ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:141/508)

Makowiec drożdżowy 344

minutach pieczenia trzeba przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się góra nie przypaliła. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut ciasto w foremce a następnie wyjmujemy do wystygnięcia na kratkę. 7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami. Smacznego

UgotujmyTo.pl
Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 304

Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa(...)usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie , ale wymaga jednak trochę naszej pracy.   Składniki: Masa budyniowa: 3-4 jabłka (400-450 g) sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru (kryształ) 3 łyżki galaretki cytrynowej 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Bita

Kuchnia MagdaLeny
Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia) 306

Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa(...)usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie , ale wymaga jednak trochę naszej pracy.   Składniki: Masa budyniowa: 3-4 jabłka (400-450 g) sok z 1 cytryny 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 i 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru (kryształ) 3 łyżki galaretki cytrynowej 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Bita

Kuchnia MagdaLeny
Rolada bezowa z truskawkami 186

Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona Bajek

mojewypiekiinietylko
Keks ziemniaczany z kakao 296

wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks jest

Kulinarny karnet Christophera
Babka cytrynowa 196

smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie

Anioły w kuchni
JABŁKOWE RÓŻE OTULONE CIASTEM DROŻDŻOWYM 199

Posmarowałam je jednak powidłem śliwkowym i wyszły bardzo, bardzo pyszne :) Polecam wprawdzie jest przy nich trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart :) CIASTO DROŻDŻOWE Z   TEGO PRZEPISU JABŁKA: 4-5 jabłek 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru 2 szklanki wody NADZIENIE: przesmażone jabłka z cynamonem lub powidło śliwkowe ORAZ: 24 papilotki (jak do muffinek) 1-2 formy

Pani na deser
Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi 217

Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany SERNIK GOTOWANY: 500 g twarogu zmielonego (wiaderko) 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki

https:KKuchniaMniam
Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym 626

Wielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto

Smaczna Pyza
JAGODZIANKI Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 165

( Recipe in English ) Upały są idealną pogodą do wypiekania ciepłolubnych słodkości z dodatkiem drożdży. Moje jagodzianki rosły, jak szalone :). Przepis jest na 7 sporych bułeczek. Jeżeli

Przepisy Aleksandry
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 412

biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta(...)serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady Bazę do kremu przygotowujemy dzień

Trzeci talerz
Dżem z cukinii 133

Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, to polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast . Dżem z cukinii 1,5 kg cukinii ((5 średnich sztuk)) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna 70 g erytrytolu lub cukru ((1/3 szklanki)) Cukinie obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Przełóż do garnka i gotuj

Przepisy na widelcu
Leśne kopczyki czyli babeczki z kremem i owocami 116

cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Krem: 400ml śmietanki 30% 1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa Dodatkowo: 2 banany 100g malin 1 łyżka soku z cytryny       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Blog z Apetytem
Zielona babka ucierana 115

dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej ! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać(...)dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa . Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne . Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka cytrynowa z olejem rzepakowym 245

zabraknąć w czasie wielkanocnych przygotowań, bo świetnie sprawdza się zarówno w przygotowaniu domowe majonezu, jak i dressingów, dodaję go do ciast i z powodzeniem mogę na nim smażyć. Jest uniwersalny i bardzo ułatwia prace w Czytaj dalej... Artykuł Babka cytrynowa z olejem rzepakowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję