ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:408/508)

Tort cytrynowy 3903

upuścić na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ) ostrym i giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt najlepiej jest upiec wieczór wcześniej. Krem cytrynowy: Połowę mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Drugą połowę mleka zagotować wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę(...)posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Nasączyć go jedną częścią ponczu, następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Boki

Opowieści z piekarnika
Mojito truskawkowe 244

wiem. Pamiętam wszystkie potrawy. Pamiętam zdjęcia, które doprowadzały mnie do szału i opóźniały obiad o godzinę. Pamiętam wielką radość, jak czytałam Wasze komentarze i wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi wyszły przepyszne. Wyciągałam wnioski z wszystkich uwag. Nie wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać(...)łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności ok. 340 ml) z cukrem i miętą, aż będzie czuć intensywny zapach. Dorzucić kostki lodu. Truskawki wrzucić do shakera.* Zmiażdżyć

Pełny talerz
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 195

Knedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie

vaniliowoczekoladowa
Babka kokosowa 145

Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc możecie polać ją roztopioną białą lub mleczną czekoladą(...)rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta). Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy

MyCookBook.pl
Drożdżówki z konfiturą 235

wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware]. Część ciasta rozwałkować, naciąć wałkiem do kratkowania ciasta. Małe kawałki ciasta wyłożyć w foremkach na tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony  Nasze domowe(...)koncentratów; nie ma w nich dodatkowych barwników, aromatów, czy sztucznych konserwantów.  Wystarczy spojrzeć na skład, np.konfitura morelowa:  morele 67,5%, cukier, pektyna owocowa, kwasek cytrynowy (regulator kwasowości) Produkty są takie, jak robione w domu, dla siebie.  Dlatego mówimy o nich  NASZE DOMOWE

Moje domowe kucharzenie
Mandarynkowy tort na Walentynki 218

chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)puszki 50 ml wódki karmelowej krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego 200 g mandarynek z puszki galaretka: 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g) 200 ml wrzącej wody krem maślany na bezie szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 100 g mandarynek z puszki 1 łyżka soku z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 170

odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki sam, ale kilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu(...)pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną

Truskawkowa Fiesta
Muffiny pomarańczowe 160

Dziewczyny z gotujmy.pl narobiły mi ochoty na wszelkiego rodzaju cytrynowe i pomarańczowe słodkości. Pomyślałam: a czemu i ja nie upiekę jakiegoś cytrusowego drobiazgu? A, że od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem przypadkowo zakupionych i niedojedzonych płatków z otrąb pszennych Just Fit plus, wymyśliłam sobie takie oto muffinki. Wyszło ich sporo jak na dwie osoby, więc jedliśmy przez trzy(...)misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście 123

Czas czytania: 2 min Pyszny, soczysty i aromatyczny łosoś podany na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego. Wszystko skropione gęstym octem balsamicznym. Łosoś wyśmienicie smakuje z plastrami

SprawdzonaKuchnia.pl
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 255

potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i piękny, żółty kolor. Na to można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt. nioki) w mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka(...)praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną

Poezja smaku
Chrupiąca sałatka z kurczakiem, selerem, jabłkiem i orzechami 147

Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka

Korniszonki
Przetwory z ogórków i cukinii 335

zimową półkę z zaprawami. Polecam!   Ananaski z cukinii Przepis tutaj (KLIK) Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Polecam!   Ogórki w curry Przepis tutaj (KLIK) Pyszne domowe ogóreczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem przyprawy curry. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu(...)podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem.   Dżem z cukinii Przepis tutaj (KLIK) To bardzo nietypowy sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii, tym razem wersja na słodko- dżem o lekko cytrynowym posmaku, z galaretką.   Sałatka wielowarzywna – lato w słoiczku 😉 Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjna sałatka z mnóstwem smacznych i kolorowych warzyw to sposób na zatrzymanie cząstki lata w słoiczku. Zimą

Blog z Apetytem
Sernik bez pieczenia, Sonata Truskawkowo-cynamonowa 369

Na blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego

KreatywnePiny
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 213

Tort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem

Czary - gary w kuchni