Pudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakpełna łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki 30% 400 gram kremowego jogurtu greckiego(...)olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypujemy zmielone orzechy i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, do dokładnego połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy ( papierem do pieczenia wykładamy tylko dno ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut, na rumiano. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt
Kronika PiekarnikaMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkocreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -paczka biszkoptów podłużnych -1 kg bananów -250 g miękkiego masła -3 jajka + dwa białka -łyżka cukru pudru -2 galaretki cytrynowe lub mango -galaretka wiśniowa -3 łyżki żelatyny (łyżka = 15 ml ) -1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z odrobiną cukru i soku z cytryny -czekolada mleczna Formę(...)Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie wlewać powoli żelatynę, cały czas ubijając, ale mniej intensywnie. Pianę wylać na galaretkę z bananami, wyrównać, posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto podawać mocno schłodzone. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniamasy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm) (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki(...)Oreo (po usunięciu kremu), 12 par oczek dekoracyjnych oraz niewielka ilość lukru do osadzenia oczek na ciasteczkach. Lukier przygotowujemy mieszając łyżkę cukru pudru z niewielką ilością wody lub soku cytrynowego. Lukier musi być gęsty, żeby dobrze trzymał się na ciasteczkach. Szczegółową instrukcję przedstawiam na zdjęciach poniżej (fot.5a-5d) Gdy babeczki dobrze ostygną, przełożyć krem kakaowy do rękawa cukierniczego
Świat Ciastaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody Sernik: 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g śmietany 18 % tłuszczu 2 śmietany „Śnieżka” w proszku 2 galaretki cytrynowe 4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody 5-6 łyżek cukru pudru Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy
Domowe ciastaCoś mnie naszło na cytrynowe muffinki. Starłam skórkę, dodałam sok. Swoim zwyczajem zmnimalizowałam ilość cukru.. i tym razem przesadziłam. Muffinki wyszły ewidentnie za mało słodkie. I co z tym fantem teraz zrobić? Cała blacha niedosłodzonych muffinek spoglądała na mnie smutno.. Wtedy pojawił się pomysł uratowania ich kostkami białej czekolady. To był strzał w dziesiątkę! Czekolada delikatnie się rozpłynęła(...)umyć i wyparzyć). 2. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre: jajka, kefir i przestudzone rozpuszczone masło oraz sok z cytryny. 3. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch misek i rozkładamy ciasto na blaszce do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 4. Muffinki pieczemy ok. 20-25 w temperaturze ok. 180C. 5. Czekoladę można dodać już podczas pieczenia lub nacinać gorącą muffinkę i wciskać
two broke sisterstylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko. Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa , i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem . Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym z kuskus, groszkiem i marchewką Kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym pieczarkowy sos do makaronu Kurczak w sosie serowym. Kurczak w sosie gorgonzola Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie(...)wiśniami Naleśniki budyniowe bez jajek Kotlety rybne najlepsze Ryba smażona z patelni Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką Ryba smażona panierowana w mące Ryba w cieście naleśnikowym Ryba w cieście piwnym Chilli con carne . Błyskawiczna fasolka po bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku na masę: 7 łyżek cukru puszka ananasów 2 budynie śmietankowe 2 galaretki cytrynowe kostka margaryny dodatkowo: 500 ml śmietany 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,i żółtka,miksujemy jeszcze ok 5 min,wyłączamy, dodajemy(...)drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne ciasto serdecznie polecam
Swojskie jedzonkoPora na drugą część jednych z najtańszych proteinowych batonów z Lidla. Dwa pierwsze smaki były przeciętne, więc czy te nowe obiecujące smaki się obronią? Nazwa: baton
Candy PandasTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie EwyCzas czytania: 2 min W oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai -czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na
SprawdzonaKuchnia.plT en jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód
Food SquareGala, Jonaprince czy Golden Delicious. Antonówka to stara odmiana, która sprawdza się nie tylko w postaci chrupiących chipsów jabłkowych oraz przetworów na zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart. Golden Delicius mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią(...)też doskonały dodatek do sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym miąższu. Świetna do suszenia oraz do tarty, szarlotki i wszelkich ciast z jabłkami. Nadaje się także do musów i racuchów. Lobo - kruche i kwasowe jabłka, idealne do chipsów jabłkowych oraz musu jabłkowego i innych przetworów. Gala - to dość
Cztery Fajery