ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:370/508)

Sernik kryształowa kopuła 352

dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml  mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka jagodowa (fioletowa) 280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą Wierzch: 300g śmietany 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru(...)Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje

Szalona Kuchnia Eweliny
Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami 96

pasuje do galaretek i owoców. Pyszne ciasto, które na pewno warto podać na deser dzieciom. Ciasto jest tak dobre, że zjedzenie jednego kawałka to zbyt mało.  Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami(...)mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 400 ml jogurtu typu greckiego (schłodzić) 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 - 10 łyżek cukru pudru galaretka cytrynowa Dodatkowo: 4 galaretki (2 pomarańczowe i 2 wiśniowe) Dojrzałe owoce sezonowe (u mnie morele i czereśnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić biszkopt z kremem jogurtowym i owocami? Biszkopt: Jajka miksować dodając stopniowo cukier

Kuchcik gotuje
Herbaty SOTI Natural 120

końca ten smak przypadł nam do gustu. Mięta+Trawa Cytrusowa – Herbata pachnie wyraźnie miętą. W smaku również od razu czuć miętę połączoną z odświeżającym smakiem trawy cytrynowej. Ta wersja szczególnie extra orzeźwia kiedy schłodzoną wypijemy po męczącym treningu! Rooibos + Imbir – Musimy przyznać, że kiedyś szalałyśmy za herbatą rooibos ale już dawno jej nie piłyśmy. Dlatego tym chętniej sięgnęłyśmy(...)ostatnie połączenie do wypróbowania i również całkiem trafione. Goryczka bardzo intensywna ale dodatek wanilii przyjemnie się z nią komponuje. Schłodzona smakuje najlepiej i chętnie wypijemy ją w towarzystwie słodkiego ciasta. Podsumowanie: My nie pijemy na co dzień żadnych słodkich napojów. Właściwie codziennie nawadniamy się litrami wody mineralnej i zielonej oraz czerwonej herbaty, dlatego te herbaty trafiły w nasze gusta. Ktoś

Candy Pandas
Śnieżny puch 88

Upał upałem, ale mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami 183

świeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy. Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje na taką pogodę. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma(...)pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami: 1 kg sera białego twarogowego 300 ml śmietany 30% 6 - 8 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g) 2 galaretki cytrynowe Warstwa z truskawek: 700 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 150 g herbatników  Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami

Kuchcik gotuje
Deserownik. Kuchniokracja – recenzja 112

wyszukanej okazji. Oczywiście sporo miejsca zajmują inspiracje azjatyckimi deserami, ale są też żelazne klasyki jak muffinki czy brownie. Co bym ugotowała z “Deserownika” ? Wybrałabym babeczki z rabarbarem, śliwki w cieście, krem czekoladowy z solą i oregano, brownie z matchą, czyli greenie, ciasteczka z sosem sojowym, bekonem i czekoladą, tartę z kremem z palonym masłem, pastę z czarnego sezamu(...)karmelem, ciasteczka z miso, albo muffinki z wasabi i białą czekoladą. Z wytrawnym wypieków dobrze wyglądają quiche z kurkami, ze szparagami, z łososiem lub ze szpinakiem i cukinią, tarta cytrynowa z kozim serem i tarte flambee. Deserownik. Kuchniokracja Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2019 Liczba stron: 208 Okładka: twarda Artykuł Deserownik. Kuchniokracja – recenzja pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Krem/masa z serka waniliowego z nutą cytryny 117

Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako deser, a jego słodycz świetnie przełamuje nuta cytryny. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem(...)smaczniejszy.   350g waniliowego serka homogenizowanego 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej   Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.     Kruche babeczki wypełnione kremem. Przepis na spody tu - klik

Di gotuje
Ciasteczka cytrynowe 143

mąki pszennej (250 g) 1 jajko (rozmiar L) starta skórka z 2 cytryn 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego)  lub kilka kropelek aromatu cytrynowego do obtoczenia kilka łyżek drobnego cukru do wypieków Cytryny sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć(...)sobą zmiksować, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryn, wlać ekstrakt oraz wbić jajko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko

Ugotować
Sernik gotowany 311

bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu(...)kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Sernik gotowany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej 165

ksylitol zmielony 6 łyżek Kłos Pol jaja 2 szt mleko 1 szklanka masło 100 g Polewa: kawa rozpuszczalna 2 łyżki woda 4 łyżki czekolada mleczna 200 g wiórka cytrynowe z czekolady do udekorowania jagodzianek Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy(...)powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu  oraz miękkie masło.Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką. Krok 2 Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy

Różowa kuchnia
Babka piaskowa wielkanocna 141

żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mleko, sok z cytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Z białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej(...)oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 179

pokazie kulinarnym w Caffe Oranżeria w Hotelu Kossak w Krakowie, to szczerze zamarłam. O, nie .. nie brzmi, słodka .. ale ja lubię tylko banany jako banany, nie lubię chlebków bananowych, ciast… Aż przyszła chwila próbowania i odpłynęłam w tej ilości smaków, pikantności, słodyczy. Poczułam się tak jakbym była gdzieś daleko, na pięknej piaszczystej plaży, pod palmami.  I tak mi zupa(...)litra wywaru ( u mnie po prostu domowy rosół )  0,5 litra wody  2 banany ( obrane ze skórki )  200 gram czerwonej pasty curry  1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego  sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek

Kuchnia na wzgórzu
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

Sałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca  | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej

Weekendy w domu i ogrodzie
Brzoskwiniowe racuszki 141

Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.  Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!  Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem. Składniki: 150 g mąki pszennej, 100 ml letniego mleka,  4 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka suchych drożdży, szczypta(...)miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.  Usmażone

Plate of Joy
Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 173

łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy(...)ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami

BaRepas