ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:155/508)

Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 338

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat. Rolada bezowa – składniki: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 225 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka mąki

UgotujmyTo.pl
Bananowiec 138

pamiętam z dzieciństwa. Oprócz Ambasadora (zobacz przepis na Ambasador mojej Mamy ) było to jedno z moich ulubionych ciast. Teraz pamiętam dlaczego – ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Lubię ciasta z bananami, a to chyba najbardziej klasyczna wersja tego wypieku:) Po zbyt szybkim dodaniu galaretki do masy troszkę mi się ona rozwarstwiła. Jak sobie z tym poradzić podpowiadam w Uwagach(...)cytrynowego, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Cztery banany miksujemy lub rozdrabniamy widelcem, mieszamy z suchą śnieżką. Banany również możemy posypać odrobiną kwasku cytrynowego (lub skrapiamy sokiem z cytryny; nie należy jednak przesadzić z jego ilością, by ciasto nie wyszło zbyt kwaśne). Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę bananową i tężejącą galaretkę z kwaskiem

Smaki Na Talerzu
Torcik cytrynowy z kremem śmietanowo - mascarpone - cytrynowym. 145

cytryny 700 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1  łyżk a soku z cytrynek Eterno   1 łyżka likieru cytrynowego 3 śmietany fix Do dekoracji : żółta posypka waflowa Sempre   kulki karmelowo kakaowe Sempre   storczyki małe Sempre   serduszka czekoladowe  Do nasączenia : 4 łyżki przegotowanej wody(...)Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć  na spodni blat biszkoptu

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 151

zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej(...)dodatkiem szczypty soli i cukru. Twarożek rozmieszać z cytrynowym sokiem i skórką, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Listki rozmarynu obrać z gałązek i drobno posiekać.  W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki. Przenieść ciasto

zadanie-gotowanie
Dwusmakowa galaretka z truskawkami 91

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta  Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą

ciasta i desery czyli na słodko
MAKOWIEC CYTRYNOWY 94

Makowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny

Kuchnia w opałach
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 65

miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru(...)słodkiej śmietanki 30% 3 duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej

Gary Bez dna
Tort mega cytrynowy 190

cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny  Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu  cytrynowego: Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną(...)Wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu, całkiem zimny  przekroić wzdłuż dwa razy tak aby otrzymać 3 krążki ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć ze sobą zmiksować na gęsty krem, dodać pod koniec zimny prosto z lodówki  kisiel cytrynowy, krótko razem zmiksować, tylko do połączenia. Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Złożenie: Jeden krążek biszkoptu ułożyć na paterze

Wanilia i Kardamon
Babka twarogowa 88

sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które polecam na święta

zdrowo i aktywnie
Babka twarogowa 137

sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które polecam na święta

Zdrowie i pysznie na talerzu
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 126

Życzcie jej zdrówka! Na dziś, proponuję Wam mój ulubiony sernik - twarogowiec. Jego delikatność i wyrazisty posmak cytrynowy sprawia, że kubki smakowe dostają szału i krzyczą: "chcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory smakowe. Jednym słowem, ciasto jest przepyszne, niskokaloryczne i koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki(...)ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Be Fit Be Strong
pyszny sernik z ciemnym ciastem 155

Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml  kremówki 1½ budyń(...)migdałów sparzonych obranych i posiekanych rodzynki opcjonalnie Wykonanie blaszka 30x30 Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto.  Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać  przez

w mojej kuchni
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 216

drugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam(...)kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć

Mała Cukierenka
CIASTECZKA CYTRYNOWE POPĘKANE 93

Ciasteczka cytrynowe popękane to moje drugie popękane ciasteczka, które miałam okazję zrobić. Pierwsze były czekoladowe ciasteczka, które gorąco polecam! Popękane ciasteczka cytrynowe robiłam z dodatkiem masła i oleju. Muszę jednak stwierdzić, że te na oleju były lepsze. Dlatego tym razem będzie jeden przepis na te pyszne cytrynowe ciasteczka pękające. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na ok 15 cytrynowych ciasteczek(...)cytryny. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc). Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm (23-25 g każda). Układamy je na blaszce i schładzamy

Słodki Pomysł