ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:401/508)

Pierogi z karpiem 172

Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze(...)warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą do zupy

MarcinChef
Babka cytrynowa z lawendą 250

     Po biurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą

sama złodycz
Ciasteczka z czekoladą i bakaliami 136

ciasteczka jest bardzo prosty. Wystarczy przestrzegać podanych proporcji i zasad pieczenia. Pieczemy najpierw w wyższej temperaturze, by zachować kształt ciasteczek, a później w niższej do zarumienienia. Błyskawiczny przepis: Muffinki cytrynowe Składniki 160 g mąki pszennej 100 g masła 70 g cukru 1 jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady(...)zagniatamy składniki. Jak przygotować: Ciasteczka owsiane z żurawiną Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce w odstępach (ciasteczka w piekarniku jeszcze urosną). Ciasteczka wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 5 minut, a po tym czasie zmniejszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jadalne prezenty, czyli jak niezobowiązująco, ale od serca obdarować bliskich 84

widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną na domowej drukarce etykietą. Czasami kupuję jakieś drobne przetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich(...)Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty i szybki sposób można go przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 105

Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami :)  Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają !  Liczba porcji: 6 sztuk Czas: 1,5 h  SKŁADNIKI: 500 g mąki 200 ml mleka 70 g masła 60 g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego) 20 g drożdży 1 żółtko Szczypta soli 1 żółtko PRZYGOTOWANIE(...)odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości

Marcepanowa kuchnia
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 195

gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Jabłecznik z masą z orzechów(...)łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wysmarowaną

Gotuję Testuję
Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi 81

okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych bezglutenowych 130 g mąki pszennej typ 500-550 85 g miękkiej(...)banana i ucierać. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami wsypujemy do masy. 3. Na sam koniec dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów. 5. Ciasteczka pieczemy

kruche babeczki
Biscotti – włoskie ciasteczka 81

Biscotti to włoskie ciasteczka, które piecze się dwa razy. W Toskanii, skąd pochodzą zwane są cantucci. Tradycyjne zawierają dużą ilość migdałów oraz cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Są suche i kruche, coś jak nasze sucharki, ale zdecydowanie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Znakomicie nadają się do przechowywania w puszce lub słoiku. Można do nich dodawać inne orzechy i bakalie. Przed zjedzeniem można(...)Jajko lekko ubić z cukrem, następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać migdały, ale wmieszać je do ciasta łyżką, bez użycia miksera. Z ciasta uformować mały „chlebek”, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st.C na 25 minut. Ciasto powinno lekko

Pasja Smaku
BABKA MAJONEZOWA - NIEZAWODNY PRZEPIS Z KILKU PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW 116

skórkę otartą z cytryny, kilka kropel aromatu oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, i wymieszaj całość ręcznie bardzo delikatnie,  ale dokładnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz babkę przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka.  Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika całkowicie i pozostaw babkę jeszcze na jakieś(...)gesty chcesz uzyskać lukier. Mój był dość gęsty, ponieważ nie chciałam, aby spływał mocno z babki. Ostudzoną babkę polej lukrem i udekoruj według uznania. Ja posypałam ją kandyzowaną skórka cytrynową. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik na zimno z musem jabłkowym 99

ciasto jest bardzo delikatne, wręcz orzeźwiające. Przepis z bloga Cukierenka Klementynki – bardzo udany. Początkowo myślałam, że jedynie mogłoby być nieco wyższe… ale jednak nie, tak jest bardzo dobrze (ewentualnie można przygotować je na mniejszej blaszce). Delikatny biszkopt, masa z serka homogenizowanego o smaku jabłka (u mnie z rodzynkami) oraz pyszny mus jabłkowy. Biszkopt: 3 duże jajka 4 łyżki(...)szkl. schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki żelatyny Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 op. budyniu waniliowego 1 op. galaretki cytrynowej Całe jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Wlewamy olej, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy

Smaki Na Talerzu
Muffinki cytrynowe 175

problem. Owoce kupione, a długo nie poleżą. Do herbay, do mojito zamiast limonki, do sosu, a one wcale nie ubywają. Jedna największa znalazła zastosowanie w wypieku na słodko. Mocno cytrynowe i wilgotne, idealne do kawy na tarasie. I oczywiście nie tylko :) Składniki (12 sztuk) -2 szkl. mąki pszennej -1/2 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szkl(...)cytryny. W drugiej składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę. Obie części połączyć i rozmeiszać widelcem. Form do muffinek wyłożyć papilotkami, Do każdej nakładać ciasta do ok. 3/4 objętości. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 265,4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 4,4g Węglowodany: 33,6g Smacznego

Zielona Kuchnia
Makowiec bezglutenowy 137

Inaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)cukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl

Ze smakiem bez glutenu
Świąteczne rogaliki drożdżowe pachnące kardamonem z marcepanem, suszonymi owocami i kandyzowanymi skórkami 210

łyżeczki mielonego imbiru, 1/5 łyżeczki mielonego anyżu, 75 g drobno pokrojonych suszonych moreli, 50 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny, 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 25 g kandyzowanej skórki cytronu, 70 g marcepanu dodatkowo: 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier i z grubsza wierzch wymieszać! Następnie zrobić dołek i pokruszyć do niego drożdże(...)dodajemy przyprawy, pokrojone suszone owoce oraz skórki! Włączamy mikser na niskich obrotach, dodajemy resztę mleka i zwiększamy obroty! Po kilku minutach dodajemy partiami masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto będzie klejące! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - do podwojenia objętości. W międzyczasie marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem ręki, a następnie

Plate of Joy
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 174

wyrabiając hakiem ok.5-7 minut. Otrzymamy gładkie, elastyczne i błyszczące ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w cepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość i znacznie się napuszy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm(...)wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 199

Połączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno.  I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki.  Nie

Walijskie Pichcenie