ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:362/508)

KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI 110

doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI 110

doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze(...)witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu fosforu wapnia żelaza miedzi manganu boru jodu cynku garbników błonnika - pektyn kwasów organicznych (cytrynowy, elagowy) biotyny Wartości zdrowotne czerwonych porzeczek: regulują ciśnienie krwi zapobiegają nadciśnieniu regulują poziom cholesterolu zapobiegają miażdżycy wspomagają pracę serca pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy regulują

Kuchnia MagdaLeny
Sernik cytrynowy 187

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki

Marta Gotuje
sernik cytrynowy 73

przepis pochodzi z MagazynDomowy.pl Składniki: B iszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 20 dag mąki 1 ły ż ka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Darcia w kuchni
Babka cytrynowa na białkach 117

Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego

Domowa Cookierenka Agi
Babka kokosowo- cytrynowa 133

słodkie. No ok, to ja nie mogę już patrzeć - M domaga się jakieś nowej babki :P Posmakowały skubanemu :P To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki :) Ładnie się(...)proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka

My simple kitchen
Kawowy 3 bit 198

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)cukru waniliowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa    Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce

talerz przyjemności
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 128

posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX  dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę(...)śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C.  Do garnka wlewamy

VioletoweKucharzenie
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 84

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie(...)kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA

ProstePesto.pl
Sernik ze śmietaną i serkiem mascarpone 97

Składniki : 1 kg sera twarogowego raz zmielonego (półtłusty) 8 jaj 1 serek mascarpone 1 czubata szklanka drobnego cukru 200 ml gęstej śmietany 18% 1 cytrynowy budyń (40g), plus łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Żółtka oddzielić od białek Do żółtek dodać cukier, zmiksować dokładnie Dodać budyń, śmietanę - zmiksować Dołożyć po łyżce zmielony ser oraz serek mascarpone- zmiksować Białka ubić na sztywną pianę(...)odrobiną soli Dodać je delikatnie do masy serowej i wymieszać Piec ok. 60 min. do zarumienienia wierzchu Po upieczeniu otworzyć piekarnik i wyjąć po wystudzeniu ciasta. Piekłam w foremce 25 x 36 cm Jeśli upieczemy w mniejszej to sernik będzie wyższy. Można też na spód ułożyć biszkopty

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 170

oczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta. Wy też takie lubicie? Składniki ( forma 24x 28 cm): 165 g cukru pudru 2 jajka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki tortowej(...)skórka + sok z 1 dużej cytryny ok 500 g truskawek Przygotowanie: Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt, olej oraz cukier. Kiedy mokre składniki będą jedną płynną masą, dodać do nich sypkie produkty. Całość wymieszać drewnianą łyżką

ChilliJemy
Ciasto Kilmandżaro 222

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)galaretki cytrynowe masa budyniowa: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 250 g masła 2 żółtka dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce. Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy galaretki i mieszamy. Dusimy jeszcze przez

Lena Gotuje
Ciasteczka z suszonymi wiśniami 103

żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią , niekoniecznie) Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Łyżkę masła odkrawamy z kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy(...)Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia.  białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru (cukier dodajemy aż do powstania białego lukru) . SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami 173

Akcja Ciasto na Niedziele trwa  ,  a ja nadal w niej uczestniczę .  Na ten weekend będzie  Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą.  Rozrabiamy

Różowa kuchnia
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami 205

Akcja Ciasto na Niedziele trwa  ,  a ja nadal w niej uczestniczę .  Na ten weekend będzie  Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą.  Rozrabiamy

Różowa kuchnia