ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:321/508)

Domowe pieguski 109

masła, mąki, stewii i proszku do pieczenia. Następnie dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki Do zagniecionego ciastka na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady. Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie(...)spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieguski pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku. Smacznego! Spróbuj także: ciasteczka cytrynowo-kokosowe, ciastka owsiane z marchewką i kakao. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie   Tam częściej pojawiają się zdrowe

Natka Pietruszki
Szybkie Ciasto z Rabarbarem 131

papierem do pieczenia posypujemy go bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170*. Polecam użyc gotowego soku z limonki firmy LiMMi jest mega pyszny, buteleczka 200ml zawiera aż 1kg cytryn sycylijskich, sok nie zawiera cukru ani wody, sama natura zamknięta w butelce. Sok limonkowy albo cytrynowy możecie kupić w sklepach tradycyjne w całej Polsce

Dziś Ja gotuje
Orzechowo - czekoladowy przekładaniec 132

wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html)

Waniliowe Improwizacje
Bananowa babeczka z kubeczka 244

wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html)

Waniliowe Improwizacje
Chlebek bananowy z mrożonymi malinami z cytrynową polewą 163

Pewnie się powtarzam, ale to najlepsze, najszybsze ciasto na każdą okazję. Chleb bananowy, bo o nim mowa to nie tylko utylizacja przejrzałych bananów, a także innych produktów, które mi zalegają. Tym razem postanowiłam pozbyć się mrożonych malin. Kolejny chleb był strzałem w dziesiątkę, pyszny, orzeźwiający dzięki kwasowości malin i polewie cytrynowej. Polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SERNIK CYTRYNOWY Z WÓDKĄ I MAKIEM 185

Aksamitny sernik cytrynowy na spodzie z kruchych ciasteczek i maku. Z gęstą, śnieżnobiałą  polewą z kwaśnej śmietany i ksylitolu lub cukru. Podany z sałatką z plasterków pomarańczy skropionych miodem i likierem pomarańczowym. Opcjonalnie także z kleksem bitej śmietany i odrobiną listków świeżego lub suszonego tymianku. Ciasto jest naprawdę pyszne i choć w składnikach masy serowej znajdziemy

cool and minty
Keks 386

podzielenie się nim z wami. Składniki na ciasto (2 małe foremki lub jedna duża): 400g mąki 250g cukru 250g masła 8 jaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego mieszanka bakalii lub: 100g moreli 100g fig 150g śliwek suszonych 100g orzechów włoskich 100g rodzynek 50g żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub z limonki 100g migdałów obranych ze skórki (sparzyć

Mam apetyt na ...
Mini pączki serowe. 344

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki olejku cytrynowego   olej do głębokiego smażenia   Przygotowanie; Ser blendujemy na mus (może być też ser z wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz olejek. Miksujemy aż zrobi się kula. Ciasto będzie trochę klejące ale takie

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik na zimno a'la tort 167

tego jest dość ciepło postawiłam, na ciasto lekkie, letnie i bez pieczenia. Przepis jakiś czas temu dostałam od koleżanki. Oczywiście nie byłabym sobą, jakbym go choć trochę nie zmodyfikowała czyli odchudziłam z cukru, żeby był lekki w smaku. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki  u mnie były cytrynowe (mój mąż lubi je najbardziej), 2 opakowania śmietany

Państwo Wojtczuk gotują
Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych 1112

tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa: - 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki

Apetyczna babeczka
Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 285

podsypywania 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko klei się do rąk. Zawinąć w folię

Tagebuch po polsku
Muffiny z zieloną herbatą, czekoladą i nutą cytryny 180

masę połączyć z posiekaną czekoladą i skórką cytrynową. (Dla bezpieczeństwa udanego wypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.)   Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Piec w temperaturze

Di gotuje
delikatny sernik z ananasem 200

ananasem.  *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego na wierzch: puszka ananasa (niecała) galaretka cytrynowa Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tartelinki cytrynowe 149

ciasto nie smażyło się na maśle :) Wyjmujemy ciasto  z lodówki, wałkujemy na około 1/2 cm i wycinamy szklanką koła, które później układamy w foremkach. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10/15 minut do zezłocenia. Oczywiście można w dowolny sposób wypełnić nasze tartelinki, ja akurat postanowiłam urozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam

dlaSmaQ
Truskawkowa fantazja 242

spożywczego z żelu dodatkowo: truskawki beziki listki melisy cytrynowej listki mięty czekoladowej Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 335

ziołową - 2 łyżki oregano, po 1 łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka

apetytnapieczenie
Pierniczki na choinkę i nie tylko 207

cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto

MarciochaKucharzy
Babeczki z jagodami!!! 194

mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre - nie zbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy

Miksturownik
Jabłecznik z bitą śmietaną 204

bitej śmietany.  Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam(...)rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Kilimandżaro 162

Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 galaretki (ja użyłam cytrynowych, ale mogą(...)budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka cytrynowa 126

niespełna dwa tygodnie, więc dziś mam dla Was przepis na babkę. Tym razem jest to babka cytrynowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Babka wyszła bardzo mięciutka, puszysta a do tego lekko wilgotna. Ma piękny intensywny żółty kolor. Można ją polać dodatkowo lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g masła 4 jaja 3/4szkl. cukru kryształu(...)uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Następnie do ciasta wlałam wystudzone masło i znów wymieszałam do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam skórkę otartą z połowy cytryny, uprzednio wyparzonej i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Jeszcze raz wymieszałam ciasto i przelałam je do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka (około godziny

Waniliowe Improwizacje
Miodek 118

Ciasto:   250 g masła (może być również margaryna) 300 g płynnego miodu 1 kg mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli  z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto(...)mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia   Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło

Cynamonowe szczęście
CIASTO "WENUS" 165

ciasto skradło moje serce :).Jest pyszne delikatne i szybko znika z talerzyka :). Jest to biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką,pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem.Pycha!!!Na Święta jak najbardziej pasuje :). Wymiary formy 25x25cm SKŁADNIKI biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500g sera białego mielonego(...)śmietanki 30% 300ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru dodatkowo dżem brzoskwiniowy 80g wiórków kokosowych łyżka masła WYKONANIE Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Mała w garnku miesza
Beza z kremem cytrynowym 130

Czas czytania: 3 min Beza z kremem cytrynowym Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy , to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 206

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Cytrynowa babka z makiem 201

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną

Pink Envelope
Jogurtowe babeczki z bitą śmietaną i owocami 153

idealny na podwieczorek dla dzieci, jako dodatek do drugiego śniadania w szkole czy lunchu w pracy. Doskonałe też, gdy czasu mało, a szykują się niezapowiedziani goście. W smaku słodkie, cytrynowe, orzeźwiające i puszyste. Sprawdzą się z każdym rodzajem Waszych ulubionych owoców. Sprawdź przepis na Czekoladowe muffinki Składniki 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)cukier) mieszamy w jednej misce. W drugiej lekko roztrzepujemy jajka, bełtamy wraz z jogurtem, olejem i skórką z cytryny. Zawartość obu naczyń łączymy i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej 12 papilotkami. Pieczemy bez termoobiegu przez około 25 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Warto przeczytać: Rustykalna tarta z gruszkami Wyjmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!