ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:417/508)

Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 217

lucuma. Następnie przechodzimy do pierwszych przepisów, są to napoje i coraz bardziej popularne u nas smoothies. Sam kiedyś piłem dużo różnych napojów z chemią i cukrem, kupowałem wodę niby cytrynową. To jest pójście na łatwiznę i ze zdrowym nawadnianiem organizmu nie ma nic wspólnego. Odkąd mam bloga moja świadomość bardzo wzrosła, jeżeli chodzi o jakość produktów i to co spożywam(...)śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :)  Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis

Parowar Faceta
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 132

połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.   Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI   z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)Montepulciano DOCG 2010.  FENOCCHIO - Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to urzekło mnie aromatami wiśni, dzikich malin, nutami lukrecji, goździków i przypraw oraz kandyzowanych skórek owoców cytrynowych. Wino o bardzo dobrej strukturze. Świeże i z długim przyjemnym finiszem. PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 to 60 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon i 15% Merlot

królestwo garów
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 177

miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. KUCHNIA ŚLĄSKA ODKRYTA NA NOWO Czterogwiazdkowy Hotel(...)przygotował warsztaty z pieczenia   kołocza   śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem

Food Square
Domowy koncentrat pomidorowy 173

Domowy koncentrat pomidorowy Proste przepisy na gęsty koncentrat pomidorowy  Domowy koncentrat pomidorowy to podstawowy produkt w naszej kuchni. Bardzo dużo posiłków które lubimy, zawiera wśród

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 173

witaminy K witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) potasu magnezu manganu miedzi wapnia fosforu boru jodu żelaza cynku błonnika (pektyny) fitosteroli kwasów owocowych - jabłkowego, cytrynowego  garbników (odmiany cierpkie i mało soczyste) Wartości zdrowotne gruszek: pozytywnie wpływają na układ krążenia obniżają poziom cholesterolu we krwi regulują ciśnienie krwi zmniejszają ryzyko udaru mózgu hamują agregacje płytek(...)kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Sos słodko – ostry 209

Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty sernik na zimno z truskawkami 185

Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje

codojedzenia
Muffinki jogurtowe – bardzo wilgotne 476

Muffinki jogurtowe to taki klasyk. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki. Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje

Poezja smaku
Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą 107

kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast. Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie(...)owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Smacznego! Polecam również Marmoladę cytrynową z wolnowaru Powidła śliwkowe z wolnowaru

Tajemnice Smaku
Owocowy sernik na zimno 228

Jest gorąco więc nastała pora na serniki na zimno. Mam dla Was kolejny prosty przepis, w którym można wykorzystać dowolne owoce jakie mamy pod ręką. Drobne

Monia miesza i gotuje
Piankowanie :) 102

żółtkach i białkach zwierzęcych . Pełni ona funkcję emulgatora, czyli substancji, która sprawia, że połączenie dwóch różnych substancji (np.: woda i olej) jest możliwe. Pewnie nie raz robiliście krem do ciasta z użyciem żółtek. To właśnie lecytyna zawarta w żółtkach stabilizuje masę i doskonale łączy składniki. Standardowo należy dodać 1-2g lecytyny na 100g cieczy , a następnie zmiksować blenderem immersyjnym(...)stabilizatorem. Aby uzyskać pianę z sosu mięsnego należy ten sos przecedzić i w razie konieczności wymieszać z wodą, ponieważ lekkie substancje pienią się lepiej. Rybę możemy zaserwować z pianką cytrynową zamiast kawałka cytryny, a drinki i koktajle wzbogacić o owocową piankę. Piany dzielimy ze względu na ich konsystencję, wilgotność i gęstość . Konsystencja Konsystencję pianki możemy określić jako jednolitą lub ziarnistą

SmartBake.pl
Piankowanie :) 120

żółtkach i białkach zwierzęcych . Pełni ona funkcję emulgatora, czyli substancji, która sprawia, że połączenie dwóch różnych substancji (np.: woda i olej) jest możliwe. Pewnie nie raz robiliście krem do ciasta z użyciem żółtek. To właśnie lecytyna zawarta w żółtkach stabilizuje masę i doskonale łączy składniki. Standardowo należy dodać 1-2g lecytyny na 100g cieczy , a następnie zmiksować blenderem immersyjnym(...)stabilizatorem. Aby uzyskać pianę z sosu mięsnego należy ten sos przecedzić i w razie konieczności wymieszać z wodą, ponieważ lekkie substancje pienią się lepiej. Rybę możemy zaserwować z pianką cytrynową zamiast kawałka cytryny, a drinki i koktajle wzbogacić o owocową piankę. Piany dzielimy ze względu na ich konsystencję, wilgotność i gęstość . Konsystencja Konsystencję pianki możemy określić jako jednolitą lub ziarnistą

SmartBake.pl
Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem 113

Pieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach

Tajemnice Smaku
Sernik borówkowy bez pieczenia tylko z 3 składników 134

Twaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika.  Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy

zdrowo i aktywnie
Sernik borówkowy bez pieczenia tylko z 3 składników 164

Twaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika.  Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy

Zdrowie i pysznie na talerzu