wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie. Jest to jeden przepis na ciasto, ale wykończone jest na dwa różne sposoby. Pierwsza babka to najpopularniejsza babka lukrowana oblana błyskawicznym lukrem cytrynowym. Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować
SprawdzonaKuchnia.plpodanego przepisu wychodzi 16-17 bardzo delikatnych i wilgotnych babeczek Co potrzeba: 1/2 szklanki cydru, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego, 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 350 g borówek (mogą być mrożone) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jeśli macie mrożone borówki, trzeba je przelać(...)mieszamy delikatnie. Czekamy 20-30 minut, żeby ciasto się przegryzło, babeczki będą wyższe. Blachę do pieczenia babeczek wykładamy papierowymi foremkami, wypełniamy je ciastem 0,5 cm od brzegu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰ C na funkcji góra-dół 35 minut. Smacznego :)) cydr, mąka tortowa, mąka kukurydziana, borówki, ekstrakt cytrynowy, jajka, babeczki, muffinki
Bułka z ChlebemPyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez
Fitsweet.mePyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez
Fitsweet.meSKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa(...)wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa(...)wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego
Ostra na Słodkoobietnicę wolności i beztroskich wojaży :) Zapraszam dziś zatem na pyszny wstęp do wakacji pod postacią pysznych i prostych poduszeczek ze złotego, listkującego ciasta francuskiego pełnego maślanego aromatu. A w środku całe truskawkowe pole z nutą cytrynowej skórki, która dodaje jeszcze więcej letniego charakteru. Na koniec szczypta imbiru dla podkręcenia smaków i można puścić się w lato pełną gębą szczęścia(...)dobrze na ciepło, jak i na zimno to świetny pomysł na zakończenie pracowitego półrocza, rozpoczęcie wakacyjnego czasu i wszelkich wypraw z jedzeniem pod chmurką. Myjcie truskawki i rozwijajcie francuskie ciasto, niech to będą słodkie wakacje! ♥ Francuskie poduszeczki z truskawkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250-300g truskawek 2-3 łyżki cukru (zależnie od słodkości truskawek) 2 łyżeczki mąki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzedstawiam przepis na przepyszne babeczki cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to mój przepis od początku do końca, przetestowany, wypróbowany i dopięty na ostatni guzik. Naprawdę polecam. Składniki: 50 g mąki z ziaren amarantusa 50 g mąki kukurydzianej 80 g skrobi ziemniaczanej 20 g mąki ryżowej(...)Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce. 3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem. 4. Następnie sparzamy cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy. 5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy
Kawa z mlekiemCytrynowe babeczki z żurawiną Uwielbiam żurawinę, w herbacie, na kanapkach i oczywiście w babeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść(...)szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDelikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam . Rolada biszkoptowa: 4 jajka L 100 g mąki tortowej 70 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny łyżka cukru wanilinowego Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą(...)koniec ubijania dodać skórkę z wyparzonej i wyszorowanej cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko, w trzech partiach, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 11 minut. Wilgotną ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym. Ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie
Anielskie wypiekipieczenia wlać olej i wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy i odrobinę czerwonego barwnika i wymieszać. Do drugiej wsypać kisiel cytrynowy i odrobinę żółtego barwnika i wymieszać. Do trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach
Ala piecze i gotujepiec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem cytrynowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Na ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę). Całość piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik ostudzić
Di gotujeCiasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego 80 g cukrowego groszku wielokolorowego Krem cytrynowy : 1 serek "Mój ulubiony" lub "Philadelphia(...)miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny sok z połówki cytryny 3-4 krople olejku cytrynowego (opcjonalnie) 1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto - w jednej misce krótko łączymy składniki suche (oprócz kolorowego groszku), w drugiej mokre. Do mokrych przesypujemy suche, mieszamy do połączenia składników, dosypujemy cukrowy groszek
Kuchnia PrezydentowejPuszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI 350 g mąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru(...)letniego mleka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy cukier, wyrośnięty rozczyn i jajka. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 5 minut. Cały czas mieszając, po kawałku, dodajemy miękkie masło, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Po dodaniu ostatniej porcji masła
cool and mintyCytrynowe leniwe, czyli serowe kluseczki według Rozkosznego Przepis na cytrynowe leniwe pochodzi z książki Michała Korkosza Rozkoszne . Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki(...)użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki… jest pysznie i rozkosznie! Składniki na 2 – 3 porcje CIASTO 250 g twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru
Tajemnice Smakusię do tego, a efekt będzie wspaniały, zachwycicie swoich bliskich i skradniecie ich żołądki i serca na zawsze. 🎂 Inne propozycje Szarlotka z bezą Kruche ciasto ze śliwkami i bezą Pavlova z mango Beza z kremem cytrynowym 📖 Przepis Print Tort bezowy z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Klasyczny tort bezowy z kemem migdałowym
SprawdzonaKuchnia.plStwierdziliśmy wspólnie z Anią, że mamy na blogu zdecydowanie za mało ciast i ogólnie słodkości. Postanowiliśmy więc nadrobić zaległości. Wymyśliłem, że zrobimy cytrynowe muffiny. Jako, że lubimy wymyślać sami przepisy, rzadko korzystamy z gotowych, to zakasałem rękawy, wziąłem kartkę i długopis i zacząłem sobie notować to, co mi się w głowie zaczęło wykluwać. Finalnie okazało się, że to co wyszło
Marder&Marder Manufactureświęta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto: 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy
Słodki Zakąteksobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec
Gotuj z Mąkąminutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty. Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi. Smacznego
Zielona KuchniaTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe TortyTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe Tortyprzepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę
Ugotowane pozamiatanejeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru
Domowe Tortykisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy
Zainspirowana w kuchniPrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie
Monia miesza i gotujeprażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatity