ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:404/508)

Drożdżówki z serem 151

miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Otrzymuję gładkie, elastyczne i jednolite ciasto, które dobrze odchodzi od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut . Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2 – nadzienie na bułeczki Nadzienie na bułeczki robię, gdy wyrasta ciasto drożdżowe. Do miski wrzucam twaróg(...)około 50 x 35 cm. Placek ciasta wykładam i równomiernie smaruję nadzienie serowe. Pozostawiam jednak puste miejsce na około 2 cm od brzegów. Ciasto składam do połowy wzdłuż dłuższego boku i nakrywam drugą połową ciasta. Powstały rulon ciasta z nadzieniem kroję w poprzek na 10 lub 12 równych kawałków. Każdy wycięty pasek ciasta chwytam palcami z obu stron, zakręcam

Ania gotuje
Bliny 91

mokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with(...)proteins, gently. Fry the pancakes until golden brown in a hot pan. Just before serving, we sprinkle a powder sugar bliny, enjoy your meal! Polecam / Recommend : owoce / fruits Krem cytrynowy / Lemon cream Mus malinowy / Raspberry mousse Mus truskawkowy / Strawberry mouss

Projekty ze smakiem
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 148

Fotografia Coolinarna) DIY Tło do fotografii z tkaniny oraz starej gazety OMÓWIENIE ZDJĘCIA - ROLADA CYTRYNOWA KONCEPCJA ZDJĘCIA  Zaplanowałam jasną, wiosenną stylizację z delikatnym wielkanocnym akcentem. Biszkoptowa rolada z cytrynową masą - połączenie bieli, szarości, odcieni żółci uzupełnione zielenią.  DOBÓR TŁA I PROPSÓW   Ponieważ stylizacja miała być lekka i wiosenna, wybrałam jasne marmurkowe tło. Jasne talerze, wiosenna zieleń(...)użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku.  Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 183

błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy; - naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Jest wiele cudownych zdrowotnych właściwości(...)mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonej żurawiny woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka plastrów oscypka + konfitura z żurawiny olej do smażenia Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 117

odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość(...)jaja 150 gram mąki  1 łyżka otrąb lub inuliny  1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki drobnego cukru 100 gram roztopionego masła masło do wysmarowania formy olejek cytrynowy (lub woda pomarańczowa) Ubiłam pianę na sztywno. Dodałam cukier. Ubijałam dalej. Dodałam żółtka a za nimi przesianą mąkę i inulinę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wąską stróżą nalałam wlałam

AZgotuj!
Kokosowo-migdałowe pralinki 155

mająca obsesję na punkcie deserów, ba, wręcz od nich uzależniona, muszę mieć w kulinarnych repertuarze kilka przepisów, które pozwolą wyczarować coś dobrego w celu błyskawicznego zaspokojenia słodkiego głodu. Uwielbiam ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy i suszone owoce, które utarte(...)Składniki: ¾ szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze trochę do obtaczania ¾ blanszowanych migdałów ½ szklanki suszonych daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej Wiórki kokosowe oraz migdały wrzuć od blendera i miksuj do momentu, aż powstanie proszek. Powinno to zając około 3-5 minut. Dodaj odcedzone daktyle, ziarenka wanilii oraz skórkę cytrynową

Roślinna - blog wegański
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 171

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby

Mia Cucina Sofieta
Torcik piankowo-galaretkowy 493

Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja

Smakołyki Asi
Przepisy na święta 204

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może i

KUCHARNIA
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 210

Nieczęsto u mnie na blogu słodkości ostatnio... ale popełniłam smaczne ciasteczka, dlatego od razu wrzucam przepis na blog... Składniki: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2

Czerwień i błękit
Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold 118

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins(...)masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki. ***** First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime. Then

Projekty ze smakiem
Pączki hiszpańskie 227

średnicy 8 cm, zostawiając około 3cm wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krążkami. Po zużyciu całego ciasta pociąć papier na kwadraty, tak aby na każdym kwadracie znajdował się jeden krążek ciasta. W dużym, płaskim rondlu rozgrzać  tłuszcz do temperatury 180°C. Powinno go być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna.  Wkładać pączki papierkiem(...)ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody Cukier puder utrzeć  z sokiem cytrynowym i wodą. Polukrować zimne pączki. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 165

Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny (ekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Popękane ciasteczka cytrynowe 135

Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :) Składniki: 100 g białej czekolady 1/3 kostki masła ¾ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do obtaczania Sposób(...)puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pączki pieczone 140

przestudzone masło. Ponownie wyrabiać przez 10 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie i błyszczące (musi odchodzić od ręki i od miski) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz trzeba je uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć(...)lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki wsiąknie nam w pączki

Kulinarne Inspiracje