racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni 😊 Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... 🍋 Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli(...)dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka
Marcepanowa kuchniaCiasto Brzoskwiniowa Chmurka – Pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu uzyskamy sporą blaszkę ciasta. Deser idealny na weekend, do niedzielnej kawy, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj
Mała Cukierenkaprzepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy(...)śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu Polecam na rodzinny weekend lub spotkanie z bliskimi w tygodniu, szybkie ciasto bez miksera, bez wysiłku, po cichutku gdy dziecko za ścianą śpi Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera. Na rodzinny weekend lub spotkanie z bliskimi w tygodniu. Pięknie wyglądająca mini babka:) Dla mnie pachnie jesienią i lenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa(...)cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta, opcja: lukier lub polewa Przygotowanie: Składniki w temp. pokojowej. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki kuchenną rózgą. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję
Zasmakuj Kuchnipowiecie na wegański znów dość nietypowy, cytrynowy torcik w towarzystwie konfitury truskawkowej, owocowego popcornu i świeżych malinek ? To połączenie wszystkich naszych testerów rozłożyło na łopatki 💚 Ciasto jest sycące, wilgotne ale nie zbite. Towarzystwo owocowych dodatków je osładza i orzeźwia oraz sprawia, że w te słoneczne dni czujemy lato podwójnie 😊 Składniki: Wegańskie ciasto
Candy PandasSEROWA: * ser 3xmielony ( moze być dobrej jakości w wiaderku ) – 1 kg * jajko – 2 szt * cukier – 1 szkl * skórka cytrynowa * brzoskwinie – 1 puszka PIANA: * białko – 5 szt * cukier drobny – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto szybko, dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, chłodzimy. MASA SEROWA: Wszystkie składniki dokładnie, ale krótko miksujemy ( do połączenia
Ostra na Słodkomleka 2% szczypta soli 10 dag cukru 1 cytryna 3 łyżeczki żelatyny 40 dag sera białego zmielonego 1/2 laski wanilii Dekoracja: 1 galaretka cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Wanilia i Kardamonpoczątku rajski słodki smak a na finiszu cierpkość cytryn. Niebiański o puszystej konsystencji krem cytrynowy lemon curd. Lemon curd skrywa w sobie boskie możliwości deseru samego w sobie jak i dodatku wręcz idealnego do naleśników, gofrów, tostów, tart, tortów i wszystkich innych wypieków pomiędzy. Lekkości i puszystości nadaje mu ubijanie podczas całego procesu przygotowywania oraz zimne masło, a po schłodzeniu(...)PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka 2 sztuki – Żółtka 2 sztuki
globuskulinarnyoprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity i niezwykle cieszący oko. Czas przygotowania: 40 min ilość porcji: 12 kawałków Składniki: Ciasto: 350g mąki (około 2 szklanek) 200g masła 125g cukru 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu(...)octu (np. jabłkowego/ roślinnego) 2 łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny Dekoracja: czekolada (gorzka lub mleczna) Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera
Kolizje SmakówPyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę(...)wymiarach ok. 26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka
My Culinary ArtDzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt : 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Pianka bananowa: 4 banany, 150g masła, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Ptasie mleczko, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania(...)pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu
Tradycyjna kuchnia Kasizimnego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut(...)dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt
Tradycyjna kuchnia KasiPyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek
Mała CukierenkaPyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek
Mała Cukierenka