ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:151/508)

Babeczki jogurtowe-pomarańczowe 154

bywa, ciągle mało czasu..no i zrobiłam takie małe babeczki..przepis na nie znalazłam gdzieś w necie i była to duża babka z sokiem cytrynowym, a ja zrobiłam małe babeczki pomarańczowe.. w sumie to ciasto jakby mufinkowe, mieszane łyżką..Babeczki mięciutkie ..idealne do koszyczka ze święconką. Razem ze mną babki piekły: 150g jogurtu naturalnego  60ml oleju roślinnego

Moje domowe kucharzenie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i malinami 114

400ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody  120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie

Cakes By Kejt
Ciasto Zielona Wyspa 579

szpinakowego, masy śmietanowej z mascarpone oraz bananów i galaretki. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g rozdrobionego szpinaku, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 5 łyżek serka mascarpone, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 4 banany, 2 opakowania galaretki gruszkowej, PRZYGOTOWANIE(...)Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z budyniem 209

budyniowe o zapachu wanilii... Ech, pychota. U mnie do powtórzenia, a co!! Składniki na ciasto: 375 g mąki pszennej; 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych; 75 g cukru; 1/3 łyżeczki soli; 12 g mleka w proszku; 40 g masła - roztopić; 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej; 1 jajko; 195 ml mleka; Świeże drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki(...)powinny mieć temperaturę pokojową), odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki pszennej i mleko w proszku przesiać przez sito, dodać cukier, sól, skórkę cytrynową, jajko, pozostałe mleko i rozczyn, wszystkie składniki razem wymieszać i lekko zarobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i ciasto dobrze wyrobić. Ciasto będzie trochę lepkie, ale nie należy dodawać dużo mąki. Zarobione ciasto włożyć

In my kitchen
Jagodzianki 161

ledwo zauważalne. Bułeczki upiekłam z połowy porcji. Wyszło mi 6 sporych jagodzianek, ale z powodzeniem można zrobić 8 mniejszych. Gorąco je polecam póki dostępne są świeże jagody :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 25 g cukru 13 dag świeżych drożdży  40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 1 małe jajko 1 łyżeczka skórki startej(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.Resztę mąki wsypać do miski. Dodać resztę cukru, sól, masło, skórkę cytrynową oraz wbić jajko. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera używając odpowiednich końcówek). Ciasto powinno być rzadkie, ale powinno bez problemu odchodzić od ręki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić

My simple kitchen
Francuskie pierożki nadziewane figami i rozmarynem 157

zaszkodzi już powoli pomyśleć o przepisach na świąteczny stół. Dziś serwuję wam niezwykle proste, szybkie i aromatyczne kąski, które swym oryginalnym smakiem zachwycą najbardziej wrażliwe kubki smakowe. Ciasto francuskie dzisiaj można bardzo łatwo kupić, więc cała trudność w wykonaniu ów pierożków, to wykonanie farszu. W tym właśnie tkwi cały sekret ich smaku. W sezonie kupiłam świeże figi, ale z uwagi(...)sobie byłaby zbyt ciężka i słodka, więc by ją zbalansować użyłam soku cytrynowego i octu balsamicznego. Wydźwięk składu farszu może nieść obawę o smak, ale uspakajam jeśli zachowacie odpowiednie proporcje to wyjdzie wam coś do czego będziecie z chęcią wracać... Zatem zapraszam.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie :  300 g świeżych fig (4-5 sztuk) ( u mnie

vaniliowoczekoladowa
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 32

klasyczne ... i może właśnie dlatego wychodzi tak pysznie? Tym razem w moim przepisie zrobiłam małą zmianę. Kruche ciasto podzieliłam na 2 części, na spód blaszki wyłożyłam jedną część, drugą sobie zamroziłam, a na warstwę jabłek zrobiłam tradycyjną kruszonkę. Składniki na kruche ciasto : (na blaszkę 28 cm x 28 cm) 3 szklanki mąki krupczatki 100 g masła 82% tłuszczu(...)łyżki zimnego mleka lub 2 łyżki śmietany 18% Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 kisiele cytrynowy (proszek) 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (proszek) piana z ubitych 3 białek, które pozostały od kruchego ciasta Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru

Walijskie Pichcenie
SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ 171

Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia.  Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam...      Składniki(...)plasterki. 2. Wlać do miski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem. 3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do  masy. Wymieszać. 4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min. 5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl

Kubki smaku
leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką... 132

wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto całe truskawki, zostawić na 15 minut do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha to można dolać ciut oleju rzepakowego, ja tak w tej zrobiłam, kruszonkę rozsypac

W Mojej Kuchni Lubię
Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami 880

The post Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sernik wiedeński 163

tradycyjny sernik będący u mnie w rodzinie od dawna, robiła go moja babcia. Składniki: 1 kg sera białego, 10 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, zapach waniliowy lub cytrynowy, rodzynki. Przygotowanie: Ser biały zmielić w maszynce do mięsa.  Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do sera. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do sera, do tego dołożyć zapach i wymieszać(...)wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego białego sera w maszynce. Biorę ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu mąka, budyń. można ten sernik udekorowac lukrem cytrynowym lub masą czekoladową

Państwo Wojtczuk gotują
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 67

kroimy na kawałki i mieszamy z mąką. Możemy masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Jaja lekko ubijamy  ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi). Kawałki rabarbaru wrabiamy

Tajemnice Smaku
Ciasto rabarbarowo - cytrynowe z galaretką. 128

dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt:   4 jajka ¾ szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna  1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe(...)można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.  Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.  Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała

Symfonia smakowa
Cytrynowe ciasto z owocami 110

Proste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie wykładamy owoce i na nie wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C. Dzieląc ciasto na 8 porcji, każda ma ok. 275 kcal

Kucharzyca
Ciasto z pianą 157

Dodatkowo: dowolna konfitura lub dżem orzechy rodzynki Piana: 6 białek 40 dkg cukru pudru troszeczkę kwasku cytrynowego kilka kropli aromatu cytrynowego czekolada na wierzch Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder, ocet, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm, ciastem wykładamy również boki formy i pieczemy około 20-30 minut

Kuchnia u Bietki