masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -1,5-2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka MASA ORZECHOWA -200g orzechów włoskich posiekanych -3 łyżki cukru -3 łyżki miodu -3 łyżki mleka -80g masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki(...)ogniu aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Ciasto pzykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia. MASA ORZECHOWA Wszystkie składniki masy dajemy do garnka i wszystko gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumakową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Seromakowiec .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) – (140 g) 1/3 szklanki cukru pudru (40 g) 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 80 g masła (zimnego) Składniki na masę makową(...)szkl. drobnego cukru 6 żółtek 5 białek 250 g miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g) szczypta soli (do ubijania białek) Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze
To co lubię - gotuję i polecamZarówno wygląd, jak i smak robią furorę! Gwarantuję, że po spróbowaniu stanie się jednym z Waszych ulubionych ciast, Gorąco polecam! Idealny pomysł nie tylko na Święta! SKŁADNIKI: * gofry – 250 g ( mogą być oczywiście domowe! ) * galaretka przezroczysta – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt * śmietana 30% – 600 ml * kruche ciasteczka z nadzieniem ( bez problemu do kupienia w Biedronce(...)sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układamy ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrabiamy w takiej samej ilości wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia i zalewamy ciasto. Chłodzimy najlepiej przez noc. Jest pysznie! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory pokroiłam w krążki. Płat ciasta francuskiego rozmroziłam, rozwałkowałam i wykroiłam dwa rodzaje krążków. Większe (o średnicy 17 cm) i mniejsze (12 cm). Krążki ciasta przełożyłam wraz
Kuchnia u Krysiprażonymi jabłkami, tzw. rożki. Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób
Waniliowe Improwizacjekażdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników. Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plfarsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy 1 jajko sól pieprz cytrynowy 1 mały ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki. Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą noc. Ugotować, dodając sól. Następnie zmiksować blenderem
pieprzny smaczeksyropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno,połączyć z tężejącą galaretką i pokrojoną w kostkę brzoskwinią. Masę wylać na galaretkę porzeczkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki,przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem zetrzeć na wierzch czekoladę
Kolorowa kuchnia Elkiproszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki z obu misek i nakładamy do silikonowych foremek. Jagody goji proponuję „ukryć” w cieście (pozostawione na zewnątrz po upieczeniu będą ciemne i gorzkie). Na wierzch dajemy truskawki. Moje były duże, więc dawałam po ¼ (najlepsze jednak by były małe). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Smaki i aromaty . Przepis trochę zmodyfikowałam. Dodałam jagody goji, olej kokosowy, a także zwiększyłam o połowę składniki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również na Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Muffinki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony
mojewypiekiinietylkomleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 połowy - do jednej dodajemy dwie łyżki(...)budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam ciasto wzdłuż (piętrowiec), ale można zrobić to standardowo
peggiwkuchniktórych i spód i wierzch były wykonane z ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjebabki, mazurki, ciasta piaskowe, ciasteczka i wiele innych. Do gotowego lukru można dodawać drobno pokrojone świeże zioła takie jak mięta, melisa, werbena cytrynowa czy przyprawy korzenne w proszku typu cynamon, goździki, szafran. Wszystko zależy od rodzaju ciasta i smaku, jaki chcemy uzyskać
Leśny Zakąteklepiej związały się smaki i według mnie wyszło rewelacyjnie. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat cynamonu i skórki cytrynowej. Polecam nadaje się świetnie do herbaty, wody na chłodne jesienno - zimowe dni. Syrop można również wykorzystać do ciasta. Sposób 2: Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Do słoiczka wlewamy rum, następnie wsypujemy cukier - mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami(...)lepiej związały się smaki i według mnie wyszło rewelacyjnie. Po odkręceniu słoiczka wydobywa się piękny aromat cynamonu i skórki cytrynowej. Polecam nadaje się świetnie do herbaty, wody na chłodne jesienno - zimowe dni. Syrop można również wykorzystać do ciasta. Podobny przepis na domową cytrynę jest z dodatkiem wanilii, który znajdziecie pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/03/cytryna-z-wanilia.html
Ciastka - domowe słodkościśmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i skórką cytrynową. 3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie. Pierwszą część ciasta wylepić na blaszce, przykryć jabłkami
Trufelkowopóźno 😉 Ciastka są bardzo proste do zrobienia, a smak ? Moocno kruche, moocno maślane, a co za tym idzie baaardzo smaczne. Nie zawierają proszku do pieczenia, ani jajek. Przygotowane ciasto jest bardzo kruche, nie daje się wałkować, ale "obeszłam" z powodzeniem etap wałkowania, co opiszę dokładnie w sposobie wykonania ciastek. Z czystym sumieniem polecam ! 👌👌👌 Składniki : (na 2 blachy ciastek(...)miękką konsystencję. Ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane wcześniej obie mąki, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo sypkie, więc jeśli tylko składniki się połączą przekładamy je na stolnicę (blat kuchenny) i zagniatamy kulę. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy
Walijskie Pichcenie