przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek(...)otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy
DefinicjaSmakumleko – 800 ml * budyń adwokatowy bez cukru ( może być inny smak ) – 80 g * mąka ziemniaczana – 30 g * masło – 150 g * delicje – 300 g * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Do reszty dodajemy 2 budynie, wsypujemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej , mieszamy. Do gorącego mleka wsypujemy(...)ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na delicje, rozprowadzamy. Posypujemy tartą czekoladą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! The post Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoSprawdzony przepis na pyszny, kolorowy deser. Deser z mnóstwem różnokolorowych galaretek. Idealny na przyjęcie dla dzieci, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śmietanowiec
To co lubię - gotuję i polecamNajlepsze piernikowe brownie skradnie serce każdego fana czekolady oraz piernikowych smaków! Jest obłędnie czekoladowe, rozpływające się w ustach i fajnie przełamane dżemem. Do mojego brownie
CzarnawisienkaProsty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie. SKŁADNIKI: 1l jogurtu naturalnego 7 łyżek żelatyny 1/2 szkl zimnej wody 180ml
Dziś Ja gotujeLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaKremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru
w mojej kuchniRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je
kgwjanczewoognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią(...)Gravlax - salmone marinato) Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) Pieczona dorada z pomarańczą
La grande e la piccola cuocajabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. 3. Osączanie: Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Jabłka: Jabłka(...)wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. 5. Podanie: Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków
IzabelawkuchniNiecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem(...)mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn 'ruszył' (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Ciasto cały zaczyn 3 szklanki mąki pół szklanki cukru jajko szczypta soli wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 1/3 szklanki oleju mąka do podsypania jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania Do zaczynu
Słodkie inspiracjesztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mleka papryka słodka sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: 200g śledzi w oleju z papryczką chili ( Mr Śledź sweet chili - SEKO ) Ponadto: olej do smażenia Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić(...)wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.) Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotujemasłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę(...)podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamonlicząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy(...)mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy
Mia Cucina SofietaNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotna