obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę(...)cukinię, zalałam zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia. Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioraz na Balearach . Można ją dostać w prawie każdej piekarni w regionie, miejscowi podobno rzadko pieką ją samodzielnie. Znana jako "hiszpańska pizza", różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz(...)będzie już prawdziwa coca . Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej
Chilli Czosnek i Oliwawstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 25-30 minut, do suchego patyczka, zostawić do ostygnięcia. MASA JABŁKOWA : • 1 i 1/3 dużego słoika jabłek prażonych • łyżeczka cynamonu • galaretka cytrynowa Jabłka rozgrzać w garnku, dodać cynamon, wymieszać, wsypać galaretkę i mieszać na małym ogniu, aż się rozpuści, ewentualnie można dosłodzić, ale moje jabłka były dość słodkie, zostawić do ostygnięcia. MASA(...)części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAporze roku bardzo łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć(...)później uzyskać gładkie pure. Studzimy. 2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz likier. Do masy dodajemy również jogurt, sok cytrynowy oraz przesiewamy obie mąki. 3. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy jasny cukier trzcinowy. Ubijamy na puszystą masę
vaniliowoczekoladowaUrodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem
Domowe ciastaCzas czytania: 3 min Sernik nowojorski kremowy, wilgotny, ciężki i bardzo smaczny wypiek zupełnie inny od naszego polskiego klasycznego sernika. W wersji, jaką znalazłam na stronie
SprawdzonaKuchnia.pl10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy powoli dobiega końca. Na zwieńczenie truskawkowego zawrotu głowy :) publikuję przepis na pyszny i szybki torcik śmietankowy. Przepis otrzymałam od mojej teściowej i jak najbardziej
paapilotkaaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki * 400 g mielonego suchego maku * 400 ml mleka * 1 łyżka masła * 5 jajek * 1/2 szklanki miodu * 3 duże jabłka * 125 g miękkiej margaryny * 3/4 szklanki
Mix smakuApple pie in a cup. Jeżeli mamy gotowe jabłka w słoiku ,to robimy tylko kruszonkę ,pieczemy i jemy na ciepło lub później na zimno. Kruszonka
Kulinarny karnet ChristopheraJak Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł
W kuchni Karmel-itkiCoś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
Niezły Młynekdorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka jagodowa (fioletowa) 280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą Wierzch: 300g śmietany 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru(...)Sernikową kopułę wyjąć z miseczki, obsmarować bitą śmietaną, wykonać małe rozetki z bitej śmietany i posypać różową posypką. Serek Mascarpone pochodzi z Włoch i jest najbardziej popularnym składnikiem wielu ciast i deserów. Przyrządza się go ze śmietanki, dzięki czemu ma lekko słodkawy smak. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to unikalne połączenie śmietankowego serka Mascarpone i twarogu. Dodatek serka Mascarpone dodaje
Szalona Kuchnia Ewelinypasuje do galaretek i owoców. Pyszne ciasto, które na pewno warto podać na deser dzieciom. Ciasto jest tak dobre, że zjedzenie jednego kawałka to zbyt mało. Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem z jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami(...)mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem jogurtowy: 400 ml jogurtu typu greckiego (schłodzić) 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 - 10 łyżek cukru pudru galaretka cytrynowa Dodatkowo: 4 galaretki (2 pomarańczowe i 2 wiśniowe) Dojrzałe owoce sezonowe (u mnie morele i czereśnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić biszkopt z kremem jogurtowym i owocami? Biszkopt: Jajka miksować dodając stopniowo cukier
Kuchcik gotuje