Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml kremówki 1½ budyń(...)migdałów sparzonych obranych i posiekanych rodzynki opcjonalnie Wykonanie blaszka 30x30 Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać przez
w mojej kuchnidrugi dzień) 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Składniki na ciasto: Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam(...)kopiate łyżki naturalnego miodu (użyłam gryczanego) 125ml śmietanki kremówki 36% 40g masła 2 łyżki wody Dodatkowo: 70g okrągłych biszkoptów 7-9 łyżek likieru cytrynowego lub cytrynówki owoce do ozdoby listki melisy do ozdoby Ptysie – ciasto: 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa zaczynie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć
Mała CukierenkaCiasteczka cytrynowe popękane to moje drugie popękane ciasteczka, które miałam okazję zrobić. Pierwsze były czekoladowe ciasteczka, które gorąco polecam! Popękane ciasteczka cytrynowe robiłam z dodatkiem masła i oleju. Muszę jednak stwierdzić, że te na oleju były lepsze. Dlatego tym razem będzie jeden przepis na te pyszne cytrynowe ciasteczka pękające. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na ok 15 cytrynowych ciasteczek(...)cytryny. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc). Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm (23-25 g każda). Układamy je na blaszce i schładzamy
Słodki PomysłPączusie w wersji mini sa równie smaczne jak tadycyjne pączki. Mniej z nimi pracy. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła(...)mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeróżnych coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych - 40 g cukru - ¼ łyżeczki cynamonu - 150 g sklarowanego(...)minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy. Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym masłem
Kulinarne życieświętowania to zbyt krótki czas aby przytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj podzielę się z wami jednak jeszcze ciastem, które gościło na naszym stole. Byłą to babka... ale nie taka zwykła cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości
Kuchnia w oparachszklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym(...)żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz
kgwjanczewoBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
cucinareBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
cucinaresobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina (wino można zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka
Obiad gotowyKoła Gospodyń Wiejskich w Lisowie, to wypiek na bazie ciasta ucieranego, w którym używa się równej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto jest lekkie, a jednocześnie kruche i wilgotne. Babka ma intensywny cytrynowy smak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować(...)łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna – starta skórka i sok 2 płaskie łyżki kakao Żółtka i białka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę tuż przed ucieraniem ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a kiedy masa jest już gładka, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy
Trzeci talerztego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie(...)weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię
Mieszam w Garnkutego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie(...)weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię
Mieszam w GarnkuPyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu. Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych
Fitsweet.meherbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody
Pani domowa