ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:410/508)

Klasyczne risotto na białym winie 232

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Bułki drożdżowe z serem 117

ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy wszystkie składniki i miksujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, wyrabiamy delikatne ciasto, robimy wałek, który dzielimy na dwie równe części. Każdą część dzielimy na 6 równych plastrów, z których formujemy w rękach kule, a następnie rozpłaszczamy je na blacie na mniej więcej okrągłe(...)dół.  Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika na kratkę do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy i polewamy delikatnie kreskami  po bułkach. Lukier nie jest za słodki, jest delikatnie cytrynowy. Możecie oczywiście z niego zrezygnować, ale myślę, że nie jest to konieczne. Smacznego :)) biały ser, twaróg, drożdże

Bułka z Chlebem
Sernik z kokosową pierzynką 327

Wszystkie składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Owijamy ciasto folią spożywczą, wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, do schłodzenia. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy(...)Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia Różowe jajka Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego

NiePieprz.pl
Puszyste delikatne Ptasie Mleczko 628

wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 1. Biszkopt:  Białka(...)POLEWA:  Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:)  GOTOWE:)Smacznego Kochani

Moje Słodkie Piekiełko
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 161

sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1 łyżeczka wanilia mielona typ bourbon madagaskar Royal Brand lub cukier wanilinowy 1 opakowanie, 3/4 kg śliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklanki śliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem(...)wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 163

Składniki 5 - 6 niewielkich cytryn + sok z  trzech - czterech cytryn 1/4 do 1/2 szklanki  gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 173

Moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowej wersji z burakiem. Buraczkowe knedle nadziane delikatnym serem z cytrynową nutą, z dodatkiem słodkiej i pachnącej cynamonem posypki to świetna propozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 230g buraczki puree Hortex 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) 1 jajko około 380g mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli(...)osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki bawarskie 120

Muszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł  śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bitą śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/   Składniki(...)robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie  gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy

Różne smaki w kuchni
Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy) 155

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na

Moja Delicja
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 675

przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi lub po prostu gdy najdzie Was ochota na coś dobrego. Ja dziś przygotowywałam takie mini pączki w dwóch wersjach – w jabłkowej z cynamonem i cytrynowej. Obie znikły równie szybko. Polecam. Do przygotowania deseru wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać(...)cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas można zanurzyć w zimnym oleju, aby ciasto się

Słodkie okruszki
Gruszki w białym winie. 130

Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru. Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie(...)gotować około 15 - 20 minut. Gruszki powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Ułożyć gruszki w wyparzonych słoikach i zalać winnym syropem. Do każdego słoika włożyć kawałki wanilii, cynamonu, skórki cytrynowej i rozmarynu. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu

zadanie-gotowanie
Sernik czekoladowy na zimno 291

Czy są tutaj wielbiciele czekolady? 😊 Jeśli tak to przepis na sernik czekoladowy na zimno przypadnie Wam do smaku. Poniższy sernik  jest lekko kremowy, mocno czekoladowy

Ugotować
Domowa lemoniada, cytrynada 184

smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę. Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon. Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu. Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje(...)informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni   Artykuł Domowa lemoniada, cytrynada pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babka piaskowa 138

Dzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam   wyciągnąć aparat i zrobić

Pomysłowa kuchnia
Makowiec japoński 1063

pudru 2 łyżki esencji waniliowej 9 jajek L 10 łyżek kaszy manny 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii - orzechy włoskie, migdały płatki, rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa 1 łyżeczka olejku migdałowego 600 g obranych jabłek Polewa: 60 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao orzechy włoskie i migdały płatki(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Stella . Wylać masę i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 55-60 minut przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto po wyjęciu ostudzić. Polewa: Margarynę rozpuści nie gotować. Zdjąć z ognia dodać cukier puder, wodę, kakao i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężec wylać na górę

Ala piecze i gotuje
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 177

mąkę, żółtka, szczyptę soli, cukier lub ksylitol, pokrojone masło oraz drożdże rozpuszczone w śmietanie i przy pomocy haka wyrobić gładkie ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Od razu dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i partiami rozwałkowujemy na cienkie płaty (staramy się, by po rozwałkowaniu powstał prostokąt). Każdy rozwałkowany płat dzielimy na trójkąty lub kwadraty (jak u nas). Na środku(...)piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, choć trudno im się oprzeć, u nas znikały jeszcze gorące... ;-) Wystudzone rogaliki można polukrować, ale nie jest to mus. Ja część polukrowałam lukrem cytrynowym. Lukier cytrynowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżeczek kremówki Do miseczki z pudrem dodać sok cytrynowy i stopniowo dolewając kremówkę, mieszać energicznie do uzyskania

Smaczne Zdrowe
Ciasto Ponczowy Pląs 140

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na   szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową:   500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt

Domowe ciasta
Tapas i nie tylko w Sevilli I 143

klasyczne tapas:  plastry szynki iberyjskiej, lomo (polędwica dojrzewająca, oczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera.  Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście,  łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron).  I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie. Ostatnim punktem programu pobytu(...)część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej

królestwo garów
Cytrynowe muffinki z różowym kremem. 174

Moją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność(...)wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać jajka, jogurt, sok z cytryny i roztopione masło. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Owoce leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje

zadanie-gotowanie
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 118

sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka(...)ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec 13 minut w piekarniku

Kuchnia w opałach
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 447

niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-) Podane proporcje są orientacyjne, każdy(...)programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej: - 700ml kremówki

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania