budyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut
w mojej kuchnidzielą się na tych co to lukier lubią i na tych co niekoniecznie. Ja należę do tych co to niekoniecznie, ale czasami potrzeba na cieście coś innego niż kruszonka lub cukier puder. A że ten cytrynowy robi się dosłownie w chwilę to należy do moich ulubionych. Składniki: niecała szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: do cukru
Gotowanie z pasjąbiałego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy
Życie zaczyna się w kuchniSzybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)szybko tężeje. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (można dodać do galaretki). Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę(ja użyłam cytrynowej, dzięki czemu masa jest lekko kwaskowata) z żelatyną, jeżeli posiadamy barwik możemy dodać klika kropel aby uzyskać dowolny kolor. Gotowy spód biszkoptu obłożyć rantem lub włożyć do tortownicy, posmarować kremem
Pomysłowa kuchniamąki 10 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu(...)cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki
Moje Słodkie Piekiełkoowocami sezonowymi to wyjatkowe desery stwarzające wiele kulinarnych możliwości. Zmiana owoców, masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu(...)pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk
mojewypiekiinietylkowilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem. U mnie babka o smaku waniliowym z rodzynkami posypana jest tylko cukrem pudrem. Świetnie również smakuje z lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli(...)zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę. Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą. Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem
Kuchcik gotujekwaśnym sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, która jest mocno wyczuwalna (w oryginalnym przepisie jej smak gdzieś się zagubił). Kawałki gruszek w konfiturze cytrynowo-jabłkowej z nutą kardamonu smakują znakomicie. Idealnie pasują do przekładania ciast czy jako nadzienie do naleśników - ja już trzy ciasta z nimi zrobiłam...wkrótce przepisy 😉 Składniki: 4 duże cytryny 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Kuchnia MagdaLenypostanowiłam przygotować wersję fit - z dużą porcją warzyw i łososiem zamiast mięsiwa. Ciasto do pizzy podrasowałam odrobiną wędzonej papryki - dzięki temu ma piękny kolor i zapach! Potrzebne nam: *na ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 25 g świeżych drożdży - 1/8 szklanki gorącego mleka - 3/8 szklanki gorącej wody - szczypta soli - szczypta cukru(...)wodę i łączymy z sypkimi produktami. Zagniatamy jednolite ciasto raz na jakiś czas rzucając. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od rąk i zrobi się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Łososia kroimy w małe kawałki, posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na jakiś czas (nie chowamy do lodówki). Pomidorki kroimy na połówki, doprawiamy ziołami
W poszukiwaniu inspiracjiSłodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego 6 g proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 jajko starta skórka z jednej cytryny Składniki (do dekoracji) orzechy laskowe całe Składniki (sos) 3½ szklanki wody 1½ szklanki(...)cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić. Blachę posmarować olejem lub masłem. Urwać kawałek ciasta o wielkości orzecha, uformować kulkę i zgnieść na płasko. Ułożyć na blasze. Udekorować orzechami laskowymi. Piec w piecu w temperaturze 175 °C, aż do zrumienienia. W tym czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę
Tureckie Przepisycukru 250 ml kefiru naturalnego 125 ml oleju np. słonecznikowego 4 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 1 puszka gotowej masy makowej wykonanie: Kefir mieszamy z olejem, jajkami, cukrem oraz ekstraktem cytrynowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (ok.23x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto
Domowy Smak JedzeniaLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)składników. Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)lodówki. PIANKA: Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodkoprzyrządzenie jest banalnie proste :) Przy okazji pozdrawiam Madzię, która zachęciła mnie do przygotowania poniższej przekąski na słodko :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 średniej wielkości jabłka kilka łyżek powideł śliwkowych (lub innego dżemu) kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w cienkie(...)paski. Do rondelka wlać 1 szklankę wody i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Gdy woda zacznie wrzeć - wsypać jabłka. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie
UgotowaćIdealny dodatek do ciast i deserów przez cały rok Składniki: 5 kg cukinii, 3 kg cukru, 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, 1 aromat pomarańczowy do smaku. Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Następnie smażyć bardzo powoli i w połowie smażenia dodać kwasek cytrynowy, gotować dalej. Pod koniec smażenia dodać aromat do smaku, włożyć
Tradycyjna Kuchnia