cudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach. Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd(...)nieszczęsnych okazów czekało, aż się nad nimi zlituję. Wyszło coś obłędnie pysznego, i musiałam powstrzymywać się całą siłą woli, żeby nie wyjść wszystkiego od razu. Curd bowiem wyszedł mocno cytrynowy, słodko-kwaśny, dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStarym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie(...)bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą i lekko rozgrzewającą za sprawą imbiru. To napewno nie będzie ostatni gruszkowy przetwór w tym roku, tylko muszę znaleźć tanie gruszki, bo 6-7 zł za kilogram to dość
Pora coś zjeśćzalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej(...)Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie
Mania Gotowaniajakie w pracy, te domowe nigdy mi się nie znudzą😎 Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o własnym biznesie cukierniczym, bo jak wiadomo cukierni z "normalnymi" ciastami jest na pęczki, a takich w zdrowszych wersjach nawet w niektórych miastach zero.😕 Z pewnością nie jeden smakosz moich wersji by się znalazł i myślę, że nie zbankrutowałabym od razu(...)mnie zmielony słodzik) -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody -260 g śmietanki 30% -400 g malin -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody Przygotowanie: 1. Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże od razu wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzukolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną, robiąc spód z ryżu preparowanego. Zwróćcie uwagę, by deser postał w lodówce kilka godzin przed jego serwowaniem. Przestrzegam przed krojeniem większych kawałków - zjada(...)Składniki : 280 g nerkowców szklanka żurawiny 50 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki miodu cytryna mała puszka mleka kokosowego (165 ml) galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia potem zmielenie orzechów. Do lodówki wstawić na noc puszkę z mlekiem
Weekendy w domu i ogrodziemasła 2 łyżki zielonej herbaty matcha Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier puder i matchę. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Owijamy go folią spożywczą i zawijamy jak cukierek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na plasterki(...)Pieczemy około 10 – 12 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka korzenne → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Ciasteczka ryżowe Artykuł Ciasteczka z matchą pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smaknabierałam porcje ciasta i wykładałam je na gorący tłuszcz. W środku placka robiłam małe zagłębienie i wkładałam w nie po ok. 0,5-1 łyżeczce dżemu. Dżem zakrywałam odrobiną ciasta i smażyłam placki na rumiano z obu stron na mniejszym ogniu. Usmażone racuszki wykładałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjekruchy spód: 180 g mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 85 g mąki 15 g kakao 50 g cukru pudru(...)masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniadawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)octu MASA : 2 opakowania bitej śmietany śnieżki kubek śmietany do zup i sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki 3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek
Pani na deserrozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką lub wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję farszu i wgnieć w ciasto dłonią lub wałkiem. Placuszki możesz przygotować na dwa sposoby usmażyć lub upiec w piekarniku. Zrobiłam je na te dwa sposoby, czyli smażyłam po obu stronach przez 3 minuty każda, i upiekłam(...)smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek. Smacznego! Artykuł Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfBabka - jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wielkanocnych obok mazurka i sernika. Jednak mimo wszystko uniwersalna - chętnie jemy ją właściwie cały rok! Dziś przygotowałam Wam moje "babkowe" propozycje. Jest ich sporo, także myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa(...)Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania WypiekaniaPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk(...)masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem
Made By Mom And Soncytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu ' Niebo w gębie ' . To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :) Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny(...)dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Po upieczeniu babkę można polukrować
Ze smakiem i z pasjąJak jest taki upał to nawet nie chce się włączać piekarnika aby upiec jakieś ciacho.Znalazłam więc przepis na te pyszne i proste wafelki z galaretką
Mała w garnku mieszakąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy. Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy. Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol. Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący(...)mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera. Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz. Pozostała
Malinowe Pocałunki