Składniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone(...)już ich nie wkładać. Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć. Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia. Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota na coś pysznego
Proste PotrawyCzas czytania: < 1 min Ratunku pić się chce, gorąco! Mam na to świetny sposób! Napój imbirowy, to nie tylko zaspokojenie pragnienia, ale i fantastyczna bomba
SprawdzonaKuchnia.plPrzepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGofry szpinakowe o przepięknej naturalnie zielonej barwie pochodzącej z liści szpinaku. Gwarantuję że smaku szpinaku w gofrach nie poczujesz, zapewnia on jedynie wyjątkowy kolor i nieco odpowiada za konsystencję ciasta gofrowego. Sama zajadałam gofry na śniadanie z szybkimi lodami owocowymi i z malinami i cukrem pudrem. Córka miała wersję z malinami i kiwi oraz jogurtem kokosowym na swoim talerzyku. Jeśli(...)dodatkami, najlepszy przepis na gofry ze szpinakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 200 ml napoju owsianego lub mleka krowiego 50 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 łyżka soku cytrynowego 3 łyżki oleju słonecznikowo – rzepakowego 150 g mąki pszennej 50 g mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki zwykłego cukru* szczypta soli* (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Szpinak
ProstePesto.plposypek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i tolerancja na sztuczne dodatki w tychże. A jeśli jesteśmy fanami opcji zrób to sam, mamy do dyspozycji poczciwy lukier w wielu wariantach- królewski, cytrynowy, cynamonowy. To do dzieła! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pierniczki świątecznie. Jest to przepis także dla dzieci. Dzieci pod nadzorem osoby dorosłej mogą samodzielnie wykonać świąteczne pierniczki. Świetny pomysł(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na stolnicy wymieszać wszystkie suche składniki. Potem pokroić masło i zagnieść z suchymi składnikami na kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść całość na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Zagniecione ciasto podzielić na części. Każdą część po kolei rozwałkować na grubość pół centymetra. Następnie wykrawać z nich pierniczki za pomocą foremek lub szklanki. Formę
ProstePesto.plczas i tym samym kilka komentarzy, które wymagały odpowiedzi "na już", doczekało się ich po kilku dniach. Z kremem z dyni nie jesteśmy jakimś super duetem, rządzi raczej ciasto dyniowe, które wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą. Ale zupa to tak średnio. A zup gotuję sporo, zwłaszcza w czasie nauki i pracy zdalnej. Codziennie o 13.00 na stole była(...)czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy lub oleju szczypta chili sól pieprz pieprz cytrynowy Przygotowanie: Dynię kroimy na pół i wydrążamy środek z pestkami. Połówki dyni kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy
bistro mamabitą śmietanę do dekoracji. Duża misa sprawia, że na raz można ubić naprawdę duże ilości śmietany. Końcówka do mieszania ciasta z łatwością miesza zarówno małe, jak i duże porcje ciasta. Sprawdza się również podczas ucierania. Ostatnio robiłam w niej szybki serniczek z małej ilości składników. Wyszedł pysznie, a jego przygotowanie było szybkie i dosłownie dziecinnie proste (pomagały mi maluchy(...)służył tak wspaniale przez wiele lat i wciąż będę mogła Wam go polecać. P.s. A już niedługo podzielę się z Wami przepisem na pyszny i szybki w przygotowaniu cytrynowy serniczek. Minimalna ilość składników, maksimum smaku. Idealny na deser
Słodkie okruszkiciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko(...)podsmażyć na patelni. Podajemy z sosem czekoladowym. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/nalesniki-mascarpone-orzechami-sosem-czekoladowym/ MieszamWGarnku Artykuł Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuposmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę pyszna kombinacja! Następnym razem dodam więcej mąki kokosowej, coby smak miały wyraźniej kokosowy. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut
Rozpustne gotowaniePudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakpełna łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego jogurtu greckiego(...)olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypujemy zmielone orzechy i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, do dokładnego połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy tylko dno ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut, na rumiano. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt
Kronika PiekarnikaMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkocreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -paczka biszkoptów podłużnych -1 kg bananów -250 g miękkiego masła -3 jajka + dwa białka -łyżka cukru pudru -2 galaretki cytrynowe lub mango -galaretka wiśniowa -3 łyżki żelatyny (łyżka = 15 ml ) -1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny -czekolada mleczna Formę(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie wlewać powoli żelatynę, cały czas ubijając, ale mniej intensywnie. Pianę wylać na galaretkę z bananami, wyrównać, posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto podawać mocno schłodzone. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniamasy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm) (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki(...)Oreo (po usunięciu kremu), 12 par oczek dekoracyjnych oraz niewielka ilość lukru do osadzenia oczek na ciasteczkach. Lukier przygotowujemy mieszając łyżkę cukru pudru z niewielką ilością wody lub soku cytrynowego. Lukier musi być gęsty, żeby dobrze trzymał się na ciasteczkach. Szczegółową instrukcję przedstawiam na zdjęciach poniżej (fot.5a-5d) Gdy babeczki dobrze ostygną, przełożyć krem kakaowy do rękawa cukierniczego
Świat Ciastaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody Sernik: 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g śmietany 18 % tłuszczu 2 śmietany „Śnieżka” w proszku 2 galaretki cytrynowe 4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody 5-6 łyżek cukru pudru Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy
Domowe ciasta