ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:385/508)

Queijadas de Leite - portugalskie mleczne babeczki 95

Q ueijadas de leite to takie pastéis de nata dla leniwych! Nie wymagają zbyt wiele pracy, bardzo łatwo je się robi, a do tego są przepyszne

Food Square
Kryształowy sernik 302

Sernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem

Szalona Kuchnia Eweliny
Placki makaronowe 72

celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Babka cytrynowa 110

Wczoraj był tłusty czwartek a więc i pączusie były. Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową.Wyszła przepyszna. Składniki: jajka (m) 5 szt mąką pszenna 1.1/2 szklanki cukier 3/4 szklanki masło 200 g cytryna i sok proszek do pieczenia 1 łyżeczka rodzynki 1 garść Lukier: białko 1 szt cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie(...)małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Piernikowe ludziki! 118

piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały pierniczki, wycinamy foremką pierniczki - pieczemy od 8 do 12 minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg(...)mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien być gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Piernikowe ludziki udekoruj wedle uznania, wykorzystaj jak największą ilość ozdób

SMYKWKUCHNI
Pierniczki z lukrem królewskim! 141

piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały pierniczki, wycinamy foremką pierniczki - pieczemy od 8 do 12 minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg(...)mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien być gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Gotowy lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy maluteńki rożek

SMYKWKUCHNI
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 152

pieczenia oraz sól i całość zamieszaj. Do maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej mokre składniki do suchych. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia(...)wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut. Odciśnij daktyle z mleka i wraz z wanilią, sokiem cytrynowym oraz mlekiem kokosowym dodaj do orzechów, po czym całość zmiksuj na gładką masę.  Jeden spód połóż na paterę, wyłóż nań połowę masy i delikatnie ją rozsmaruj nie dochodząc

Roślinna - blog wegański
Bananowe bez pieczenia 198

Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę.  Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki.  Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają.  Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)500g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno

Kuchnia w czekoladzie
I znowu po duńsku... 136

zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo-miodowa z truskawkami i ciasteczkami cytrynowymi Składniki: (na 4 porcje) ciasteczka: 100 g mąki pszennej 50 g mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta(...)truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 155

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą) 1. Margarynę/masło rozpuścić(...)wystudzić. 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder

Kto ugości moich gości?
Muffiny bananowo-borówkowe 96

miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek! Muffiny bananowo-borówkowe SKŁADNIKI ( na 12 muffinek): 2 szklanki(...)kefiru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki borówek 1 jajko 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką. Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki. Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez

Zasmakuj Kuchni
Sernik truskawka z mango 268

Lekki orzeźwiający dla ochłody na bazie zsiadłego mleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się

wesoła kuchnia
Babka dyniowa z jabłkami 244

  Kolejny z przepisów na babkę – wypróbowany! I kolejna dobra babuszka wyszła :D Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała

Jak gotować i nie zwariować
Babka cytrynowa wilgotna 133

Kochani coś lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:) Składniki: 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny sok z pół cytryny     Wykonanie: Do misy wsypuje przesianą mąkę z proszkiem(...)miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostokątną taką do babki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło  godziny. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem jak kto woli

Różowa kuchnia
Nalewka truskawkowa 11496

cukru - gotując czekamy aż syrop stanie się klarowny, studzimy delikatnie i wlewamy do niego nalewkę ( podobno ważne jest aby nalewkę wlewać do syropu a nie na odwrót ) i kwasek cytrynowy, mieszamy . Odstawiamy na kilka tygodni. Ja swoją naleweczkę próbowałam po ok 2 tygodniach i jest naprawdę pyszna - bardzo aromatyczna, tylko póki co dość delikatna liczyłam na troszkę mocniejszy trunek(...)height: 1em;" /> Kolor jest cudowny i jak najbardziej naturalny - pyszna po prostu ;-)A z truskawek które pozostały nam po produkcji nalewki można zrobić pyszny dżemik - idealny do ciast " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> - przepis wkrótce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

sierotka maRysia w kuchni