jajka 100 puree z dyni Pianka dyniowa: 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 500 g upieczonej dyni Sos karmelowy: 100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietany kremówki Ciasto : Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem imbirem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku
My simple kitchenZajęło mi to miesiąc... ale udało się:D Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru
Aga w kuchniMini tarty z kremem waniliowym i cytrynowym powstały zupełnie przez przypadek. Troszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii(...)mnie Kamis) 150 g cukru 6 żółtek 100 g przesianej mąki pszennej Na krem cytrynowy: 150ml soku z cytryny skórka z otartej cytryny 3 jaja 200g cukru 100g masła 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Wielki apetytSezon na próby stworzenia idealnego, dietetycznego ciasta na święta - CZAS START! Ostatnio korzystając z luźniejszego popołudnia postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie mam pojęcia dlaczego, ale chodziły za mną... cytryny! Uświadomiłam sobie, że jeszcze nigdy nie upiekłam niczego z ich głównym dodatkiem, więc to była idealna okazja by nadrobić małe niedopatrzenie. Całość robi się eskpresowo, a efekt jest naprawdę zadowalający(...)następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z cynamonem i miodem. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim spód natłuszczonej wcześniej formy. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C. na masę cytrynową 1,5 szklanki płatków ryżowych 1 szklanka mleka (może być roślinne) kilka łyżek wiórków kokosowych 150 g serka wiejskiego
Kuchnia Elliepołowie ubijania dodajemy sok cytrynowy, a kiedy piana jest sztywna - cukier puder. Tu mała uwaga: piana ubita z dodatkiem kwasu cytrynowego jest trwalsza, a struktura pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy
Kuchnia Prezydentowejbabkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej(...)cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Na słodko lub wytrawnieCeliko 1 łyżka mleka Dodatkowo : 300 g bakalii morele suszone Witpak z 10 szt żurawina suszona Witpak 50 g figi 6 szt skórka kandyzowana cytrynowa 50 g migdały 50 g ( sparzyć i obrać ze skórki ) Lukier: ksylitol zmielony 50 g sok z cytryny Wykonanie: Masło z cukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny.(Nacinamy ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta-po jakiś 30 minutach pieczenia). Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem i udekorowałam skórką cytrynową. Te i inne produkty możecie zakupić na stronie https://zdrowymarket24.pl Od jakiegoś czasu stawiam na naturalne
Różowa kuchniawypiekach) 1 średniej wielkości banan 100 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru (użyłam 100, bo lubię półsłodkie ciasta) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia około 500 g owoców Przygotowanie: Mleko, banana, cukier, olej i sok cytrynowy umieść w misce i wszystko dokładnie zblenduj. Do drugiej, większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianej, najlepiej
greenscarfjest jeden rodzaj gofrów z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas gofry z Liège , z ciasta z dodtakiem cukru perlistego. Ale mogą być również gofry drożdżowe. 750 ml mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła, 50 g cukru pudru, 20 g drożdży, szczypta(...)mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubić jajka z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić. Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Piec około 2 - 3 minut. Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami. Podałam z syropem piernikowym , konfiturą
królestwo garówDrodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca". Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi z czekolady. Moje są ze sklepu Cukieteria Są niebywale pyszne i piękne
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: masa jogurtowa: dwa jogurty greckie (2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora
W kuchni u Monikikalafiora. Całość komponowała sie tak dobrze, że na następny dzień kupiłam składniki na to samo danie :) kalafior (mój był niewielki) ciasto kukurydziane: 50 ml mleka jajko łyżka soku z cytryny 35 g mąki kukurydzianej łyżeczka pieprzu cytrynowego spora szczypta soli do panierowania: ok. 200 g płatków kukurydzianych pikantny dip rabarbarowy: 4 łodygi rabarbaru pół czerwonej cebuli kopiasta lyżka cukru trzcinowego
Mienta blogśliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na rogaliki ze śliwkami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny albo odrobina aromatu cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Maszynkę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i nakładamy w otwory małe porcje ciasta. Pieczemy do zezłocenia się. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichceniepowstały gródki. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
ChilliJemy