ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:402/508)

Weekend z grillem #1 154

połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy ze dwie minuty i przekładamy do formy (ja używam silikonowych keksówek). Forma ma być natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia. Lub po prostu silikonowa, wtedy(...)Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę). Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem

Marder&Marder Manufacture
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 100

Jak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście

kulinarnyJa
Pączki hiszpańskie 120

Ciasto do tych paczków przygotowuje się praktycznie w ten sam sposób jak ciasto parzone do karpatki czy ciasto na ptysie. Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a jestem pewny, że prawie każdy zna smak tych pączków. Pączki hiszpańskie składniki Zazwyczaj pączki hiszpańskie podaję z lukrem, ale z umiarkowaną ilością. Te pączki gniazdka to klasyczne pączki przygotowane na cieście parzonym(...)przy pomocy rózgi kuchennej, albo drewnianej łyżki, aby nie powstały nam w cieście grudki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawiamy ciasto na bok i studzimy. Ostudzone ciasto, może być jeszcze delikatnie ciepłe miksujemy z jajkami. Jajka dodajemy po kolei do ciasta. Miksujemy na średnich obrotach, ale nie zadługo, tylko do połączenia się składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort z różą 33

mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie. Nadzienie

Lamarida.pl
Torcik jogurtowy z galaretkami 440

zmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką.  Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele.  Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze(...)tortownicę 26 cm Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jogurtowiec: 5 galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa) 800ml jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 200ml słodkiej śmietanki ⅓ szklanki zimnej wody Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce Sposób przygotowania w Tefal Companion Biszkopt: Białka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 134

Jak już wspomniałem wcześniej, w dalszym ciągu jestem na diecie oczyszczającej. Dieta jest bardzo restrykcyjna, a moje menu bazuje wyłącznie na warzywach i owocach. Jeśli chcielibyście

kulinarnyJa
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 192

Serniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie.  Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być

sama złodycz
Wielkanocna tropikalna kopuła 142

Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych

VioletoweKucharzenie
Pączki ptysiowe 124

Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier(...)dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając. W rondelku rozgrzewamy olej. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 299

Uwielbiam ciasta budyniowe ! Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne! Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę. Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm ) BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier(...)masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana

Ostra na Słodko
Cytrynowe cupcakes z kremem jogurtowym 168

łyżki bardzo miękkiego masła ·        sok z połowy cytryny ·        kilka kropel aromaty cytrynowego ·        skórka z 1 cytryny ·        pół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru ·        2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Blachę do pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym ciastem. Babeczki piec przez około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić

Mania Gotowania
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 170

którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat.   Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może

Karo in the Kitchen
Żurek 87

Czas czytania: 2 min Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu, a zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z

SprawdzonaKuchnia.pl
PUBLIKACJA 51

przepis Babka morelowo – brzoskwiniowa -  przepis Babka pigwowa -  przepis Budynowiec z jabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką -  przepis Choinka w serniku -  przepis Ciasto kokosowe z borówką -  przepis Ciasto migdałowe -  przepis Cytrynowiec jabłkowy -  przepis Cytrynowiec ze śliwkami -  przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy -  przepis Deser cappuccino z borówką -  przepis Deser kokosowy z wiśniami(...)prezenty -  przepis Pomarańczowiec z czekoladą  przepis Rurki piernikowo – migdałowe -  przepis Sernik bezubezu -  przepis Sernik borówkowy -  przepis Sernik chałwowo – czekoladowy na zimno -  przepis Sernik cytrynowo – kokosowy z mango -  przepis Sernik kokosowy z brzoskwinią -  przepis Sernik świąteczny -  przepis Sernik z pianką -  przepis Słodka chwila -  przepis Śmietankowa szarlotka-  przepis Śmietankowiec

Ciastka - domowe słodkości
ciasto makowo serowe 110

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy(...)składniki na masę serową: 1000 g sera, trzykrotnie zmielonego 2 żółtka 4 białka 220 g cukru 100 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy ser, budyń oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Gotową

Domowy Smak Jedzenia