ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:149/508)

Ciasto jogurtowo-malinowe 143

piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-) Ciasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego   6 łyżek śmietany 12 %   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 jaja   1/2 szklanki cukru   2 szklanki mąki   1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego   1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)malin (mogą być mrożone) Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

peggiwkuchni
Babka piaskowa pachnąca wanilią 157

może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka(...)ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat. 2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Koliber w mojej wersji 181

prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia(...)puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Posyp  płatkami kwiatów jadalnych i orzechami

Gotuj Sam!
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 373

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat. Rolada bezowa – składniki: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 225 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka mąki

UgotujmyTo.pl
Bananowiec 178

pamiętam z dzieciństwa. Oprócz Ambasadora (zobacz przepis na Ambasador mojej Mamy ) było to jedno z moich ulubionych ciast. Teraz pamiętam dlaczego – ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Lubię ciasta z bananami, a to chyba najbardziej klasyczna wersja tego wypieku:) Po zbyt szybkim dodaniu galaretki do masy troszkę mi się ona rozwarstwiła. Jak sobie z tym poradzić podpowiadam w Uwagach(...)cytrynowego, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Cztery banany miksujemy lub rozdrabniamy widelcem, mieszamy z suchą śnieżką. Banany również możemy posypać odrobiną kwasku cytrynowego (lub skrapiamy sokiem z cytryny; nie należy jednak przesadzić z jego ilością, by ciasto nie wyszło zbyt kwaśne). Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę bananową i tężejącą galaretkę z kwaskiem

Smaki Na Talerzu
Torcik cytrynowy z kremem śmietanowo - mascarpone - cytrynowym. 177

cytryny 700 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1  łyżk a soku z cytrynek Eterno   1 łyżka likieru cytrynowego 3 śmietany fix Do dekoracji : żółta posypka waflowa Sempre   kulki karmelowo kakaowe Sempre   storczyki małe Sempre   serduszka czekoladowe  Do nasączenia : 4 łyżki przegotowanej wody(...)Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy i sok z cytrynek, delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 2 części, jedną połowę wyłożyć  na spodni blat biszkoptu

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 178

zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej(...)dodatkiem szczypty soli i cukru. Twarożek rozmieszać z cytrynowym sokiem i skórką, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Listki rozmarynu obrać z gałązek i drobno posiekać.  W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki. Przenieść ciasto

zadanie-gotowanie
Dwusmakowa galaretka z truskawkami 128

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta  Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą

ciasta i desery czyli na słodko
MAKOWIEC CYTRYNOWY 122

Makowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny

Kuchnia w opałach
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 96

miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru(...)słodkiej śmietanki 30% 3 duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej

Gary Bez dna
Tort mega cytrynowy 232

cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny  Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu  cytrynowego: Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną(...)Wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu, całkiem zimny  przekroić wzdłuż dwa razy tak aby otrzymać 3 krążki ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć ze sobą zmiksować na gęsty krem, dodać pod koniec zimny prosto z lodówki  kisiel cytrynowy, krótko razem zmiksować, tylko do połączenia. Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Złożenie: Jeden krążek biszkoptu ułożyć na paterze

Wanilia i Kardamon
Babka twarogowa 117

sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które polecam na święta

zdrowo i aktywnie
Babka twarogowa 176

sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą wedle uznania. Nie muszę chyba wspominać, że to ciasto idealnie sprawdzi się na zbliżające się już święta Wielkanocne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na ciasta, które polecam na święta

Zdrowie i pysznie na talerzu
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 154

Życzcie jej zdrówka! Na dziś, proponuję Wam mój ulubiony sernik - twarogowiec. Jego delikatność i wyrazisty posmak cytrynowy sprawia, że kubki smakowe dostają szału i krzyczą: "chcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory smakowe. Jednym słowem, ciasto jest przepyszne, niskokaloryczne i koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki(...)ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Be Fit Be Strong