ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:408/508)

Ciastka ryżowe gotowane na parze – Destiny 2: Shadowkeep 130

Najlepiej smakują schłodzone i świetnie komponują się z owocowymi konfiturami w towarzystwie herbaty. Dla uzyskania koloru możecie użyć naturalnego barwnika – soku z cytryny + skórki (a więc uzyskacie lekko cytrynowy posmak) albo odrobiny kurkumy (wtedy smak będzie bardziej “egzotyczny”). Jeśli chcecie zachować podstawowy ryżowy smak ale uzyskać kolor, to użyjcie barwnika spożywczego. Produkcja jest dość prosta, ale potrzeba do niej(...)CENA: 10 zł LICZBA PORCJI: 8 ciastek POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska formy do muffinek (najlepiej silikonowe) parownik bambusowy lub metalowy parowar garnek o średnicy posującej do parownika SKŁADNIKI: CIASTO mąka ryżowa – 125g woda – 220 ml cukier – 80g olej rzepakowy – 1 łyżeczka ZACZYN drożdże świeże – 3g mąka ryżowa – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki cukier – szczypta

Nerds Kitchen
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 195

prosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą z gorzkiej czekolady. Też pasuje :) SKŁADNIKI: Na około 20 ciasteczek. 210 g mąki pszennej(...)gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku

W kuchni Katie
TARTA Z JEŻYNAMI Z SERKIEM WANILIOWYM 131

 Tartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ekstrakty domowe cz.1 115

Dziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego(...)najpopularniejszy - waniliowy - przygotowany z lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie! Można przygotować różne smaki ekstraktów np: waniliowy pomarańczowy / mandarynkowy grejpfrutowy cytrynowy / limonkowy goździkowy - świetnie sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia migdałowy miętowy lawendowy kawowy rumowy czekoladowy - choć trudno w Polsce o ziarna kakaowca i wiele, wiele innych... Co potrzebujemy do przygotowania

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą 98

szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie )   Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki(...)jednym naczyniu zmiksować jajka, cukier, olej, mleko, rum. Wsypać suche składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut

Obiad gotowy
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 50

przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 43

przykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego

Raj dla Podniebienia
LAMBADA 103

Lambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym. Biszkopt : ( blacha 20 x 30) 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt. Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany 30% galaretka cytrynowa  czekolada mleczna bądź gorzka Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą

Niespełnione zdolności kulinarne
Gotowane muffinki pomarańczowe 85

Daktyle pokroiłam na mniejsze kawałki i również wrzuciłam do ciasta. Ciasto wymieszałam łyżką. Silikonową foremkę na muffinki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nałożyłam do foremek ciasto (nie używałam papilotek!). Formę Nakryłam szczelnie formą aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryłam i ustawiłam na gazie(...)posypałam wierzch wiórkami kokosowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: piernik gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/piernik-gotowany.html), babkę cytrynową z jabłkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę

Waniliowe Improwizacje
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato 99

glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego(...)akurat zatrzymaliśmy się na przystawkę i zupę. Mało nas w domu. Słoneczne i ciepłe dnie staramy się spędzać na powietrzu, w pobliżu wody. Lody z herbatą earl grey z cytrynowymi herbatnikami i otarta skórką z limonki – raj dla podniebienia! Ulubiona pizza mojej pociechy w Pizzerii Paolo w Kryspinowie. W drodze do Limanowej. Na niebie ruch… Dzieciństwo – czas

Raj dla Podniebienia
Sernik gotowany "jesienny" 119

serka twarogowego 1 szkl mleka 5 op. budyni śmietankowych 3 jajka 1/2 szkl puree z dyni masa śmietanowa: 660 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe (przejrzyste) oraz: 2 galaretki cytrynowe i blaszka 23x38 cm Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie wkładamy pokrojone masło, serek, wsypujemy cukier, dodajemy puree dyniowe oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, żeby(...)1szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejące galaretki przelewamy na masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki- na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 183

super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 130

trwa to około tygodnia) to ją kruszę i zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach(...)dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach

Marder&Marder Manufacture
Tort Batman z truskawkami 280

cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę(...)Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Jabłecznik z pomarańczową galaretką (bez pieczenia) 141

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen