ciasto jest bardzo delikatne, wręcz orzeźwiające. Przepis z bloga Cukierenka Klementynki – bardzo udany. Początkowo myślałam, że jedynie mogłoby być nieco wyższe… ale jednak nie, tak jest bardzo dobrze (ewentualnie można przygotować je na mniejszej blaszce). Delikatny biszkopt, masa z serka homogenizowanego o smaku jabłka (u mnie z rodzynkami) oraz pyszny mus jabłkowy. Biszkopt: 3 duże jajka 4 łyżki(...)szkl. schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki żelatyny Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 op. budyniu waniliowego 1 op. galaretki cytrynowej Całe jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Wlewamy olej, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy
Smaki Na Talerzuproblem. Owoce kupione, a długo nie poleżą. Do herbay, do mojito zamiast limonki, do sosu, a one wcale nie ubywają. Jedna największa znalazła zastosowanie w wypieku na słodko. Mocno cytrynowe i wilgotne, idealne do kawy na tarasie. I oczywiście nie tylko :) Składniki (12 sztuk) -2 szkl. mąki pszennej -1/2 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szkl(...)cytryny. W drugiej składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę. Obie części połączyć i rozmeiszać widelcem. Form do muffinek wyłożyć papilotkami, Do każdej nakładać ciasta do ok. 3/4 objętości. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 265,4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 4,4g Węglowodany: 33,6g Smacznego
Zielona KuchniaInaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)cukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl
Ze smakiem bez glutenułyżeczki mielonego imbiru, 1/5 łyżeczki mielonego anyżu, 75 g drobno pokrojonych suszonych moreli, 50 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny, 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 25 g kandyzowanej skórki cytronu, 70 g marcepanu dodatkowo: 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier i z grubsza wierzch wymieszać! Następnie zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże(...)dodajemy przyprawy, pokrojone suszone owoce oraz skórki! Włączamy mikser na niskich obrotach, dodajemy resztę mleka i zwiększamy obroty! Po kilku minutach dodajemy partiami masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto będzie klejące! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - do podwojenia objętości. W międzyczasie marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem ręki, a następnie
Plate of Joywyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego
Smaczne ZdrowePołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. Nie
Walijskie PichcenieDziś coś specjalnego dla miłośników sernika. Przedstawiam Wam pyszny serniczek z batonikami Snikers i masą kajmakową. Sernik jest kremowy i delikatny w smaku, a
Passion of CookingKrólewski obiad w 20 minut :) Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso
Kuchnia PROzdrowotnaowocowe. Nalewka śliwkowa jest ostatnią i zapowiada się, że również jako ostatnia zostanie otwarta, wymaga bowiem długiego okresu dojrzewania i klarowania. W oczekiwaniu na węgierkowe smaki delektujemy się nalewką cytrynowo–imbirową . Składniki na nalewkę śliwkową 1,5 kg śliwek węgierek 1 l wódki 1 gwiazdka anyżu 2 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki umyć, usunąć pestki – kilkanaście pestek(...)tygodnie. Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku. Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Nalewka śliwkowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu Składniki: 170 g masła 1 szklanka cukru pudru skórka z 1 cytryny skórka z 2 pomarańczy 1 1/4 szkl. mąki(...)sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki
Kuchnia w oparachktóre możemy znaleźć na całej stacji. W kuchni TranStaru widać naleciałości międzynarodowej kuchni, do wyboru mamy rosyjskie bliny, sushi, dim sum czy makaron udon, pudding bananowy, paluszki rybne, ciastko cytrynowe, suszone pomidory, cukierki i ciastka przypominające małe galaktyki. Jest też sporo napojów, z alkoholem włącznie. Jeśli spróbujemy każdego dostępnego produktu spożywczego na stacji, dostaniemy trofkę TranStar Gourmand. Oprócz ciekawych zaprojektowanych(...)wpis poświęcę wspomnianym już ciastkom przypominającym małe galaktyki, SPIRALITE COOKIES , które są wyrobem TranStar Kitchens. Żeby stworzyć w realu podobną formę do wizerunku z plakatów użyłam dwukolorowego ciasta z makiem i sezamem. Osobiście jestem zadowolona z efektu wizualnego – ciastka mają przyjemną kruchość i nie są zbyt słodkie, także polecam je nawet tym, którzy nie przepadają za mdłymi deserami. Ciastka
Nerds Kitchenmogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate. Ja do środka dodaję odrobinę soku cytrynowego i jadam je bez dodatków. Pycha! (około 18 sztuk) 150g serka homogenizowanego waniliowego 90g mąki jaglanej 1 jajko (duże) 1 banan 1 łyżka cukru brzozowego (opcjonalnie; ja lubię słodsze(...)wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujemasła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 300 g cukru pudru ok. 2 łyżek gęstej śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części(...)się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić. Przełożenie
talerz przyjemności