smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g ** gorgonzola – 80 g ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka ** natka pietruszki – 1 pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa SOS: ** bazylia – 1 pęczek(...)stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy w chłodne
Ostra na Słodkowymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Z zimnego ciasta foremką wykroić zajączki. Ciasto jasne: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem
Ala piecze i gotujeSzybkie, proste i pyszne ciasto z orzechami włoskimi . Ciasto upiekłam z brzoskwiniami, ale jeśli akurat nie mamy ich, to możemy upiec ciasto bez nich. Też będzie pyszne. 100 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 szczypta soli, 3 jajka, 150 g mąki tortowej, 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam cukier waniliowy z kardamonem), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta(...)jednym jajku, oraz sól i cukier waniliowy. Masę wymieszać delikatnie z mąką z orzechami. Masę wyłożyć do tortownicy. Wyrównać. Posypać posiekanymi orzechami, wymieszanymi ze skórką cytrynową. Na wierzchu ułożyć połówki brzoskwiń, przecięciem do spodu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Ciasto wyjąć, posypać cukrem pudrem. Wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia
królestwo garówszklanki suchego maku - 1 kisiel wiśniowy - 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki(...)Dużą prostokątną blaszkę wysmarowałam margaryną i wysypałam tartą bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z: - 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) - 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody - 250g serka mascarpone - 3 łyżek cukru pudru Ubiłam śmietankę
mojewypiekiinietylkocukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni. Masa pomarańczowa · 3 pomarańcze · 2 jabłka(...)wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać. Składanie ciasta Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć
Moje Słodkie PiekiełkoSKŁADNIKI: ( tortownica o średnicy 25cm) * jabłka – 800 g * jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na grubsze plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier
Ostra na Słodkoróżowej skorupce Przygotowanie: Ugotowane żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest(...)rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić Z zaprawy cytrynowej i cukru pudru przygotowujemy lukier o takiej konsystencji aby dobrze rozprowadzał się po ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą
Taste Therapyzimno. W tygodniu posadziłam bratki, oberwałam suche gałązki, liście, wystawiłam stolik z krzesłami, czyli jednym słowem zaliczyłam porządki na moim balkonowym ogrodzie. Ale pogoda zawiodła. Cytrynowy sernik z lemon curd 12 porcji Składniki: Kruche ciasto 150 g zimnego masła 225 g pszennej mąki 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki zimnej wody Masa serowa 500 g kremowego serka(...)200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 mm. Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy jak na liściu, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 8 minut w tej samej temperaturze co kruchy spód. Odetnij brzeg
codojedzeniapłaskie łyżeczki proszku do pieczenia (koniecznie) 250ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego (w temperaturze pokojowej) 5-6 kropli aromatu waniliowego, rumowego albo cytrynowego 150-200g drobnych owoców – nie mogą być mrożone 2 łyżeczki cukru pudru Ciasto na oleju - tortownica o średnicy 21-24cm 4 jajka M (w temperaturze pokojowej) 165g drobnego cukru białego 250g mąki
Karo in the Kitchendużą ilością jabłek oraz lekką białkową pianką. Jest to ciasto, które obowiązkowo trzeba zrobić w okresie jesiennym. Smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom. Ciasto jest pyszne i zyskuje z każdym kolejnym dniem. Początkowo może się nieco kruszyć, ale w kolejnych dniach nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki(...)pudru 200 g masła 4 żółtka Masa jabłkowa: 1,3 – 1,5 kg jabłek 1/2 małej cytryny 4 łyżki cukru 1 op. kisielu cytrynowego bez cukru Białkowa pianka: 4 białka 1/2 szkl. drobnego cukru Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka – początkowo składniki siekamy
Smaki Na Talerzupowoli będzie podchodzić wodą i zacznie się robić na niej efekt rosy. Nam okrutnie smakowało podane z borówkami , małymi bezikami i z bazylią cytrynową, która idealnie podkręcała lekko cytrusowy smak rabarbaru. Bez barwnika to ciasto też wyjdzie, ale nadzienie będzie brzydkie i byle jakie, w kolorze błota . Nie mamy do wyboru tylu odmian rabarbaru jak choćby Anglicy
Karo in the KitchenPowiem tak, jak na gotowca całkiem smaczne wyszło ;) Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree. Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru! Składniki: masa budyniowa: 1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów 100 gram masła 60 gram cukru 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej różowa(...)moczyć listki w zimnej wodzie, następie dodajemy do gorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza. Składamy ciasto: dwie dolne warstwy układamy z herbatników Petit Beurre, naprzemiennie smarując masą budyniową. Na wierzch układamy ciasteczka cytrynowe fit &free i całość polewamy tężejącą polewą różową. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do całkowitego stężenia kremu
Życie zaczyna się w kuchniPrzepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję
Domowa cukiernia Ewywaniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez
w mojej kuchnimnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzie