ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:384/508)

4x inspiracje września: pyszne tofu x2, sałatka z pieczonych buraków, dżem z cukinii i wege kiełbaski 116

mięsożercom, zobaczymy, co powiedzą.   2. Sałatka z pieczonymi burakami Może nie wygląda, ale smakuje świetnie. Buraki piekę od razu w większej ilości i drugą część zużywam  do ciasta czekoladowego . Składniki: ser z niebieską pleśnią, ser żółty wędzony, ser biały solankowy wędzony, zielona soczewica, pieczone buraki, pomidory koktajlowe, zwykłe pomidory, cebula, sos winegret z czosnkiem i musztardą, zielenina(...)jest zbyt kwaśny, zależy jakie smaki wolicie. Jak dla mnie przydałyby się jeszcze ze 2 cytryny. Użyłam galaretki agarowej o smaku pomarańczowym, pominęłam też olejek waniliowy i kwasek cytrynowy. Dodałam 1 opakowanie (23 g) pektyny. 4. Kiełbaski wege od Dobrej Kalorii Pyszne. Jadłam z ogniska (w kociołku warzywno-ziemniaczanym), można wrzucić na grilla, pewnie też posmakują zapieczone albo duszone

Qlinarnie i Qlinarnie
Deser ombre 84

zaprezentować go właśnie w takiej formie w szklaneczkach. Polecam też Wam przepis na tęczowy jogurtowiec , zdjęcie tego jogurtowca w 2013 r. na FB-ku wywołały komentarze typu „Bajeczne ciasto na bajecznej paterze mniammmm , o rany!!! obłędny!!!, wręcz bajkowy”, takie kolorowe desery to teraz już norma, ale 7 lat temu wzbudzały sensację. Z podanych proporcji możecie wyczarować deser w małej tortownicy(...)desery, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na desery. Deser omre to prosty, owocowy, smaczny, bez cukru deser dla każdego. Składniki 1 galaretka krystaliczna np. o smaku cytrynowym 250 ml wrzątku 1 szklanka borówek 300 g jogurtu naturalnego do dekoracji: garść borówek bita śmietana przygotowana ze 100 ml śmietanki 30%, może być też śmietana w sprayu Sposób przygotowania przepisu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowo-jogurtowa 116

Smaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę,  stopniowo dodając cukier(...)cukier wanilinowy.   Dodajemy jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy składniki. Do masy dodajemy małymi partiami mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem  i wysypanej kaszą manną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy i polewamy dowolna polewą. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik bananowy z borówkami – bez pieczenia 1934

Lubię takie ciasta:) Lekkie, z owocami i galaretką, na dodatek bez pieczenia. Ten serniczek ma wyraźnie bananowy smak, a borówka amerykańska nadaje fajnego akcentu, zarówno kolorystycznego, jak i smakowego:) okrągłe biszkopty (mniej więcej 1/2 opakowania) 500 g gęstego sera z wiaderka (najlepiej Mój ulubiony firmy Wieluń) 300 g jogurtu greckiego 3 dojrzałe banany 200 g borówki amerykańskiej 5 łyżeczek żelatyny(...)cytryny 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku Dodatkowo: 2 banany 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) wykładamy biszkopty. W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy jogurt, cukier puder

Smaki Na Talerzu
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 128

Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany

Oryginalny smak
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 132

małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji cytrynowej 3-4 łyżki cukru Śmietanowo truskawkowa czapeczka: 250 ml śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżki cukru pudru 1 opakowanie mixu do śmietany o smaku truskawkowym (inaczej śmietan fix) do dekoracji(...)mieszamy całość łyżka. 2. Twaróg rozdrabniamy lub blendujemy aby był bardziej kremowy. Mieszamy z cukrem, esencją i żółtkiem. 3. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżeczce ciasta. Następnie nakładamy po czubatej łyżeczce masy serowej, oraz po pół łyżeczki konfitury truskawkowej i przykrywamy łyżeczką ciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez

Gotowanie...to proste !
Gruszki w syropie do słoików 517

Gruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki(...)ćwiartki wykrawając również środek z pestkami. Takie kawałki owoców włożyć do litrowych słoików, dodając po parę goździków – około 4 sztuk na słoik. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować

https:KKuchniaMniam
Muffinki cytrynowe 148

piątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.  SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 160

drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Babka Zebra na Coca Coli 121

jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka Coca Coli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju dowolny aromat (z racji iż miałam pepsi dodałam olejek cytrynowy)   Wykonanie:  Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo miksując na najniższych obrotach: Cole oraz olej, następnie dodajemy stopniowo 3 szklanki mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia(...)kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian w dowolnych porcjach (np. po 2-3 łyżki) wylewamy raz ciasto białe, a raz ciemne - do wyczerpania

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka kakaowo-cytrynowe z czekoladą i marcepanem 133

soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 5 łyżek kakao Dekoracja: posiekana deserowa czekolada pokrojony w drobną kosteczkę marcepan Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania bądź szklanka papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej(...)masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość

KreatywnePiny
Biscotti z lawendą i cytryną 121

cytryny i lawendy (nie są mydlane, nie bójcie się!), z cudownie chrupiącymi migdałami i ledwo wyczuwalnym smakiem miodu gdzieś w tle. Bajecznie, idealnie wiosenne, z kwiatową nutą. Skusicie się? Cytrynowo-lawendowe biscotti z miodową nutą Składniki: (na 12-15 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 50 g miodu 65 ml oleju 340 g mąki pszennej 100 g całych migdałów(...)puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera.  Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zamiast pączków i faworków 128

się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany 18% 4 jajka 80 g mąki 100 g Cukru 1 łyżka esencji waniliowej 1 cytryna cukier puder do posypania wykonanie: Twaróg mieszamy(...)Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy.  Gotową masę serową wykładamy do tortownicy.  Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut.  Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i chłodzimy go minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 139

wykorzystać. No ale u Susanny same muffiny... Sięgnęłam więc do The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, ta książka bowiem pełna jest najróżniejszych babeczek. Zmieniłam nieco składniki w przepisie na cytrynowe, zmniejszając drastycznie (z 280 na 120 g) ilość cukru. Z oryginalnego przepisu, obawiam się, wyszłyby słodkie ulepki, które smakowałyby tylko i wyłącznie cukrem. Moje wyszły idealnie wyważone, przynajmniej dopóki(...)następnie dodajemy mąkę z dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 158

Zarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie(...)kopru włoskiego... Czytając te wpisy jeden za drugim, zdecydowałam się przygotować swoją własną przyprawę - z tym, co lubię, z tym, co chcę w niej mieć. Świadomie zrezygnowałam z cytrynowych skórek i anyżu. Dałam sporo kardamonu, bo go uwielbiam; trochę pieprzu, żeby było ostro. Dałam też wanilię, żeby całość nieco złagodzić. Mieszanka wyszła obłędnie aromatyczna - w czasie ucierania jej w moździerzu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży 145

Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu co przygotować na Tłusty Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :) Składniki  na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków): 200g mąki tortowej 125g twarogu półtustego (1/2 kostki) 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno(...)1/2l oleju - do smażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym

Ze smakiem i z pasją
Bananowe ciasto bez pieczenia 107

sposobem na wydłużenie „żywotności” bananów jest owinięcie „gałązki” folią aluminiową i przechowywanie w niskiej temp. BTW, postanowiliśmy zrobić ciacho i wyszło właśnie tak ;) Składniki 1 opakowanie krakersów 2 galaretki cytrynowe Masa bananowa: 6 bananów 20 g żelatyny Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru 10 g żelatyny   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Banany(...)miksera mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na warstwę krakersów. Ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody, studzimy. Wylewamy jako ostatnią warstwę naszego ciasta. Do lodówki i po kilku godzinach możemy rozkoszować się smakiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Współpraca z firmą Skworcu 171

goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw możemy użyć do grillowanego kurczaka.   5. BIRYANI MASALA jest indyjską mieszanką selekcjonowanych przypraw korzennych, której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati(...)mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw

Słodkości i nie tylko
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 173

Witam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią

Kuchnia PROzdrowotna
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 113

wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek o średnicy 3 cm. Na blat wysypać cukier, obtoczyć w nim wałeczki, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić(...)niewielkie odstępy. Piec w 175 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W oryginale takie ciasteczka nazywają się specier ; Duńczycy przygotowują miliony wariacji na ich temat: cytrynowe, waniliowe, z lukrecją, czekoladą czy czym tylko chcecie. Są świetne, bo można eksperymentować ze smakami, a szansa, że się nie udadzą, jest naprawdę nikła. Przepis dodaję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowe czekolady Terravita 70 % 156

jest smaczna, tylko jakoś nie mój klimat po prostu, choć wiśnie bardzo lubię. Reszcie moich domowników bardzo smakowała, tak z resztą jak wszystkie ;)) 2. Czekolada gorzka z nadzieniem cytrynowym - ta smakuje super, cytryna rewelacyjnie pasuje do gorzkiej czekolady. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jeść czekolady właśnie z takim nadzieniem, trochę podeszłam do niej sceptycznie, ale miel mnie zaskoczyła(...)ulubiony smak i w tym połączeniu tez nie zawiódł. Czekolada dla mnie super :)) 4. Czekolada gorzka zwykła - jak już sięgam po czekoladę bez nadzienia to najczęściej taką. Jak robię ciasto i chcę z polewą, to też zawsze pada na gorzką. Nie trzeba się na jej temat chyba wypowiadać, bo każdy zna, ja lubię. 5. Czekolada gorzka z crunchy i owocami

kruche babeczki
Tort śmietankowo-kawowy na chrupiącym spodzie 2758

sucharków (np. Biedronka ) 400 g Nutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sucharki miksujemy w blenderze na bułkę tartą. Dodajemy Nutellę, mieszamy. Dno tortownicy(...)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Do wystudzonego mleka dodajemy Śnieżki i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy żelatynę, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą

Słodkości na talerzu
Co zrobić z cukinią? 103

Łódeczkami się dzielę się Dziś zerwałam kolejną cukinię i mini patisonka, jak również ponad kilo fasolki szparagowej (zielonej i żółtej). Na obiad były cukinia i patison w cieście piwnym, ale w moim malkontenckim nastroju, nie byłam zadowolona z rezultatów. Pewnie będzie jeszcze niejedna okazja podzielić się przepisem.  Jakiś czas temu poczyniłam też zbiory nasenne. Do metalowej kulki, zakupionej dawno(...)Czekam jeszcze na szyszki chmielowe, żeby dodać. Chyba działa, bo śpi mi się cudownie (ale może dlatego, że uwielbiam spać:P).   Wisi i usypia Zebrałam też miętę pieprzową, cytrynową, cząber, tymianek i melisę, bo rozrosły się za bardzo. Ziołowe wiechcie powiesiłam na belce u nas w pokoju i mamy tu teraz trochę śródziemnomorsko.  Kończę na dziś

les mirabelles
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 244

lniane mielone 2 łyżeczki karob mielony lub kakao 2 łyżeczki cukier puder waniliowy 10 g imbir, cynamon po 0,5 łyżeczki kolendra, goździki, kardamon po 0,25 łyżeczki aromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropli Użyłam mąki gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki.  Zamiast margaryny(...)Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 180 stopni

głodny alergik
Drożdżowe ślimaczki z dynią 130

elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin) 3. Na nadzienie: masło rozpuścić a cukier wymieszać z przyprawami. 4. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt 25×30 cm. Posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na mniej więcej 15 kawałków(...)dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka cytrynki 306

Ciasteczka cytrynki to nieco zmieniony wariant kruchych ciasteczek, które pod różną postacią pojawiały się już na blogu. Oprócz cytrynowego smaku mają oczywiście stosowną cytrynową dekorację (jej zrobienie jest dziecinnie proste, a robi wrażenie!). Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny) 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka skórka z połowy cytryny(...)kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Tort jak słońce... brzoskwiniowy z galaretkami 192

drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki(...)jednocześnie zachowując strukturę piany. Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół. Papierem do pieczenia wyłożyłam tylko spód tortownicy o średnicy 25 cm.  Boków niczym nie smarowałam. Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 30–35 minut (do suchego patyczka). Nie jest wskazane otwieranie drzwiczek piekarnika przez pierwsze 20 minut. Po upieczeniu, upuściłam foremkę

Kuchnia u Krysi
Osiemnastowieczne bułeczki z Bath (Bath buns) 130

kandyzowanymi owocami, samym cukrem lub nawet kostką cukru wewnątrz bułeczki. Przejrzałam wiele stron z przepisami, a różniły się od siebie wieloma rzeczami. Niektóre z dodatkiem jaj, inne z cytrynową skórką i masą mąki. Ostatecznie wybrałam tę, która wydawała mi się najmniej skomplikowana. To była dobra decyzja, bo bułeczki wyszły absolutnie przepyszne!!! Lekkie, nie za słodkie, mięciutkie, o wspaniałym zapachu masła(...)miski dodaj masło w kawałkach i wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 4. Partiami wlewaj do 'kruszonki' drożdżowe mleko i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana