Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka całkowicie ostygnie, to dodajemy do niej maliny. Z upieczonych biszkoptów zeskrobujemy(...)pierwszy biszkopt z galaretką nakładamy 1/3 części kremu, przykrywamy drugim biszkoptem z galaretką i również nakładamy 1/3 części kremu. Wierzch przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym i nasączamy biszkopt. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu obkładamy rurkami, a na wierzch wysypujemy kolorowe drażetki. Tort dodatkowo możemy obwiązać kokardą
kulinarne odsłony patitakiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb(...)mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik . Cytrynowy całusek - klik
Di gotujeobie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką (placki urosną). Odkrywamy i dosmażamy na rumiano. Podajemy(...)tybetańskiego idealnie się sprawdzą na śniadanie, obiad, czy kolację. Gorąco polecam, życzę smacznego i.. na zdrowie Polecam też inne przepisy z użyciem kefiru z grzybka tybetańskiego: Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego Wydrukuj przepis The post Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoniezbyt słodkie ciasto bez pieczenia o przyjemnym owocowym smaku jeżyn. Co jak co, ale sernik bez pieczenia u mnie zawsze powraca, tylko staram się urozmaicać jego smak. Tym razem sernik na zimno przygotowałam z dodatkiem jeżyn, które nadały przyjemnego, lekko kwaskowego owocowego smaku. Sernik bez pieczenia z jeżynami i czekoladową polewą jest pysznym i łatwym do zrobienia ciastem bez pieczenia(...)Przepis na sernik bez pieczenia z jeżynami: 1 kg mielonego sera białego twarogowego (u mnie 4% tłuszczu) 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa lub owoce leśne 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa 150 g cukru 150 g cukru pudru 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka soku z cytryny Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 80 g masła
Kuchcik gotujeDziś mam dla Was przepis na babkę cytrynową. W sam raz - zdążycie go wypróbować przed Wielkanocą :) Oryginalny przepis był na bazie mąki pszennej, ale zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki. Zmniejszyłam też ilość cukru, ale i tak babka wyszła słodka i pyszna. Ważne przez przystąpieniem do pieczenia - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Składniki: 250 g masła 150 g cukru 4 jajka(...)samym końcu dodać sok z cytryny, skórkę i aromat. Ja nie miałam cytryny, więc użyłam pomarańczy i też wyszło pyyyycha :) Dodałam sok z 1 połówki i kilka kropel aromatu. Ciasto przełożyć do keksówki naciąć przez środek nożem żeby ładnie popękało. Włożyć do piekarnika na 40-50 minut i 180 stopni. Po upieczeniu zostawić na pół godziny w piekarniku przy uchylonych
Mama z Motylemformy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić(...)godziny. Powinien równomiernie wyrosnąć i nie pękać zbyt mocno. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć. Po około 10-15 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby ekologiczna, niewoskowana). Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć do miseczki (razem ze startą skórką). Do soku i skórki
Codzienna kuchnia niecodziennapora na sernik na zimno. Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą(...)spłynął do biszkoptu, nasączając go i nadając mi kolor. Mi się ten efekt podoba, ale jeśli chcecie mieć żółciutki biszkopt, poczekajcie z wylaniem masy, aż zacznie lekko tężeć. Sernik cytrynowy z rabarbarem na biszkopcie (na zimno) Składniki: (na formę 20x20 cm) biszkopt: 2 jajka 70 g cukru 45 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajprostszy deser – maracuja kokos trifle powinien oficjalnie otwierać nową kategorię czyli proste desery. Co w zasadzie nie jest złym pomysłem. Czyli jak nie wiesz jak
RelaxtimeSernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam
zdrowo i aktywnieSernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzedstawiam urocze ciasteczka cytrynowe, które poprzez pęknięcia, nabierają uroku. Wyglądają z wierzchu na twarde, ale nic bardziej mylnego, posiadają bardzo miękkie i aromatyczne wnętrze. Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :) Z pewnością niedługo się przekonam ;) SKŁADNIKI: na 12 sztuk 50g białej czekolady 2 łyżki masła 180g mąki 80g białego cukru(...)czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem
Kuchnia w opałachWszyscy w ciszy stanęli przy stole. Wzięli w swe dłonie opłatki i ze łzami w oczach podzielili się między sobą. Spory zostały zażegnane wspólnym milczeniem, uściskiem
W kuchni Karmel-itkiGrecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwa Kocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane
Korniszonkidziś dla Was żadnej babki ani mazurka ( chociaż tym co szukają babki polecam bardzo przepis na najlepszą babkę cytrynową ) ale mam przepis na pyszne ciasteczka brownie z kawą. Mocno czekoladowe ( 3 tabliczki czekolady!), lekko słonawe z posmakiem kawy. Idealne połączenie. Ciastka podczas pieczenia się spłaszcza więc mają, fajną, popękaną strukturę. Do kawy idealne. Ciastka brownie z kawą Składniki(...)misce zmiksować jajko i cukier na puszystą, jasną masę (ok 5 minut). Powoli dodać rozpuszczoną czekoladę miksując na wolnych obrotach. Dodać mąkę i wodę i delikatnie zmiksować, zdejmując ciasto ze ścianek miski. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenie wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą łyżki formować kulki ( powinno ich wyjść
Smaczny zeszytProsta, szybka, mocno cytrynowa i bardzo smaczna :) Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników. Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok. Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco! Składniki: 2 szkl. mąk i pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 220 g masła(...)cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu
Walijskie PichcenieTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku
Ostra na Słodko