ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:145/508)

KANAPKOWY PRZEKŁADANIEC 98

mleka 150 g margaryny 150 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy Dodatkowo: opakowanie wafli kwadratowych potrzebne nam 4 sztuki słoik dżemu morelowego z kawałkami owoców ok. 390 g 100 g gorzkiej czekolady(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dokładnie wymieszać. Wafle tortowe - potrzebujemy 4 sztuki. Wykrajamy je do rozmiaru biszkopta. Najlepiej zrobić do dużym kuchennym nożem.    Przełożenie: Brownie najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części.  Na paterze ułożyć suchy wafel, posmarować cienka warstwą dżemu morelowego, przykryć waflem

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto kremowa pianka 25

Ciasto kremowa pianka Szukasz prostego przepisu na ciasto? Lubisz kremowe słodkości bez pieczenia? Spróbuj pysznego ciasta kremowa pianka na mascarpone Proste w przygotowaniu, pyszne kremowe ciasto z mascarpone. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasto kremowa pianka sprawdzi się też doskonale na zbliżające się święta.  Sprawdź jak prosto je przygotować Sprawdź jak przygotować ciasto kremowa pianka Składniki(...)mascarpone 1 galaretka cytrynowa 400 ml wody (wrzątek) 1/4 szklanki mleka + 1 pełna łyżeczka bitej śmietany w proszku (patrz uwagi poniżej) 2 pełne łyżki kremu o smaku truskawkowym (miałam truskawkoweLove) ( Co zamiast kremu? Patrz uwagi poniżej) biszkopty naturalne kakao Uwagi: 1) Można użyć inny owocowy krem do smarowania lub opcjonalnie pominąć i dodać cukier puder do smaku 2) mleko wymieszane

Słodkie okruszki
Ciasto bananowe 69

Pozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę(...)gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników, tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto bananowe 970

Pozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę(...)gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników, tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą

Blog kulinarny S9.PL
Lukier cytrynowy 347

  Domowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków

Kulinarne S.O.S.
Lukier cytrynowy 347

  Domowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków

Kulinarny S.O.S.
Tarta serowa z kurkami 150

przygotowania, idealna do delektowania. Składniki: forma do tarty o średnicy 25 cm: ciasto: 1 jajko, 100 g zimnego masła, 1 płaska łyżeczka soli, 300 g mąki tortowej, 2 łyżki mąki krupczatki, ok. 100 ml zimnej wody, ponadto: 200 g drobnych kurek, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, 270 g sera sałatkowo kanapkowego , 3 jajka(...)zamrażalnika na 10 min. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy

Moniki Smakołyki
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 156

kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm. Przepis starałam się rozpisać jak najdokładniej i w taki sposób(...)czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia.  Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi. Czas przygotowywania

Codzienna kuchnia niecodzienna
sernik 151

budyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut

w mojej kuchni
lukier cytrynowy 187

dzielą się na tych co to lukier lubią i na tych co niekoniecznie. Ja należę do tych co to niekoniecznie, ale czasami potrzeba na cieście coś innego niż kruszonka lub cukier puder. A że ten cytrynowy robi się dosłownie w chwilę to należy do moich ulubionych. Składniki: niecała szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: do cukru

Gotowanie z pasją
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 116

białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy

Życie zaczyna się w kuchni
Szybkie ciasto bez pieczenia 159

Szybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)szybko tężeje. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (można dodać do galaretki). Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę(ja użyłam cytrynowej, dzięki czemu masa jest lekko kwaskowata) z żelatyną, jeżeli posiadamy barwik możemy dodać klika kropel aby uzyskać dowolny kolor. Gotowy spód biszkoptu obłożyć rantem lub włożyć do tortownicy, posmarować kremem

Pomysłowa kuchnia
Sernikowa Kostka z pianką 309

mąki 10 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu(...)cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki

Moje Słodkie Piekiełko
Malinowa tarta 141

owocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu(...)pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk

mojewypiekiinietylko
Babka drożdżowa z rodzynkami 116

wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem. U mnie babka o smaku waniliowym z rodzynkami posypana jest tylko cukrem pudrem. Świetnie również smakuje z lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli(...)zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą. Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem

Kuchcik gotuje