ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:177/508)

Babka kakaowa z dżemem 193

szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny, kandyzowana skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam(...)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik krakowski 156

kolekcji! Zdecydowanie ten rodzaj sernika króluje u mnie w jednym z najlepszych, a to za sprawą lukru cytrynowego i kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą uwielbiam! Zapraszam wszystkich sernikożerców na mój przepis 😊 Życzę Wam kochani słonecznego dnia! Składniki (blaszka 36/24,5): ciasto: mąka 30 dag, cukier puder 10 dag, żółtka 2 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło

kulinarne odsłony pati
Królewska szarlotka z bezą 192

Dziś nie będzie strasznie, mimo, że halloween, dziś będzie zwyczajnie ale za to smacznie. Jedyna szarlotka jaką możemy upiec wykorzystując całe jajka-żółtka do ciasta kruchego i białka do bezy. Jesienna klasyczna szarlotka   która zawsze się udaje, deser na różne okazje , od którego można się uzależnić.Polecam do filiżanki rozgrzewającej herbaty.  Blaszka 25/30 cm Składniki: 45 dag mąki pszennej(...)kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker Beza: 5 białek ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Sposób przygotowania:  Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części

Wanilia i Kardamon
Sernik tiramisu 222

proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie pozostały żadne grudki. Przygotuj dwie brytfanki o wymiarach ok. 25×32 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie wyłóż do każdej z nich połowę masy na biszkopt. Rozsmaruj delikatnie, tak aby powstała równa warstwa. Oba ciasta piecz w 160 stopniach przez ok. 20 minut(...)udekoruj sernik tiramisu czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Odstaw ciasto do stężenia do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zobacz też inne przepisy na ciasta Sernik z serka wiejskiego Ciasto Maxi King bez pieczenia Sernik wiedeński Bounty bez pieczenia Kostka pomarańczowa Sernik cytrynowy Zobacz też nowe przepisy Sernik tiramisu Jaki stół do kuchni wybrać? Pesto

okolicepalnika.pl
Pierogi z kozim serem i prażoną cebulką 210

RICOTTĄ PIEROGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEZAMEM PIEROGI Z PĘCZAKIEM I GRZYBAMI SEZAMOWE PIEROŻKI Z LEŚNYM FARSZEM TORTELLINI Z BOBEM W SOSIE OGÓRKOWO-CYTRYNOWYM PIEROGI Z SEREM I SOSEM MALINOWO-ROZMARYNOWYM Składniki (około 25 sztuk): Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 szkl. ciepłej przegotowanej wody  Farsz: 3 średnie ziemniaki 200 g. twarogu koziego Danmis

Delicious Place
Ciasta na Wielkanoc 166

Sernik z malinami    Babeczki makowe z kremem truskawkowym      Sernik z frużeliną żurawinową      Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami       Pełnoziarnista babka z marchewką i bakaliami      Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym      Sernik z frużeliną malinową i jagodowym spodem      Babka bananowa

Passions hobbies life
Babka marchewkowo – pomarańczowa 118

wodnej, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Gotową polewą polać babkę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto marchewkowe → Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi → Babka migdałowa z Amaretto → Babka szafranowo – cytrynowa → Babka z orzechami laskowymi Artykuł Babka marchewkowo – pomarańczowa pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA NA KRUPCZATCE 203

pudru 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% szczypta soli 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego troche cukru waniliowego dodatkowo : marmolada lub powidła Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka

Walijskie Pichcenie
Pizza z ziemniakami i mascarpone 157

moja wersja - pizza z ziemniakami, lekko uprzednio podpieczonymi w piekarniku, żeby nie były surowawe, ułożonymi na warstwie serka mascarpone z parmezanem doprawionych skórką cytrynową i szczypiorkiem. Oryginalna wersja pizzy, wypróbujcie:) Pizza z ziemniakami i mascarpone Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2  łyżeczki suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli 110 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Na wierzch: 4 ziemniaki

Smaczny zeszyt
Limoncello - włoski likier cytrynowy 184

letnich wieczorów i serwowane jest na zakończenie obfitych kolacji. Ale jego zasoby są nieskończone. Limoncello używane jest również do przygotowywania przepysznych deserów, ciast i kremów. Jakiś czas temu na blogu pojawił si ę  przepis na  cytrynowy tort z limoncello , kremowy, delikatny, wprost rozpływający si ę  w ustach. Zapraszam Was do przeczytania przepisu i przygotowania jednego

La grande e la piccola cuoca
Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku 165

obok white cake popularnością cieszył się również velvet cake. Nazywano go „aksamitnym tortem” ze względu na miękki wilgotny maślany biszkopt z cytrynowym posmakiem. Obok velvet cake częstym deserem był również devil cake, czyli diabelskie ciasto. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało ciemny kolor, wyrazisty smak, zwartą mięsistą konsystencję. Według Stelly Parks

Obiad gotowy
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 181

consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante

La grande e la piccola cuoca
LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY 180

Cudowny,  maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do  gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając

Upiecz sobie babeczkę
Tarta cytrynowa z bezą 221

następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki masła 1. Jajka, żółtka i cukier ubijamy

Apetyczna babeczka
Skorzonera w naleśnikach 171

musztardą i żółtkami, zaciągnąłem tym sos. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką i sokiem cytrynowym. Sos ponownie podgrzałem, ale już nie gotowałem. Posypałem skórką cytrynową. Naleśniki: z 6 łyżek mąki, 1/8 l mleka i 6 jaj wymieszałem ciasto i na tłuszczu usmażyłem kilka naleśników. Naleśniki posmarowałem sosem, zawinąłem w nie kawałki skorzonery. Polałem pozostałym sosem, posypałem serem. Wstawiłem do piekarnika

R'n'G Kitchen