Prosty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie. SKŁADNIKI: 1l jogurtu naturalnego 7 łyżek żelatyny 1/2 szkl zimnej wody 180ml
Dziś Ja gotujeLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaKremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru
w mojej kuchniRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je
kgwjanczewoognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią(...)Gravlax - salmone marinato) Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) Pieczona dorada z pomarańczą
La grande e la piccola cuocajabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. 3. Osączanie: Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Jabłka: Jabłka(...)wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. 5. Podanie: Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków
IzabelawkuchniNiecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem(...)mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn 'ruszył' (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Ciasto cały zaczyn 3 szklanki mąki pół szklanki cukru jajko szczypta soli wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 1/3 szklanki oleju mąka do podsypania jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania Do zaczynu
Słodkie inspiracjesztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mleka papryka słodka sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: 200g śledzi w oleju z papryczką chili ( Mr Śledź sweet chili - SEKO ) Ponadto: olej do smażenia Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić(...)wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.) Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć
Di gotujemasłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę(...)podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamonlicząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy(...)mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy
Mia Cucina SofietaNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnacałe cztery dni. C. trzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś drożdżowego (koniecznie!), kokosowego, cytrynowego i bananowego. Już się nie mogę doczekać. Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki(...)cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny. Wielbicie kokosa tak jak ja, będą z wielkim smakiem go jeść, zapewniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dla siebie wybrałam chudy twaróg zamiast bardziej kalorycznego gotowego oraz słodką śmietankę zastąpiłam kokosową dla podkreślenia naturalnego smaku. Oczywiście(...)cudeńka podsyłam TUTAJ . Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :) Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne moje przepisy na serniki LINK Składniki: (forma 20 cm) spód+wierzch -90 g wiórków
zdrowo i aktywniewiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny. Wielbicie kokosa tak jak ja, będą z wielkim smakiem go jeść, zapewniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dla siebie wybrałam chudy twaróg zamiast bardziej kalorycznego gotowego oraz słodką śmietankę zastąpiłam kokosową dla podkreślenia naturalnego smaku. Oczywiście(...)cudeńka podsyłam TUTAJ . Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, że nie wiele osób pewnie ma tą galaretkę dlatego drugą wersję wykonałam ze standardową galaretką :) Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne moje przepisy na serniki LINK Składniki: (forma 20 cm) spód+wierzch -90 g wiórków
Zdrowie i pysznie na talerzukilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)bardzo świątecznie. Przyprawę piernikową można dodać według własnego uznania . Ja piernikowy smak zrównoważyłam musem jabłkowym , którym nadziałam każdą babeczkę. Dodatkowo na szczycie każdej babeczki umieściłam kostki jabłka oblane galaretką cytrynową . Kawałki jabłka dodają elementu kruchości . Jak to określili moi znajomi „coś do pochrupania” . Przyprawę korzenną/piernikową można również zastąpić skórką startą z jednej pomarańczy i aromatem pomarańczowym
SmartBake.plSernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi przeszedł najśmielsze kulinarne oczekiwania i przebojem wdarł się na listę naszych ulubionych deserów. Jego wykonanie jest znacznie szybsze
niecodziennikparyCzęsto wracamy w naszych recenzjach do produktów, które można kupić na Siła Roślin . Nic dziwnego skoro jest to firma, która tak dynamicznie się rozwija, że co
Candy Pandaswolnych obrotach, aby zachować strukturę ubitych białek. Mąkę dodawać stopniowo i mieszać łyżką tylko do czasu połączenia się składników, zbyt długie mieszanie może przyczynić się do powstania twardej konsystencji ciasta po upieczeniu. Składniki: (foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem) 7 - 8 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki(...)łyżka cukru z wanilią 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Przygotowanie babki z białek: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier
Kuchcik gotujeszybko, nie znaczy nie pysznie. Poduszeczki zniknęły w ciagu popołudnia. Podobnie zreszta, jak wcześniej p ączusie serowe , oraz nieco bardziej egzotyczne baci di ricotta . Mocno cytrynowe, obtoczone w drobnym cukrze, idealne do pojadania. A co najważniejsze: gotowe w mgnieniu oka! Składniki: (mnie wyszło około 50 malutkich) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)cytryny drobny cukier puder do obtaczania olej do smażenia Miękkie masło zmiksuj z jajkami, śmietaną, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto i schłódź w lodowce przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, pokrój na paski, a następnie w kwadraciki. Smaż na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, na złoty
Lejdi of the houseszklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 1 szklanka Dodatkowo: żurawina suszona 2 garście rodzynki 2 garście skórka pomarańczowa 2 garście morele suszone 10 szt skórka pomarańczowa, cytrynowa kandyzowana na udekorowanie Polewa: biała czekolada 150 g mleko 2-3 łyżki Krok 1 Do misy wlewamy białka( temp pokojowa), dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy(...)mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy. Krok 2 Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Krok 3 Keks nam się upiekł i ostygł. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,polewamy keks
Różowa kuchniasoli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą(...)wzdłuż szerokości 3 kwadraty powinny wyjść). Masę nakładamy do szprycy o najgrubszej końcówce i wyciskamy koło na każdym kwadracie z papieru. Olej rozgrzewamy, smażymy do koloru słomkowego. Papier z ciastem wykładamy ciastem do spodu czyli przewracamy. Studzimy polewamy lukrem
Moje Słodkie PiekiełkoPyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków. Składniki na spód(...)herbatników (np. Petit Beurre) Masa piankowa: 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao
Świat CiastaCiasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa(...)litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch: ok. 80 dkg nie za dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki
Kuchnia w czekoladzieokrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie stożki o średnicy ok. 4-5 cm, z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, bo ciasto urośnie. Piec kolejno ok. 25-30 minut w temp. 220° C. Ja piekę z termoobiegiem w 200° C od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia(...)łyżkach gorącej wody. Do agaru wmieszać 2-3 łyżki kremu. Całość dodać do pozostałego kremu, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia (na ok. pół godziny). Gdy krem cytrynowy zgęstnieje, przełożyć go do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agicudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach. Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd(...)nieszczęsnych okazów czekało, aż się nad nimi zlituję. Wyszło coś obłędnie pysznego, i musiałam powstrzymywać się całą siłą woli, żeby nie wyjść wszystkiego od razu. Curd bowiem wyszedł mocno cytrynowy, słodko-kwaśny, dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStarym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie(...)bardzo zasmakowało mi to połączenie we wspomnianych gruszkach w winie, a imbir, bo to rozgrzewający dodatek, a na zimę taki jest jak najbardziej wskazany :-). Słodkiej, lekko orzeźwiającej, z wyraźną cytrynową nutą i lekko rozgrzewającą za sprawą imbiru. To napewno nie będzie ostatni gruszkowy przetwór w tym roku, tylko muszę znaleźć tanie gruszki, bo 6-7 zł za kilogram to dość
Pora coś zjeśćzalewie, którą zakupiłam w Lidlu. Polecam produkt zdecydowanie. Wykorzystanie dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej(...)Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie
Mania Gotowania