owocowe. Nalewka śliwkowa jest ostatnią i zapowiada się, że również jako ostatnia zostanie otwarta, wymaga bowiem długiego okresu dojrzewania i klarowania. W oczekiwaniu na węgierkowe smaki delektujemy się nalewką cytrynowo–imbirową . Składniki na nalewkę śliwkową 1,5 kg śliwek węgierek 1 l wódki 1 gwiazdka anyżu 2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, usunąć pestki – kilkanaście pestek(...)tygodnie. Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku. Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Nalewka śliwkowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu Składniki: 170 g masła 1 szklanka cukru pudru skórka z 1 cytryny skórka z 2 pomarańczy 1 1/4 szkl. mąki(...)sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki
Kuchnia w oparachktóre możemy znaleźć na całej stacji. W kuchni TranStaru widać naleciałości międzynarodowej kuchni, do wyboru mamy rosyjskie bliny, sushi, dim sum czy makaron udon, pudding bananowy, paluszki rybne, ciastko cytrynowe, suszone pomidory, cukierki i ciastka przypominające małe galaktyki. Jest też sporo napojów, z alkoholem włącznie. Jeśli spróbujemy każdego dostępnego produktu spożywczego na stacji, dostaniemy trofkę TranStar Gourmand. Oprócz ciekawych zaprojektowanych(...)wpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami. Ciastka
Nerds Kitchenmogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate. Ja do środka dodaję odrobinę soku cytrynowego i jadam je bez dodatków. Pycha! (około 18 sztuk) 150g serka homogenizowanego waniliowego 90g mąki jaglanej 1 jajko (duże) 1 banan 1 łyżka cukru brzozowego (opcjonalnie; ja lubię słodsze(...)wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujemasła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 300 g cukru pudru ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części(...)się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić. Przełożenie
talerz przyjemnościpołowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy(...)Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę). Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem
Marder&Marder ManufactureJak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście
kulinarnyJaCiasto do tych paczków przygotowuje się praktycznie w ten sam sposób jak ciasto parzone do karpatki czy ciasto na ptysie. Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a jestem pewny, że prawie każdy zna smak tych pączków. Pączki hiszpańskie składniki Zazwyczaj pączki hiszpańskie podaję z lukrem, ale z umiarkowaną ilością. Te pączki gniazdka to klasyczne pączki przygotowane na cieście parzonym(...)przy pomocy rózgi kuchennej, albo drewnianej łyżki, aby nie powstały nam w cieście grudki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawiamy ciasto na bok i studzimy. Ostudzone ciasto, może być jeszcze delikatnie ciepłe miksujemy z jajkami. Jajka dodajemy po kolei do ciasta. Miksujemy na średnich obrotach, ale nie zadługo, tylko do połączenia się składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie
Lamarida.plzmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką. Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze(...)tortownicę 26 cm Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jogurtowiec: 5 galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa) 800ml jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 200ml słodkiej śmietanki ⅓ szklanki zimnej wody Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce Sposób przygotowania w Tefal Companion Biszkopt: Białka
Kuchnia w czekoladzieJak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście
kulinarnyJaSerniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie. Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być
sama złodyczDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenieTłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier(...)dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam ciasta budyniowe ! Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne! Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę. Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm ) BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier(...)masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana
Ostra na Słodkołyżki bardzo miękkiego masła · sok z połowy cytryny · kilka kropel aromaty cytrynowego · skórka z 1 cytryny · pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Blachę do pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić
Mania Gotowaniaktórą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat. Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może
Karo in the KitchenCzas czytania: 2 min Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z
SprawdzonaKuchnia.plprzepis Babka morelowo – brzoskwiniowa - przepis Babka pigwowa - przepis Budynowiec z jabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką - przepis Choinka w serniku - przepis Ciasto kokosowe z borówką - przepis Ciasto migdałowe - przepis Cytrynowiec jabłkowy - przepis Cytrynowiec ze śliwkami - przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy - przepis Deser cappuccino z borówką - przepis Deser kokosowy z wiśniami(...)prezenty - przepis Pomarańczowiec z czekoladą przepis Rurki piernikowo – migdałowe - przepis Sernik bezubezu - przepis Sernik borówkowy - przepis Sernik chałwowo – czekoladowy na zimno - przepis Sernik cytrynowo – kokosowy z mango - przepis Sernik kokosowy z brzoskwinią - przepis Sernik świąteczny - przepis Sernik z pianką - przepis Słodka chwila - przepis Śmietankowa szarlotka- przepis Śmietankowiec
Ciastka - domowe słodkościskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy(...)składniki na masę serową: 1000 g sera, trzykrotnie zmielonego 2 żółtka 4 białka 220 g cukru 100 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy ser, budyń oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Gotową
Domowy Smak JedzeniaMiałyśmy z tego niezłą frajdę, a przy okazji nie mogłyśmy się powstrzymać od wyjadania z garnuszka lemon curdu. No właśnie, bo lemon curd gra tu główną rolę - jeśli uwielbiacie ten cytrynowy krem tak jak ja, to po prostu przepadniecie ;P Ciasteczka będą ślicznie wyglądały na Wielkanocnym stole, jak również możecie je sprezentować Waszym bliskim :) P.S. Nie martwcie się, jeśli(...)pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć
Słodko-Słony Świat IlonyPoważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia(...)mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Smacznego
Różne smaki w kuchnitort zrobić na urodziny swojej Córeczki. Chciałam, aby miał smak świeżych owoców i nie był za słodki. Oprócz dwóch smaków masy jakie w nim znajdziecie główna rolę stanowi pyszny cytrynowy biszkopt, który idealnie komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki: 500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże(...)jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem
ChilliJemyszklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła na włoską bezę 2 białka 100 g cukru 30 ml wody(...)Muffiny. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut
Kuchnia w opałach