ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:171/508)

CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARNĄ PORZECZKĄ 189

cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki.  Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 budynie(...)Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy po łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę cytrynową.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce, na oczkach 2/3 schłodzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę

Walijskie Pichcenie
Placek królewski 134

oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić

Kuchnia w czekoladzie
Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica 164

Tradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy  to  popularne i najważniejsze   wielkanocne ciasto  drożdżowe z bakaliami .  Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie  colomby

Zakamarki mojej kuchni
ciasto z owocami i galaretka z lodowki 177

Składniki 2 - galaretki jagodowe 1 galaretka cytrynowa 500ml - śmietany 36% herbatniki ,lub biszkopty na dno tortownicy jagody ,wiśnie brzoskwinie... Wykonanie Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody(smak galaretki taki jak owoce). Trzecia galaretkę rozpuścić w 1 ¼ gorącej wody. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami -u mnie pokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna(...)dodać tężejącą galaretkę jagodową.(dokładnie połączyć mikserem). Gotową  masę śmietanowo - galaretkową wylać na herbatniki z owocami . Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto zastygnie,zgęstnieje w lodówce ,posypać ,owocami dowolnymi i zalać trzecia tężejącą galaretką.  pycha

w mojej kuchni
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 189

odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla(...)gładką masę. 2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo

vaniliowoczekoladowa
Prosta pomarańczowa babka 147

baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli(...)Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę

Kulinarne przygody Gatity
pyszna drożdżówka na oleju z truskawkami... 146

ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut użyłam mrożone truskawki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe 143

wszystkim skórki pomarańczowej, która pięknie pachnie :) 25-30 g wiórków kokosowych ( nie za dużo, by nie zdominowały smaku ciasta)  0,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5  łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach cytrynowy  polewa: 400 g cukru pudru 100 g kremowego serka ( np Ulubiony lub Almette) 50 g masła polewa: Serek

Z Marcepanem
Zapiekanka z łososiem 155

dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 161

pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej kawki :-) Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ... Składniki: 1 kostka Kasi 5 całych jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy ok 1 kg śliwek węgierek cukier waniliowy Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.  Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 241

mnie non stop. więc jak ktoś mnie zna osobiście, to sobie i pooglądać może, choć zapewniam, że nie ma co patrzeć ;) Zdecydowanie przyjemniejszym widokiem, jest porządny kawałek ciasta. Nie ważne z czym tak naprawdę. Liczy się jak tylko dostarcza odrobinę słodyczy!  Taki właśnie jest ten placek. Słodki, ale nie zamulający. Ze śmietankową pianką i gruszkowym posmakiem. Jeśli macie ochotę(...)innym wypadku przesiąknie nam całkowicie spód! Wstawiamy do lodówki. Pianka: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową. Piankę wykładamy na warstwę gruszkową. Wstawiamy do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie, ciasto wykańczamy galaretką np. pomarańczową.   Podajemy schłodzone. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny cukiniowo-cytrynowe 159

zorientowałam, że zapomniałam o postach na blogu.  Ostatnio widząc ten przepis, znaleziony na Moich Wypiekach, pomyślałam, że muszę go wypróbować. I tak oto powstały one: malutkie muffiny cukiniowo-cytrynowe. Sama nie wierzę, że to dopiero pierwsze muffiny na blogu, czas nadrobić zaległości. Muffiny praktycznie nie wyrastają i od papilotek odrywają się dopiero po wystudzeniu, ale nie zważając(...)połączenia się masy. Na końcu dodajemy startą cukinię i króciutko mieszamy. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto - pod wierzch wysokości foremki. Pieczemy ok. 25 min w 170 stopniach. Możemy je polukrować. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru skórka świeżo otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy do gładkości

psgotujemy
Sernik z wiśniami 109

się prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200 o C na jasnozłoty kolor.  Masa(...)łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mleka w proszku; 4 łyżki masła; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową

In my kitchen
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 275

Sałatka z jarmużu – prosta i smaczna Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Makaron ryżowy z warzywami Ryba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy

Dorota Smakuje
Ciasto Leśny Mech 110

szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą

NiePieprz.pl
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 137

puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny

kolorowotorcikowo