minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki/miski. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie przełóż do formy do pieczenia (proporcje są na małą keksówkę o długości 20 cm). Wierzch ciasta możesz posypać wybranymi ziarnami. Ciasto przykryj ściereczką(...)przygotować? Pyszne przepisy Przepis na pralinki z białej czekolady! Proste domowe trufle – przepis Warstwowa sałatka z marchewką, groszkiem i ziemniakami! Prosta i tania Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella
Via Gustoużywam tego z wiatrakiem) 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru lub ksylitolu (my lubimy mniej słodkie ) 6 łyżek (90 ml) oleju roślinnego 1 łyżka (15 ml) świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 1 szklanka (240 ml) zimnej wody z kranu Krem (jak w tym przepisie ): 2 średnie bataty 1 łyżka (15 ml) stałej części śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego z puszki schłodzonego(...)kakao, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy zimną wodę, olej i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zawartość wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Ciasto wykładamy do 12 foremek na babeczki wyłożonych silikonowym lub papierowym wkładem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20-25 minut. Upieczone babeczki zostawiamy do przestygnięcia
Lamarida.plniestety muszą zrezygnować z drożdżowych wypieków oraz cukru i białej mąki. Inne przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TUTAJ . Pełnoziarniste pączusie twarogowe: są pyszne i szybkie do przygotowania mają delikatny cytrynowy aromat nie mają w składzie cukru i białej mąki są idealne do nadziewania Składniki /ok. 20 szt./: 250 g półtłustego twarogu 2 jajka 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki(...)gładką masę. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrol, masę jajeczno-twarogową oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłońmi nasmarowanymi olejem formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich. W rondelku rozgrzać olej, pączki smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
Pasja Smakuczekolada mleczna -wiórki kokosowe Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i ciągle mieszając dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec ( najlepiej dzień wcześniej ) Jeżeli macie swój wypróbowany sposób na biszkopt to upieczcie go wg.swojego przepisu . Masa serowa : W dużym garnku utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem(...)masa zgęstnieje i ponownie zacznie wrzeć.Nie zapominamy o ciągłym mieszaniu. Gorącą masę wylać na biszkopt ( można a nawet należy go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym ). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z rozpuszczonej czekolady albo wylać czekoladę na cały sernik. Pychota ! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaprzed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś(...)tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Karo in the Kitchencukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej(...)przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy zimną śmietankę dodajemy mascarpone i razem z cukrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu
Słodkie Przyjemnościrzadko. Tym bardziej się cieszę, że w nocy cofaliśmy wskazówki zegarów o godzinę. Moje dzisiejsze leniuchowanie, będzie dłuższe :) Towarzystwa dotrzymują mi: moja cudowna kotka Szarusia, jeszcze ciepła babka cytrynowa książka "Wszystkie barwy Toskanii" I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;) SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dosypywać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu miksując. Cienką strużką dolewać olej. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachdelikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao(...)Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na ten sernik z cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :) Składniki: 1 kg sera (ja użyłam już zmielonego), 4 jaja, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 1 łyżka kaszy manny, 1 kostka masła (250g), Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć(...)czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g
Delicious Titbitsosób myli pojęcia jabłecznik a szarlotka i piszą błędnie np: ,,szarlotka na biszkopcie''. Jabłecznik jest to ciasto z jabłkami i można je zrobić z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, francuskiego, czy bezowego. W jabłeczniku jabłka mogą być duszone lub surowe. Szarlotka natomiast to ciasto, które robi się tylko i wyłącznie na bazie kruchego, lub półkruchego spodu i może być z różnymi(...)Poncz: woda (1/4 szkl.) cukier (1 łyżeczka) sok z cytryny (2 łyżki) Masa jabłkowa : jabłka (około 8 szt średniej wielkości) woda (około 4-6 łyżek) cynamon (1 łyżka) galaretka cytrynowa (2 opakowania) Bita śmietana : żelatyna (1 łyżka) woda zimna (1/4 szkl.) śmietanka kremówka 30% (500 ml.) aromat waniliowy w proszku (3 g) dostępny tutaj lub ekstrakt/cukier waniliowy
RITA food channelPyszne, delikatne jak puch, pachnące cytrusami. Pieczone w silikonowych foremkach, łatwo się wyjmują po upieczeniu, trzeba tylko chwilę odczekać aż nieco wystygną SKŁADNIKI: p. masła
Z MarcepanemCzy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć
Kulinarna rozmowaPieczenie w soli to metoda która powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku. Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli(...)tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą
Stare Garyłyżeczki cukru 4 łyżeczki soli i dodatkowo wybrane przyprawy – ja użyłam: 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy harissa 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego przygotowanie Jak zrobić ogórki kanapkowe w occie do słoików? Ogórki umyj i odkrój końce. Następnie pokrój w plastry – jak na kanapki. Ogórki umieść pionowo w słoikach – z podanych proporcji(...)trochę koperku. Dodałam również po 3 ziarna jałowca do każdego ze słoików. Następnie przygotuj zalewę. Wodę zagotuj z cukrem, solą i przyprawami – ostrą papryką, harissą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Następnie dodaj ocet i całość ponownie zagotuj. Gotową, gorącą zalewą zalej ogórki. Ogórki powinny być w całości zalane zalewą. Jeśli braknie Ci trochę zalewy, dolej do słoików przegotowanej wody. Zalane
Via Gustojakoś spożytkować. Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i powstała bardzo smaczna babka idealna do kawki czy herbaty. Dodatkowo ciasto oblałam czekoladą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jaja 3/4szkl(...)masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli roztopione i przestudzone masło i znów miksowałam do połączenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka
Waniliowe Improwizacjesmakach .Było pysznie, tylko zdjęcia takie nieudane. Składniki: herbatniki kakaowe ptasie mleczko -40 szt. 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 płaskie łyżki cukru pudru 4 galaretki cytrynowe [ u mnie 2 brzoskwiniowe i 2 pomarańczowe] 4 szkl. wrzątku starta ciemna czekolada do posypania wierzchu Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić(...)lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.Herbatniki posmarować cienką warstwą masy, następnie ułożyć ptasie mleczka i zalać resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i posypać startą czekoladą.Wstawić do lodówki, by ciasto całkowicie stężało
Moje domowe kucharzenieserniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej(...)opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym
Ze smakiem i z pasjączasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe(...)natualnego jogurtu greckiego wymieszałem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i delikatnie doprawiłem solą. Na talerze wyłożyłem mięso, obficie podlewając pozostałym z jego duszenia sosem. Mięso polałem sosem jogurtowo - cytrynowym. Całość udekorowałem pozostałymi listkami natki kolendry oraz obficie posypałem pestkami owocu granatu. Podałem z upieczonymi chlebkami, które po upieczeniu przekroiłem na połówki, aby wygodnie maczać je w sosie. Dawno
Wyprawy kulinarnewtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be Strongprzy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała Cukierenkaprzy poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek) Składniki powinny(...)przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170oC). 3. Schłodzone ciasto bardzo krótko zgnieść i podsypując
Mała CukierenkaDeser borówkowo-bananowy to fajna przekąska, dla wszystkich miłośników lekkich smakołyków. Jest łatwy do zrobienia, smaczny a co najważniejsze, bardzo efektowny. Pięknie prezentuje się w pucharku
Alle Dobre!Delikatny, nie mocno słodki klasyczny sernik bez spodu. Uwieńczeniem jego smaku jest fajny, ananasowy mus, który znajduje się na górze ciasta. Niestety chciałam dodatkowo podkręcić smak sera, nadając mu ananasową nutę i pokroiłam do środka 2 krążki ananasa. Nie był to dobry pomysł ... bo ananas spowodował, że sernik po upieczeniu stał się tak sypki, że trudno było go pokroić(...)cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1 kostka masła o wadze 200 g 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego Składniki na mus: 1 puszka ananasów 1.5 opakowania galaretki cytrynowej Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Twaróg przełożyć do miski. Dodać
Walijskie PichcenieKruche ciasteczka z cytrynowym kremem podbiją serca nie tylko najmłodszych łasuchów :) Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. Wesołych Świąt! Ciasteczka: 200 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 70 g cukru pudru jajko 1-2 łyżki zimnej wody łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Lemon curd: sok i skórka(...)cukru pudru 50 g masła Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć kurczątka (ewentualnie kieliszkiem kółeczka) i upiec
Smakołyki Asisię w trakcie pieczenia samodzielnie. Następnie do utartej masy jajeczno -maślanej dodajemy stopniowo ser i kasze manną. Na koniec już tylko delikatnie łopatką mieszamy całość z pianą z białek. Ciasto serowe wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy go nagrzanego na 200 st C piekarnika (funkcja góra-dół). Po około 5 minutach schodzimy z temperaturą(...)spodu ma ten plus, że zawsze wychodzi pyszny! Gdyby nawet zbyt się zarumienił nie szkodzi! Nie musi być perfekcyjny. W razie „w” można go polać lukrem cytrynowym, czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem. Artykuł Przepis na szybki sernik bez spodu w 15 minut pochodzi z serwisu Wkawiarence.pl
W KawiarenceOstatnio w Biedronce pojawiły się ciekawe saszetki z porcją owocowych miksów do zalania wodą. W ten prosty sposób mamy cieszyć się pysznym smoothie o każdej porze
Candy PandasUwielbiam słodycze. Ale nie za słodkie. Dlatego też często w deserach wykorzystuję cytrynę, aby zbalansować nadmierną słodycz. I oczywiście wszystko jest dla ludzi i czasami zjem
Flymetothespoonwielką fanką owocowych zup. Podałam go z jogurtem greckim bo jest fajny gęsty i kwaskowy. Zupa: 500 g wiśni 1 kisiel żurawinowy 1,5 litra wody szczypta kwasku cytrynowego cukier, sól do smaku jogurt grecki Pierogi: 150 g mąki pszennej 100 ml wody gorącej sól szczypta 2 łyżki oleju szklanka wiśni Zupa: Do garnka wlewam wodę, dodaje wiśnie, kwasek(...)ostygnie wstawiam ją do lodówki. W tym czasie robię pierogi Pierogi: Do miski przesypuję mąkę, dodaje sól, olej i wlewam gorącą wodę. Mieszam widelcem i odstawiam aż przestygnie ciasto. Zagniatam rękoma żeby było elastyczne. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąkom. Wycinam za pomocą dużej szklanki koła, układam wiśnie i przykładam drugie wycięte koło. Sklejam na około przyduszając ciasto widelcem
wesoła kuchniaszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić(...)sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest
https:KKuchniaMniamżeby zrywać i jeść... Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano... Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem, a w lodówce stało opakowanie śmietany, którą kupiłam z myślą o czymś, czego w końcu nie przygotowałam. A że trzeba było(...)Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn 130 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzyznam szczerze, że lodów w zimie nie jadam, ale ostatnio miała zjechać się rodzinka i pomyślałam, że ten przepis ich zaskoczy. Połączenie lodów i pysznych cukierków
Gotuję Testujęmargarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościPiękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka
Tradycyjna KuchniaZastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujeSłodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm
VioletoweKucharzenieSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy 1 mały lub średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem
Kuchnia po mojemuNie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw
KUCHARNIAprzesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje(...)kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam
W kuchni Karmel-itki