ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:317/508)

Placek różany – kuchnia podkarpacka 381

ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła śliwkowe. Doskonale równoważą one słodycz kremu różanego. Użyte przeze mnie płatki róży można kupić gotowe w słoiczku. Utarte są one z cukrem i kwaskiem cytrynowym(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Placek różany – kuchnia podkarpacka   Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka amoniaku 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany Masa różana: 250 g masła 1 szklanka

Trzeci talerz
Biszkopt z owocami i galaretką 176

galaretka, nadał ciastu wilgotności i smaku. Od teraz tylko taka wersja biszkoptu z owocami. Polecam...i zachęcam do popełniania błędów w kuchni. Czasem potrafi wyjść z tego ... "niezłe ciacho" ;) PRZEPIS NA BISZKOPT Z OWOCAMI  I GALARETKĄ Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki owocowe ( dodałam brzoskwiniową, cytrynową i owoce(...)wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. 4 . Z ostygniętego biszkoptu skroić tzw. "skórkę", czyli wierzchnią warstwę ciasta. Biszkopt ułożyć w tortownicy, wyścielanej folią spożywczą. Biszkopt nasączyć płynną, zimną galaretką. Na cieście ułożyć owoce i wstawić biszkopt do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalać owoce na biszkopcie. Biszkopt

kolorowotorcikowo
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 160

jest baaardzo udane :) Składniki na spód: 300 g ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie(...)godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 169

dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem(...)pomarańczową babką -  wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu.  Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej  opakowanie kisielu cytrynowego    (40 g)   lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj

Kuchnia Ellie
Wielkanocna babka waniliowa 101

Wielkanocna babka waniliowa z majonezem to jedna z naszych ulubionych babek wielkanocnych. Babka jest lekka, puszysta, smaczna i wilgotna. Piekę różne rodzaje babek majonezowych np. babkę jasną z cytrynowym lukrem , babkę kakaową z polewą czekoladową, wszystkie znikają błyskawicznie po rozkrojeniu. Gdy babkę odpowiednio ozdobimy w stylu wielkanocnym to pełni też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. Takie babki piekę na ostatnią chwilę(...)się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak niżej (Też wyjdzie Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 688

kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie(...)cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe z figami 82

ciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką

królestwo garów
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 764

stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka cukru Mocno(...)część biszkoptu włożyć do fromy , w której się piekł, wyłożyć lekko przestudzone jabłka, przykryć drugim biszkoptem i schłodzić, następnie na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę, można dodatkowo posypać startą czekoladą, ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, jabłka wtedy dobrze stężeją. POLECANE PRODUKTY FINANSOWE

KUCHNIA POLSKA
Ciasto Jamajka 173

popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 350 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę. Dodać

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka z rukolą i marchewką 184

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek cygański 127

proste ciasto bakaliowe na waflu. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło, a także będzie to informacja dla innych. Składniki Suche wafle kwadratowe 5 jaj 120 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej(...)mąki. Dokładnie wymieszać i dodać je do masy jajecznej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać całość. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem do połączenia się składników. Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu polać ciasto lukrem i czekoladą. mazurek

O kuchni z uczuciem
Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 155

kruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego expresso. Drożdżówki z truskawkami Składniki: na 12 sztuk(...)posmarowania 50 g miękkiego masła 24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier cytrynowy ¾ łyżki soku z cytryny 60 g cukru pudru Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj

codojedzenia
Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem 164

cytrynowej Kruszonka: 50 g masła 3 łyżki cukru razem z waniliowym 5 czubatych łyżek mąki pszennej Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej ! 1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku. 2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta

Gotowanie...to proste !
Recenzja Restauracji Wi-taj w Warszawie 31

potrawą były TÔM TẨM BỘT TEMPURA , czyli krewetki Black Tiger w cieście tempura. Te chrupiące przysmaki były lekkie i delikatne, a ich smak doskonale komponował się z sosem słodko-kwaśnym. NỘM SU HÀO , czyli sałatka z kohlrabi i marchwi, była orzeźwiającą zmianą tempa. Podana z sosem rybno-cytrynowym, dostarczała wyjątkowych doznań smakowych, zaś dodatek kolendry i orzechów zaostrzał apetyt. Zupy

Taste and Cook
Najlepsze ciasta na wielkanoc 154

rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki:   Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z  musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa

Cynamonowe szczęście
Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy 330

lejąca, ale taka ma być :) Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki migdałowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 161

się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami i cytrynową skórką i podaje jako rodzaj deseru z bitą śmietaną. Tyle możliwości! :D A żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, zwykłą sól zastąpiłam czarną solą wulkaniczną, która trafiła do Kuchni jako islandzki upominek (dziękuję!) :) Wystarczy przygotować niezwykle proste chlebowe ciasto, umieścić w formie lub glinianej misie, przykryć folią aluminiową, wykazać się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Linzer cookies- ciastka z dziurką 262

obficie oprósza się je cukrem pudrem. Moje ciastka wzbogaciłam o cytrynową skórkę, która dodaje świeżości. Warto wspomnieć, że ciasteczka oprócz walorów smakowych, pięknie wyglądają i mogą stanowić świetną jadalną dekorację stołu. Wystarczy położyć je, np. na białym talerzyku- prezentują się wspaniale :). Składniki: (na 20-25 sztuk po złożeniu) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru

Nastoletnie Wypiekanie
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 181

niejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd. Spód: -220g mąki pszennej -120g masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę

Receptura smaku
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 331

pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM: * mleko 3,2% – 650 ml * cukier waniliowy – 1 łyżki * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * żółtko – 4 szt * masło – 300 g DODATKOWO: * brzoskwinie w puszcie * mak do posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder

Ostra na Słodko
25 przepisów na świąteczne serniki 1567

ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu

Tradycyjna Kuchnia
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 194

nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę

W poszukiwaniu inspiracji
BATONIKI CYTRYNOWE 135

domowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki  lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości

WYSPA SZCZĘSLIWA
jabłecznik z bitą śmietaną 156

delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Pavlova z kremem cytrynowym 143

Pavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia

O kuchni z uczuciem
Muffinki leśny mech 125

wyciskamy na muffinki. Następnie posypujemy pokruszonym ciastem. Wypiekałam wspólnie z: Grunt to przepis -  najprostsze muffinki malinowe Domowa cukiernia Ewy -  babeczki z kolą i kremem śmietanowym Słodkie okruszki... -  małe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy -  muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach -  Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia -  Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik -  Muffiny z jabłkiem, cynamonem

Ewusiowe Smaki
Bakaliowy mazurek 159

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd

Kraina Miodem Płynąca