SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól
kulinarnyJasię nie tylko od święta, ale i na co dzień do kawy czy herbaty. Można śmiało powiedzieć, że babki to domena Polaków, mamy wiele wariantów tego prostego, aczkolwiek wymagającego ciasta. Idealna babka wielkanocna może być marmurkowa, babka piaskowa czy tak ostatnio popularna babka majonezowa. Zaraz za nimi jest babka z serkiem mascarpone. Zamiast dużej wilgotnej babki można upiec małe mini(...)jakby ono nie brzmiało, co zrobić żeby babka była mokra? 😉 Najlepsza babka dwukolorowa Prosty przepis na babkę w dwóch kolorach, jeżeli nie lubisz babki z kakao możesz zrobić babkę cytrynową lub inną. Często pytacie jak się robi babkę jak dawniej? Taka babka z kakao z prodiża lub keksówki. Stary przepis na babkę był zazwyczaj na babkę na oleju lub margarynie
Dieta moja pasjasmyk_w_kuchni_blog PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-) SKŁADNIKI : - arkusz ciasta francuskiego - 1/4 kostki sera feta - świeża gałka muszkatołowa - 2 szalotki - ziemniaczki odmiany mączystej, Ciastem wylep formę do tarty, oprósz serem feta i otartą gałką muszkatołową, poszatkowaną szalotką. Ziemniaki wyszoruj, potnij na ultra cienkie plasterki(...)ziemniaki. Tartę piekłam na złoty kolor, 45 minut, wysoka temp. 240 -220 stopni .Wstawiamy do gorącego pieca! Tartę podajemy z: - roszponką z dresingiem miodowo- musztardowym, lub miodowo- cytrynowym. - posypaną chrustem z orzechów laskowych, w tym celu, na suchej patelni upraż laskowe, rozdrobnij je w moździerzu na mniejsze elementy, obsyp sowicie tartę chrustem z laskowych orzechów. - podałam z creme fraiche
SMYKWKUCHNIMoja mama robiła ten deser gdy byłam mała. Uwielbialiśmy chatkę. Składniki: 1 margaryna 1 żółtko 1/2 kg sera olejek cytrynowy 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao 3 paczki herbatników 1 szkl mleka polewa czekoladowa – gotowa lub samodzielnie wykonana Ser przekręcam przez maszynkę. Wszystko oprócz herbatników ucieram na jednolitą masę. Dzielę masę na 2 części (1 większą, 2 mniejszą(...)herbatniki układamy biały ser, następnie kolejna warstwa herbatników i ciemny ser, albo tak jak ja to zrobiłam – bez drugiej warstwy herbatników Złożyć ciastka aby powstał stożek. Polać ciasto polewą. Polewa: 8 łyżek cukru 1/2 margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Rozpuścić margarynę, dodać cukier, mieszając dodać kakao i wodę, zagotować. Ostudzić ciągle mieszając. Artykuł Chatka Baby
MojaQchnia.plkwiatem. Róża portlandzka jest piękna nawet w deszczu. Krwawnica i morwa radzą sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych(...)cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól, pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy
les mirabellesPigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie
Candy PandasSerniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie. Spód: 210 g ciasteczek digestive 60
Smakołyki Asiłyżki kwaśnej śmietany 18% -1,5 łyżki cukru pudru -troszkę czerwonego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć) WARSTWA ŻÓŁTA -330g sera białego z wiaderka -1 galaretka bananowa lub cytrynowa -250ml wrzątku -pół łyżki żelatyny -2 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1,5 łyżki cukru pudru -troszkę żółtego barwnika dla wzmocnienia koloru (można pominąć) DODATKOWO -500g czarnych malin (oczywiście(...)warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców) W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę. I gotowe :) Sernik jest łatwy, piękny i bardzo pyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200C. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego! Mój
Raj dla Podniebieniadostarczą samych zdrowych składników. Przygotowanie tych ciastek jest dziecinnie proste, a dobór dodatków możecie dowolnie modyfikować. W mojej wersji są pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa(...)bananami Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, jeśli zrobicie grubsze ciastka wyjdą bardziej miękkie i wilgotne, jeśli wolicie chrupiące ciastka, zróbcie je odrobinę cieńsze Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut aż będą zrumienione
HealthyCreationsZachciało mi się sernika na zimno, bo wieki nie jadłam! A, że w domu był akurat rabarbar z zamysłem ukręcenia jakiegoś ciasta, postanowiłam połączyć smaki i zrobić sernik na zimno z musem rabarbarowym. Dziękuję niebiosom za ten pomysł, bo zestawienie smaków obłędne - szczególnie dla mnie - osoby, lubiącej bardziej lekkie, kwaskowe i orzeźwiające smaki niż np. maślane kremy o smaku toffi(...)chcieli wypróbować przepis polecam zwykłą, okrągłą tortownicę i proporcje podaje właśnie na nią 😊 Składniki: około 1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 980g czyli 7 serków po 140g) 1 galaretka cytrynowa 2 płaskie łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/3 szkl. gorącej wody 8 łodyg rabarbaru 2 galaretki malinowe lub truskawkowe ew. cukier do dosłodzenia rabarbaru Wykonanie: 2 łyżki żelatyny
Walijskie PichcenieSernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego(...)jogurtu greckiego 4 jajka 1 budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę
wesoła kuchniakakao przesiewamy, wsypujemy kawę mieloną. Dodajemy do masy na zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników. Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą. Polecam również: CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz BABKA NA MAJONEZIE
Pani na desermocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy po jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200C. Sernik piec najpierw w 200C przez 15 min, następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego! Mój
Raj dla Podniebieniaprzygotować, wystarczy zaledwie kilka chwil, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Placuszki są mięciutkie i pięknie pachną dzięki dodatkowi skórki cytrynowej. Pierwszy raz jadłam je w Leptokarii, ale od tego czasu pojawiły się w mojej kuchni już kilka razy. Przepis na nie znalazłam u Sylwii Ładygi. Zmodyfikowałam go nieco i teraz jest taki(...)łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód • orzechy włoskie prażone • jogurt grecki • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło pod przykryciem. 4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się
W mojej kuchniPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min w temp. 180 st C. Pianka: 9 białek 3 łyżki cukru pudru 3 galaretki o różnych smakach ( u mnie szafirowa - owoce leśne, cytrynowa i brzoskwiniowa) Każdą galaretkę rozpuszczamy w w 1 szklance wody i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem
Słodka Kraina Wypieków