Potrawyoczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta. Wy też takie lubicie? Składniki ( forma 24x 28 cm): 165 g cukru pudru 2 jajka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki tortowej(...)skórka + sok z 1 dużej cytryny ok 500 g truskawek Przygotowanie: Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt, olej oraz cukier. Kiedy mokre składniki będą jedną płynną masą, dodać do nich sypkie produkty. Całość wymieszać drewnianą łyżką
ChilliJemyCiasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)galaretki cytrynowe masa budyniowa: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce. Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy galaretki i mieszamy. Dusimy jeszcze przez
Lena Gotujeżółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy(...)Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia. białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru (cukier dodajemy aż do powstania białego lukru) . SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy
Różowa kuchniaAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy
Różowa kuchniaDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie
kuchnia doskidodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić(...)śmietankowy (niesolony) lub mascarpone) 2 łyżki cukru z wanilią sok z cytryny do smaku Śmietankę bardzo dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier, serek labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować na jednolity krem. Krem czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady gorzkiej albo deserowej Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści
Obiad gotowyniekoniecznie będących na tak? Wpis będę uzupełniać jak mi się jeszcze coś przypomni. Zachęcam byście dzielili się w komentarzach swoimi przemyśleniami i poradami. Nieoczywiste produkty które można mrozić: Sok cytrynowy, sok z limonki w pojemniczkach na kotki lodu – kiedy widzicie, że owoce więdną, lepiej wycisnąć z nich sok i zamrozić niż skazywać na popsucie się Imbir – można wrzucić(...)upieczemy/kupimy więcej – chleb najlepiej pokroić w kromki a bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster
Dorota Smakujesuszona ciecierzyca 43,92%, pitna woda 56,08%), twaróg kremowy 37,5%, miód pszczeli 15%, suszony ananas napęczniały 10% [suszony ananas 19% (cukier trzcinowy, mąka ryżowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) pitna woda 10%] Z kakao – pasta z ciecierzycy 40,4% (suszona ciecierzyca 43,92%, pitna woda 56,08%), twaróg kremowy 40,4%, miód pszczeli 16,2%, proszek kakaowy o obniżonej(...)Informacje dodatkowe: bez glutenu, bez konserwantów, źródło błonnika i białka Sklep: Tesco Cena: 3,99 zł Nasza opinia Wygląd i smak: Z ananasem – W środku zastałyśmy widok typowego surowego ciasta z ciecierzycy jaki robimy bardzo często na muffiny. Zapach również kojarzy nam się z tą surową masą i w ogóle nie czujemy ananasa ani miodu. Struktura jest piaskowa, a dokładniej
Candy PandasMini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta Składniki / na 28 sztuk: 3 jajka skórka otarta z 1 eko cytryny (a nawet dałabym więcej, jeśli lubisz cytrynowy aromat) 100 g cukru 250 g serka ricotta opcjonalnie łyżka amaretto, rumu czy spirytusu 185 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa, ewentualnie olej do smażenia cukier puder(...)chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy i wysoki, np. rondelek, wtedy zużyjesz mniej tłuszczu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz się rozgrzał, wrzuć do niego kawałek chleba, albo odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwachili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane(...)kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni
Kulinarne przygody Gatityognia i odstawić do ostygnięcia. Potem mąkę wraz z sodą przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy ostygniętą masę, jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można dodać jeszcze trochę mąki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Następnie foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte pierniczki dekorujemy według uznania. Przechowujemy je w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni. *** Lukier o smaku cytrynowym Składniki: 1 białko sok z połowy cytryny skórka z połowy cytryny 0,5 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób przygotowania: Do białka dodać cukier puder, skórkę
Projekty ze smakiemzagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy
Cynamonowe szczęściepiec lub nie mamy do tego zdolności. Połączenie sera z galaretkami i brzoskwiniami na pewno będzie pysznym deserem na każdą okazję. Można powiedzieć, że szybkie do zrobienia i smaczne ciasto na deser, gdyby nie oczekiwanie na zastygnięcie galaretek. U mnie taki sernik wszystkim smakuje i robię go, gdy nie mam ochoty na pieczenie. Ilość porcji: 14 - 16 Czas przygotowania(...)Forma o średnicy 28 cm Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami: Warstwa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 200 ml śmietany 30% 10 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki w różnych kolorach Warstwa z brzoskwiń: 1 puszka brzoskwiń (820 g) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 - 3 łyżki cukru pudru Spód: 100 g herbatników 100 g roztopionego masła
Gotuj w domuTo idealny deser na letnie upały. A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza, ten przepis będzie jak znalazł. Po pierwsze nie wymaga piekarnika, po
Moja kraina smakówciasto także w wersji bezglutenowej 😉 Ciasto wyszło przyjemnie wilgotne i lekkie. Dla mnie idealne nawet na śniadanie 😃 A zatem zapraszam na zdrowy deser lub śniadanie na słodko. CIASTO BANANOWE Z TRUSKAWKAMI, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI Składniki na keksówkę 25 cm Czas przygotowania 60-70 minut 3 banany 3 jajka 300 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej(...)kukurydzianej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Pół łyżeczki proszku do pieczenia Skórka pomarańczowa Truskawki Banany zblendować z żółtkami i jogurtem. Dodać mąki, proszek do pieczenia (lub sodę) i skórkę cytrynową i wymieszać Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty Dodać około pół szklanki wody, połączyć i odstawić na około 5 minut. Jeśli mąka kokosowa wchłonie dużo wody
HealthyCreationskładniki: 600g mąki 100g cukru 100g masła 40g świeżych drożdży 4 jajka 200ml mleka szczypta soli cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone około 1,5 szklanki borówek Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy w nim pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy do podwojenia objętości. 2. Mąkę mieszamy z cukrem, połową(...)cukru waniliowego oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy 2 jajka i aromat, rozpuszczone wystudzone masło oraz wyrośnięte drożdże i wszystko razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru
kulinarnyswiatdomiSłodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania
Lena Gotujezagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy
Cynamonowe szczęścieSernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny. Składniki: Herbatnikowy spód: 200 gram ciemnych herbatników 100 gram margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek(...)łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny kilka kropli olejku cytrynowego Dodatkowo: czekolada deserowa do polania sernika 2 łyżki mleka 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki
Kuchnia u BietkiCiasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki * Kisiel cytrynowy * 6 łyżek wody * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem delikatnie mieszamy z resztą składników. Pieczemy do ,,suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na pół. Na zdjęciu biszkopt był pieczony z 3 jaj i dlatego był niski. Masa * 2 czerstwe bułki kajzerki(małe) * 2 szklanki mleka * 0,5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka
sierotka maRysia w kuchniJest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany(...)połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz
Świat Smakuprzykryciem ok 30 min. Do miękkiej marchwi dosypuję cukier i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem(...)dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. W szklance mleka
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 4 duże jajka 160 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 165 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok
KreatywnePiny